Fereste-te de cei care incearca sa-ti tempereze ambitiile. Oamenii neinsemnati vor face asta tot timpul, DAR cei cu adevarat importanti te vor face sa simti ca si tu, la randul tau, poti deveni important. Mark Twain

Cu totii incercam sa comunicam numai cu oamenii incarcati pozitiv, de la care sa primim o doza de energie si voiosie si nu vrem sa avem de-a face cu opusul acestora – oamenii negativi. Cine sunt ei? Cum sa-i recunoastem si cel mai important, cum sa-ti cureti viata de prezenta lor?

Mai intai, o definitie a oamenilor negativi:

Intai de toate, acestia sunt oamenii care se plang tot timpul si lasa pe umerii nostri povara lor. Ei nu incearca sa le rezolve, ci va roaga sau chiar va impun sa-i ajutati. E destul sa cedati o data si te vor face responsabil pentru tot raul care li s-a intamplat sau li se va intampla in viata.

O persoana negativa nu te sustine niciodata, chiar mai mult de atat va depune mult efort pentru ca ideile tale sa esueze. Daca vei incepe sa slabesti, asteapta-l in vizita cu un tort gustos; daca te lasi de fumat, el iti va sufla cu placere fum in fata. Sentimentul propriei neputinte si ghinionul tau il va face fericit si implinit.

Oamenii toxici, de regula, nu accepta critica si sunt foarte reticenti in ceea ce o priveste. Acesti oameni nu vor sa se schimbe si urasc orice incercare de a schimba ordinea fireasca a lucrurilor. Succesul altora ii irita. O astfel de persoana vede in tot doar partea negativa, nu are incredere in fortele proprii si raspandeste in jur o atmosfera de tristete si disperare.

Dar acest articol nu este dedicat descrierii persoanelor negative, caci cu siguranta le-ati intalnit, ci metodelor de a le indeparta din viata voastra.

De ce este important acest lucru:

– oamenii negativi iti incetinesc cresterea si atingerea scopurilor in viata. Ei te descurajeaza sa iei masuri si ei seamana indoiala ca sa te abat de la drum.

– energia negativa de la oamenii toxici te influenteaza la nivel energetic, ca sa nu mai vorbim de stresul si nelinistea pe care ti-o transmit.

– viata ta depinde direct de oamenii care te inconjoara. Cu cat mai multi din ei sunt negativi, cu atat ea va fi mai dificila. Un anturaj de oameni pozitivi iti va da o pista de decolare, pe cand unul negativ – iti va transforma viata intr-o mlastina in care te vei ineca.

Cum sa inlaturi personajele negative din viata ta?

Pasul 1. Defineste-ti obiectivele

Determina care iti sunt punctele slabe si intocmeste un plan pentru a le rezolva. Mai intai de toate trebuie sa te intrebi: imi convine cum este viata mea? Uita-te in jur, ce iti incurca sa iti atingi scopurile? Care sunt obiectivele tale si cat de tare iti doresti sa le indeplinesti? Esti in stare sa-ti schimbi obiceiurile, anturajul si modul de viata din radacina pentru asta? Cine te incurca si cine iti insufla incredere sa mergi mai departe?

Pasul 2. Gaseste daunatorii

Persoanele negative te fac sa te simti mai rau decat te simteai inainte de a vorbi cu ei. Ei iti scad energia si iti lasa sentimentul de pustietate si suparare. Te simti lipsit de putere, iritat, suparat.

Ei se intereseaza de ceea ce faci si de intentiile tale, dar niciodata nu-ti propun ajutorul, doar te descurajeaza de la schimbari. “Nu vei reusi… este prea periculos… trebuie sa mai astepti… ai intarziat deja” – ei au pregatite aceste fraze pentru orice situatie.

Persoanele negative pot fi de diferite feluri si pot avea in unele imprejurari calitati si forme placute. Indiferent de asta, daca ai vazut incarcatura toxica intr-o persoana, este mai bine sa te tii departe.

Pasul 3. Este mai bine ca ei sa plece

Pur si simplu incepe. Treptat descoperi care este cea mai eficienta si mai inofensiva cale de a-i inlatura din anturaj pe cei care va provoaca mai mult rau decat bine. Evita-i. Nu lua receptorul. Sterge-i din lista de prieteni.

Evita explicatiile, in orice caz pe cele adevarate. Pentru ca asta se poate transforma in confruntare, care le va da inca un motiv sa-ti bea sangele. Anume la confruntari persoanele negative se pricep cel mai bine, asa ca e mai bine sa nu te legi cu ele. Da-le voie sa plece din viata ta. Abonatul se afla in afara retelei disponibile…

Pasul 4. Nu trebuie sa te simti vinovat

Viata este doar una si nu trebuie sa o strici doar pentru ca ti-e frica sa strici dispozitia altcuiva. Trebuie sa-ti fii cel mai bun prieten. Daca nu o sa-ti asumi responsabilitatea pentru viata proprie si bunastarea ta, nimeni nu va face asta pentru tine!

Daca nici o vorba inteleapta nu a ajutat atunci nu a ramas altceva decat sa-ti schimbi anturajul. Nu esti obligat sa fii in preajma unor anumiti oameni toata viata. Oamenii cresc si se schimba si la fel si relatiile dintre oamenii pot sa se dezvolte sau sa inceteze.

Tine minte, influenta nociva a persoanelor negative nu trebuie subapreciata. Ea poate sa-ti dea peste cap planurile de viata si sa sece de puteri si pe cea mai puternica persoana. Stiu asta din proprie experienta.

Tu ai fost nevoit sa-ti schimbi in totalitate anturajul?