Fără să ne dăm seama, multe din gândurile noastre obișnuite ne împiedică să fim fericiți și ne fac să rămânem blocați în tipare de gândire negativă. Vom lua în considerare 13 modalități prin care putem reprograma gândirea pentru a putea fi fericiți, așa cum merităm, eliberându-ne pentru a trăi, iubi și a fi fericiți. Vom analiza modul în care ne putem elibera de acele gânduri și obiceiuri mentale care ne țin în loc, li vom porni înainte spre ceva mai bun, mai fericit, nou și pozitiv. Urmează sfaturile și nu doar tu te vei simţi mai bine ci și cei din jurul tău – în fond, numai o lumânare aprinsă poate aprinde celelalte lumânări.
fericire

1. Nu te mai plânge
În timpul unei zile am putea găsi nenumărate lucruri pentru care să ne plângem: vremea, traficul, servirea de la restaurant – dar cum ne va îmbunătăți viața miorlăiala aceasta constantă? Ne face mai fericiți? Îmbunătățește lucrurile? Sau doar ne demoralizează și ne face să ne simțim nefericiţi și deprimați? Ne creăm singuri dispoziția sufletească, și putem alege modul în care reacționăm la orice situație, putem să ne lăsăm duși de negativism sau putem să plutim deasupra ‘traficului’ și să ne simțim bine.

“Spune-i comitetului negativității care se întrunește în capul tău să stea jos și să tacă din gură.” Martin Seligman

2. Renunță la  nevoia de a avea mereu dreptate
Cei mai mulți dintre noi luptă crunt cu gândul de a nu greși mergând până la a se certa cu prieteni dragi sau cei pe care îi iubesc numai fiindcă vor să aibă ei dreptate. Renunțarea la această manie va duce la relații mai bune pentru toți. Seninătatea ce te pătrunde atunci când știi că, deși s-ar putea să fi avut dreptate, ai scăpat de stresul și tensiunea ce vin atunci când lupți să ai tu dreptate sau să ai ultimul cuvânt. Wayne Dyer a spus: “Prefer să am dreptate sau să fiu bun?” Gândește-te la asta data viitoare când te surprinzi confruntându-te cu acest obicei!

3. Renunță la ideile anihilatoare
Cele mai multe obstacole în viață sunt cele pe care le-am creat chiar noi în mintea noastră, sunt imaginare, ireale și ne țin pe loc – nu împrejurările reale. Aceste necazuri imaginare ne copleșesc, ne macină încrederea în ceea ce putem sau nu putem face, ce este și ce nu este posibil. Trebuie să învățăm să vedem prin aceste obstacole. Atunci vom fi pregătiți să ne desfacem aripile și să zburăm!

O mare de apă nu poate scufunda barca decât dacă o umple. În același mod, negativitatea din jur nu te poate dobori decât dacă îi permiți să intre în tine. Goi Nasu

4. Renunță la temeri
Ce ai încerca să faci dacă ai ști că nu poți eșua? Din nefericire, temerile noastre sunt chiar ele piedici pe care chiar noi le creăm. Imaginează-ți cum te-ai simți dacă ar dispărea toate aceste piedici. Închide ochii și imaginează-ți asta măcar pentru un moment. Cum e? Acum încearcă să trăiești în felul ăsta.
A fi bun cu tine însuți în gânduri, cuvinte și acțiuni e la fel de important ca a fi bun cu cei din jur.

5. Detașează-te!
Atașamentul creează o atmosferă de teamă. Nu ești dependent de lucruri – și faptul de a crede că ești te va împiedica să fii fericit.

6. Încetează să critici
Abține-te de a critica orice și tot ce nu înțelegi. Cu toții suntem diferiți și asta face ca viața să fie mai frumoasă; ar fi plicticos dacă am fi cu toții la fel! Acceptă ca toți și toate să fie diferite, nu mai lua diferențele ca pe o scuză de a critica. Toți vrem să fim fericiți: să ne permitem nouă înșine să fim fericiți și să-i lăsăm și pe ceilalți să fie fericiți.

7. Nu mai condamna
Nu mai încerca să găsești explicații pentru  cum stau lucrurile; încercând să explicăm lucrurile deseori încercăm să găsim – și chiar găsim – vina a ceva sau a cuiva, iar negativitatea aceasta îi rănește pe cei din jurul nostru, dar mai mult decât orice, ne rănește pe noi înșine!

8. Nu mai încerca să-i impresionezi pe ceilalți
Sunt atât de multe alte lucruri în viață, mai importate decât grijile față de ce cred ceilalți despre pantofii noștri, serviciul nostru sau marca mașinii pe care o conducem. Nu aceste aspecte hrănesc relațiile bune din viața noastră. Ce vor ceilalți de la tine e să fii real, să fii tu însuți, și atunci când vei abandona toate ‘mofturile’ vei vedea că ceilalți te apreciază pentru ceea ce ești  – şi vei reuși să întemeiezi relații semnificative – dar și să adâncești prieteniile pe care le ai.

9. Renunță la scuze
Uneori obișnuim să ne tot scuzăm doar așa, de dragul scuzelor. Avem tot timpul, toate resursele și energia – maximul pe care îl vom avea vreodată. Trebuie să profităm de tinerețea noastră, de sănătate, de tot ceea ce avem – de viața noastră – atât cât le avem.

10. Nu mai încerca să controlezi totul
Situații, evenimente, oameni; oricât am încerca, multe din cele ce ni se întâmplă – sau se întâmplă în jurul nostru – nu poate fi controlat de noi așa că ar trebui să încetam de ne zbate crezând că vom reuși. Acceptă-i pe toți și toate așa cum sunt, și vei fi mai relaxat și mai fericit.

11. Lasă trecutul în trecut și viitorul  pentru viitor
Privește in perspectiva, fără să te ancorezi în trecut sau să te îngrijorezi de viitor, ci mai degrabă bucură-te de momentele de zi cu zi. Ziua de azi e tot ce ai. Ziua de mâine nu ți-a fost promisă și cea de ieri a trecut de tine. Așa că fii prezent în tot ceea ce faci. Ține minte: acestea sunt ‘zilele bune de odinioară’, fericirea nu e ceva ce poate fi amânat.

12. Nu mai lupta cu schimbările
Viața înseamnă schimbare. Ca ființe umane ne simțim confortabil în rutină, în familiar, și ne împotrivim schimbărilor. Dar foarte puține lucruri durează o veșnicie așa că trebuie să fim mereu pregătiți și gata de schimbare, fără să ne temem de ea, ci să o ‘întâpinăm’ atunci când ‘ciocănește la ușa’, să o vedem ca pe o șansă de nou și ‘mai bun’.

13. Nu trăi conform așteptărilor celorlalți

Prea mult din viața noastră încercăm să ne încadrăm în tipuri sociale. Lăsăm ca așteptările celorlalți să stabilească munca pe care o facem, serviciul pe care îl avem, mașina pe are o conducem, hainele pe care le purtăm și multe altele! Cu mult mai fericiți am fi dacă ne-am urma inima și am face totul așa cum ne dorim de fapt. Îi lăsăm pe cei pe care îi iubim să ne comande: părinților, surorilor și fraților, partenerului – și deseori permitem influențe externe – cum ar fi mass media sau statul să ne dicteze cum să trăim. Toți suntem înzestrați şi avem ceva de oferit, ceva unic! Fiecare dintre noi e dăruit cu ceva al său. Trebuie să ne urmăm talentele, să creștem darurile ce ne-au fost date și să contribuim la dezvoltarea întregului făcând ceea ce știm mai bine, ceea ce ne place, și nu ceea ce credem că se așteaptă de la noi.