Ești inteligent și creativ, dar din oarecari motive nu înaintezi în viață așa cum ți-ai dori. Fie că îți dai seama sau nu, câteva piedici stau în calea succesului tău.

Autorul de afaceri Jim Kukral a întocmit o listă cu motivele pentru care cei mai mulți dintre noi nu avem succesul meritat. Cele 13 lucruri care țin succesul departe de unii sunt:

1. Lenea

2. Dreptul

3. Teama

4. Negativitatea

5. Faptul că gândesc prea mult

6. Faptul că nu au un țel

7. Faptul că dau vina pe alții

8. Scuzele

9. Faptul că pierd timpul

10. Faptul că gândesc la scară mică

11. Faptul că nu își doresc asta destul de mult

12. Faptul că nu cred

13. Societatea

1. Lenea: nu cred sa existe un mod de a spune asta cu frumosul. Presupun că sunt leneși. Fiecare om de succes muncește ‘în draci’ ca sa ajungă acolo unde este. E ok să fii leneș. Doar să recunoști asta. Și să nu te smiorcăi dacă nu ești bogat și nu ai succes!

2. Dreptul: Puțini oameni pe lume fac parte din clubul norocoșilor. Ceilalți? Trebuie să muncim pentru ce ne dorim. Treci la treabă!

3. Teama: Pur și simplu, ți-e teamă. Te temi să nu arăți caraghios, te temi de ceea ce ar spune prietenii și familia ta. Te temi de orice, ori scapi de teamă, ori nu. Nimeni nu te poate determina să nu îți mai fie frică. Dar gândeşte-te … ce te așteaptă dincolo de temeri?…

4. Negativitatea: S-ar putea să nu îți dai seama, dar e posibil ca unii dintre cei cu care te asociezi sa fie negativiști. Ar putea fi ființe care îți sug energia, care nu suportă ca cineva să aibă succes. Îndepărtează-te de ei, și repede! Înconjoară-te de oameni de succes. Oameni cu care ai vrea să te asemeni.

5. Nu te mai gândi! Pot paria că suferi de paralizie datorată analizei. Te gândești exagerat de mult la ce ai putea și la ce ar trebui să faci. Cei care acţionează primesc ce-și doresc, și restul primesc ce au aceștia. Nu mai analiza și acţionează!

6. Nu au obiective: Nu ai nici un plan. Crezi că, într-un fel, cândva, tot ce ți-ai dorit se va îndeplini ca prin magie. Așa că te lași dus de val și aștepți. Dar ai nevoie de obiective ca să reușești. Altfel, pitrocești apă.

7. “Ei”: Nu există “ei”. Nu există un grup de oameni care controlează succesul sau eșecul tău. Asta e ceva inventat ca să îi facă pe unii să se simtă mai bine nefăcând nimic și dând vina pe alții. Adevărul este că tu și numai tu deții controlul succesului în afaceri/viața și în toate. Dar e mai ușor să arunci vina pe alții, nu? Slăbuț…

8. Îți lipsește “ceva”: Nu reușești fiindcă nu ești destul de arăto. Sau fiindcă nu ai o personalitate puternică. Îţi lipsește ‘ceva’? O scuză incredibil de slabă! Adevărul e că până și tolomacii, idioții și cei mai plicticoși dintre oameni pot avea succes. Problema ta e că nu crezi asta încă.

9. Timp irosit: Ești tipul de om care pierde vremea – clasic. Pierzi ore în șir, zilnic, evitând să muncești. Faci lucruri care nu sunt productive. Cum o să reușești ceva, cum o să atingi un obiectiv, dacă mereu pierzi vremea? Ai putea să renunți la tot, dacă tot ai de gând să mergi pe drumul ăsta.

10. Societatea: Îți petreci mult prea mult timp cu cei din anturajul social. Cam 50 % din timpul productiv al fiecărei zile se pierde cu prietenii sau colegii. Problema e că știi asta, dar nu te poți corecta. Și nu poți duce nimic la bun sfârșit – care să conteze.

11. Gândești la scară redusă: Gândești prea … la lucruri imediate. Gândești numai cu o zi sau un week-end înainte în loc să planifici pentru viitor – ani buni de-aici încolo. De aceea, nu ajungi nicăieri, și nu ești niciodată liderul. Urmezi doar pe alții.

 12. Nu îți dorești succesul. De fapt tu nu îți dorești să ai succes. Desigur că îți place să visezi la el, fiindcă toată lumea o face. Dar de fapt, îți e frica de ceea ce s-ar putea întâmpla daca ajungi în vârf. E o frică ce pornește din creier. Succesul e o schimbare, iar schimbarea este un sentiment grozav! Spune-i creierului tău să nu îți mai servească asemenea temeri prostești.

13. Nu crezi. Niciodată nu ai crezut că e posibil. Societatea te-a învăţat că numai câțiva oameni excepționali reușesc. Restul trebuie să se mulțumească cu puțin. Dacă vrei să gândești așa, n-ai decât. Noi ceilalți vom fi în frunte, fiindcă noi credem.