În România se estimează că peste 26% din populaţie este dependentă de tutun. Oamenii de ştiinţă au identificat aproximativ 4000 de substanţe chimice în fumul de tutun, dintre care mai bine de 50 provoacă diferite tipuri de cancer. De fapt, Organizația Mondială a Sănătății, OMS, sau WHO – World Health Organization – a afirmat că la nivel global o persoană moare la fiecare 6 secunde din cauza tutunului. Este estimat că unul din doi fumători moare de boli legate de tutun precum cancer, boli pulmonare obstructive (BPOC), atac de cord, atac cerebral sau alte astfel de boli.

În timp ce efectele tutunului sunt cumulative, este posibil ca ele să fie anulate. Dacă renunţi acum la fumat şansele de a avea o boală legată de această îndeletnicire se reduc foarte mult, iar durata ta de viaţă poate creşte în mod semnificativ. Corpul tău va începe să se vindece aproape imediat după ultima ţigară, iar daunele produse corpului se vor reface în zilele, săptămânile, lunile şi anii ce urmează după ce ai renunţat la fumat.

Ce se întâmplă după ce te opreşti din fumat?

  • După 20 de minute de la ultima ta ţigară, tensiunea arterială şi pulsul tău încep să revină la normal, iar circulaţia periferică se îmbunătăţeşte, trimiţându-se necesarul de sânge bogat în oxigen.
  • La 8 ore după ultima ta ţigară, monoxidul de carbon din sistemul tău a fost în proporţie de 100% eliminat şi înlocuit cu oxigenul de care celulele tale au nevoie pentru a funcţiona în mod normal.
  • La 24 de ore după ultima ta ţigară,  riscul de a avea un atac de cord începe să scadă datorită normalizării pulsului, tensiunii arteriale şi oxigenării sângelui.
  • La 48 de ore după ultima ţigară, terminaţiile nervoase care au fost afectate de tutun încep să se dezmorţească şi simţul mirosului şi al gustului încep să reapară.
  • De la două la trei luni după ultima ta ţigară, circulaţia ta continuă să se îmbunătăţească şi acum poţi respira mai uşor.Plămânii tăi produc acum mai puţin mucus, iar funcţiile lor încep să se îmbunătăţească. Abilitatea ta de a participa în activităţi fizice e mai mare, în timp ce dificultăţile de respiraţie devin din ce în ce mai puţin o problemă.
  • Vei putea observa o reducere semnificativă a tusei tale provocate de fumat între o lună şi nouă după ce ai renunţat la ţigări. Congestia sinusală se reduce iar oboseala şi respiraţia greoaie devin practic inexistente. Structurile minuscule, ca nişte fire de păr din interiorul cavităţilor pulmonare devin active încă o dată, iar plămânii tăi funcţionează aproape la fel ca înainte de a începe să fumezi.
  • La un an după ultima ta ţigară, riscul de a avea un atac de cord este înjumătăţit faţă de cel al unui fumător activ.
  • Riscurile de a avea un atac cerebral sunt aceleaşi ca la non-fumători după ce 5-15 ani au trecut de la ultima ţigară.
  • La 10 ani după ultima ţigară, riscul de a face cancer pulmonar scade în mod semnificativ, la fel ca riscul de apariţie a altor tipuri de cancer, precum cancerul oral, tiroidian, esofagian, vezical, renal sau pancreatic. Chiar dacă nu ai mai fumat o ţigară de zece ani, tot va exista un risc mai mare în a face cancer pulmonar decât la o persoană care nu a fumat niciodată, dar riscurile tale scad considerabil dacă ai fi continuat să fumezi.

De ce este atât de greu să renunţăm la fumat?

Deci, cu toate impactele negative pe care tutunul îl are asupra noastră, de ce am continua să fumăm?

Într-un simplu cuvânt: nicotina.

Nicotina este ingredientul activ în tutun, prima din cauza căreia devenim dependenţi de fumat. Este un compus organic cunoscut ca alcaloid şi poate fi găsit în frunzele diferitelor specii de plante, chiar dacă de regulă este consumat prin tutun. Poate fi găsit de asemenea şi-n familia plantelor solanaceae, din care fac parte roşile, cartofii, vinetele şi ardeii. Chiar dacă nicotina nu este cancerigenă, ea contribuie la apoptoză prin împiedicarea UV-ului indus de moartea celulară, un proces despre care se ştie că intervine în abilitatea corpului tău de a distruge potenţialele celule canceroase.

Atunci când fumătorii încearcă să reducă din numărul de ţigări sau să se oprească definitiv din fumat, ei trec printr-o perioadă de sevraj, un proces neplăcut în timp ce creierul declanşează o cascadă de simptome menite să ne facă să consumăm nicotină. Pentru majoritatea fumătorilor, a renunţa dintr-o dată nu este o opţiune. Procesul de sevraj este mult prea neplăcut şi adeseori dificil de trecut. Cu toate acestea, se poate folosi o terapie de înlocuire a nicotinei, o alternativă de succes, care a ajutat multe persoane să renunţe definitiv la fumat.

Ai avut succes atunci când ţi-ai propus să te opreşti din fumat? Vrei să ne spui cum în comentariile de mai jos?