Nu poţi evita moartea, dar o poţi amâna. Iată opt obiceiuri sănătoase care te pot ajuta să atingi suta de ani.

Prezentare

Viaţa este mult prea scurtă. Cu toţii ştim prea bine că nu poţi avea control asupra meteoritului uriaş care te loveşte din plin în timp ce mergi pe stradă. Dar presupunând că nu vei tu cel care trage acest loz nenorocos, cât de mult vei trăi ţine în mare parte de tine. După un recent studiu făcut de Universitatea din Gothenburg şi publicat în Revista de Medicină Internă – Journal of Internal Medicine, stilul de viaţă este mai important decât genetica în a determina cât de mult vei trăi.

Mai mult decât atât, după doctorul Eudene Harry, director al centrului de sănătate Oasis for Optimal Health din Orlando şi autorul cărţii Live Younger in 8 Simple Steps, aceste schimbări ale stilului de viaţă nu îţi sporesc doar numărul de ani pe care îl ai de trăit,  ci şi calitatea din viaţa ta. Te fac mai fericit, mai în formă, mai energic.

Pentru aceste lucruri, am găsit opt obiceiuri sănătoase care îţi pot adăuga încă 35 de ani (vioi) la planurile tale de pensionare:

Fă-ţi mai mulţi prieteni: vei trăi cu şapte ani mai mult

Atunci când vine vorba de prieteni, cu cât sunt mai mulţi, cu atât mai bine (şi mai sănătos). Într-un studiu la care au participat 1477 de persoane de 70 de ani, cercetătorii australieni au descoperit că oamenii cu cei mai mulţi prieteni trăiesc de regulă cu şapte ani mai mult. Dr. Harry afirmă că acest lucru nu se datorează doar faptului că prietenii ne ajută să trecem peste perioade dificile şi sunt un punct de sprijin, dar că şi biochimia joacă un rol important.
freinds

„Simplul act de a fi prietenos ajută la producerea de oxitocina”, afirmă aceasta. ,,Oxitocina, (hormonul ataşării) are un efect de calmare asupra creierului şi poate reprezenta secretul din spatele abilităţii prieteniei de a îmbunătăţii tensiunea arterială, de a reduce mâncatul în exces, şi poate vindeca mai repede”.

 

Stai în picioare: vei trăi cu doi ani mai mult

Uită de amorţeala de la nivelul spatelui. O zi petrecută stând pe scaun creşte riscul de a muri în următorii trei ani cu 40% – chiar şi dacă faci exerciţii. Susan Block, membră a ACE (American Council on Exercise) şi director în departamentul de fitness la California Health & Longevity Institute, ne explică faptul că atunci când stăm jos, circulaţia noastră încetineşte, se ard mai puţine calorii, metabolismul carbohidraţilor stagnează, iar enzimele responsabile pentru scindarea trigliceridelor se opresc. Aşa că stai în picioare cât mai mult. Un studiu din 2012 publicat în BMJ Open a ajuns la concluzia că dacă reduci timpul în care stai pe scaun la mai puţin de trei ore pe zi, durata vieţii se poate mări cu doi ani.

stai in picioare

Block sugerează să creăm un birou pentru a lucra în picioare, să ne deplasăm atunci când vorbim la telefon, să ne lăsăm gustările în bucătăria din biroul nostru pentru a trebui să mergem până la ele, sau chiar să ne programăm întâlnirile de afacere ca o plimbare prin clădire.  „Chiar şi simplul ridicat după o oră pentru 5-10 minute te poate ajuta să te simţi mai bine şi să trăieşti mai mult”, afirmă aceasta.

Spală-te pe dinţi în fiecare zi: vei trăi cu şase ani mai mult

O igienă necorespunzătoare a dinţilor permite pătrunderea substanţelor inflamatoare în organism şi din această cauză se măreşte riscul de a avea anumite boli de inimă, atacuri cerebrale, diabet şi chiar şi boli autoimune precum artrita reumatoidă. Igiena orală este atât de importantă încât perierea dinţilor aşa cum trebuie îţi poate adăuga mai mult de 6 ani la viaţă, potrivit cercetărilor făcute de doctorul Michael F. Roizen, şeful clinicii Cleveland Clinic şi cofondator al lui RealAge.

brushing teeth

De asemenea, potrivit cercetărilor făcute la International Heart şi Lung Institute, simpla periere a dinţilor în fiecare zi, timp de şase luni de zile, poate ajuta la reducerea şi  normalizarea nivelului de proteine C reactive, un indicator de inflamaţie care creşte riscul unei boli cardiovasculare.

 Mănâncă o căniţă  de legume crude pe zi: vei trăi cu doi ani mai mult

Mama ta avea dreptate: mănâncă toate legumele din farfurie. Oamenii care mănâncă zilnic cel puţin 60 de grame (cam o căniţă) de legume vor trăi în medie cu doi ani mai mult decât oamenii care mănâncă mai puţin de 20 de grame pe zi.

legume

În timp ce atât legumele crude, cât şi cele gătite au numeroase fotochimicale şi antioxidanţi care îţi prelungesc durata vieţii, o analiză nutriţionistă publicată în Cancer Epidemiology Biomarkers Preview a demontrat faptul că legumele crude au un efect mai puternic. Într-un studiu publicat în 2009 în Journal of Food Science, gătitul (în special fierberea lor) poate distruge până la 50% din antioxidanţii anumitor legume.

Gândeşte pozitiv: vei trăi cu şapte ani în plus

„Studiile au confirmat ceea ce bănuiam de ceva vreme: râsul şi o concepţie pozitivă asupra vieţii  ne pot ajuta să trăim mai mult”, dr. Harry spune. De exemplu, un studiu realizat de cei de la Universitatea din Yale asupra adulţilor în vârstă a arătat că oamenii care gândesc pozitiv trăiesc mai mult cu şapte ani faţă de ceilalţi, în timp ce un studiu din 2012 publicat în revista Aging a accentuat faptul că persoanele care ating suta de ani sunt caracterizate prin optimism şi simţ al umorului.

rasul

Gândirea pozitivă ajută la stimularea factorului neurotrofic derivat din creier, ceea ce îmbunătăţeşte memoria, ajută la diminuarea depresiei şi luptă împotriva bolii Alzheimer, aşa cum dr. Harry ne explică. Mai mult decât atât, simplul act de a râde descreşte cortizolul, denumit şi hormonul stresului, cât şi inflamaţia.

Ai grijă şi menţione o masă corporală optimă: vei trăi cu trei ani în plus

tumblr

Indicele de masă corporală (IMC) reprezintă un indicator static care se află prin împărţirea numărului de kilograme pe care-l ai la cu pătratul înălţimii (în metri). Conform cercetătorilor de la Universitatea din Alabama dacă ai masa corporală între 25 şi 35 viaţa ţi se poate scurta cu trei ani. O persoană care are un IMC între 25 şi 30 este considerată supraponderală, în timp ce un IMC mai mare de 30 este indicele obezităţii.

Dr. Herry explică cum excesul de ţesut adipos favorizează inflamarea ceea ce duce la riscul de diabet, boli de inimă, atacuri cerebrale, apnee de somn sau cancer de colon, în timp ce hormonii steroizi, precum cortizonul, insulina şi testosteron, cât şi hormonii de creştere  o iau razna.

 Mănâncă mai multe nuci: vei trăi cu 3 ani mai mult

Se pare că măncarea din pub-uri nu este atât de rea. Cercetătorii de la Universitatea Loma Linda au studiat obiceiurile de sănătate a 34 000 de membrii ale Biserciii Adventiste de Ziua a şaptea (cunoscuţi pentru longetivitatea lor) şi au descoperit că cei care mănâncă alune de cinci ori pe săptămână trăiesc cu doi ani şi nouă luni mai mult decât cei care de regulă consumă nuci mai puţin de o dată pe săptămână.

nuts

Nucile reduc riscul presiunii arteriale, al sindromului de rezistenţă la insulină, al colesterolului mărit, al bătăilor neregulate ale inimii şi al diabetului, spune dr. Harry. Mai mult, conţinutul lor ridicat de proteine şi grăsimi pot favoriza saţietatea şi pierderea de kilograme.

Fă exerciţii în mod regulat: vei trăi cu cinci ani mai mult

Indiferent de ceea ce cântarul tău spune, exerciţiile te vor ajuta să trăieşti mai mult. Un studiu recent făcut de Institutul Naţional de Cancer a examinat 654 827 de adulţi cu vârste cuprinse între 21 şi 90 de ani şi au descoperit că cei care fac cele mai multe exerciţii trăiesc cu cel puţin patru ani şi jumătate mai mult decât ceilalţi.

miscare gif

Simpla acţiune de a face exerciţii – chiar dacă nu reduc kilogramele – îmbunătăţeşte starea de spirit, echilibrează hormonii, măreşte capacitatea de memorare, întăreşte oasele, scade nivelul de colesterol şi previne constipaţia. Pentru cele mai bune rezultate, dr. Herry sugerează să combinăm exerciţiile de rezistenţă cu cele aerobice.