Ca să ai succes, sunt câteva reguli precise pe care nu ar trebui să le încalci vreodată. Căci viața functionează după anumite principii, și principiile pe care fiecare dintre noi le adoptă hotărăsc succesul sau eșecul nostru. După ce am studiat viețile unor oameni de succes, am reușit să depistez 13 reguli comune – reguli  pe care oamenii ‘mari’ nu le încalcă niciodată. Dacă urmezi aceste reguli, vei deveni și tu un om de succes.
Oamenii de succes

1. Nu compara viața ta  cu a altora și nu îi judeca; habar nu ai care este misiunea lor.

Nu mai încerca să fii altcineva. Cu toții avem scopul nostru pe lume. Fii mereu tu însuți și devino cea mai bună versiune a ta. Ești un original, nu o copie contrafacută.

2. Nu reacționa după cum te simți, ci reacționează după cum vrei să te simți.

E o vorbă conform căreia acțiunea precede senzația. Dacă esti trist, actionează ca și cum ai fi fericit, și te vei transforma. Oamenii de succes au multe eșecuri și sunt dezamăgiți destul de des, dar fiindcă sunt super-optimiști, văd avantajul chiar și în situația neplăcută și scot maximum din orice situație.

3. Împacă-te cu trecutul ca să nu îți strice prezentul

Trebuie să te ierți pentru orice greseală vei fi făcut cândva. Oamenii de succes nu se pedepsesc singuri pentru fiecare greșeală. Iertarea e primul pas spre progres și numai cei cu inima tare pot ierta,  pe ei inșiși și pe cei care i-au rănit. Mergi înainte, nu trăi în trecut.

4. Nu reacționa la reclame care îți promit metode de a te îmbogăți rapid – fiindcă nu tu te vei îmbogăți rapid

Crede-mă când spun: în afară de loterie, pariuri, promoții sau show-ri televizate, nimic nu te poate îmbogăți într-o clipită. Dacă sună prea frumos ca să fie adevărat, e cel mai probabil neadevărat.

5. Nu poți face totul singur, așa că cere ajutor

Oamenii de succes sunt oameni influenți. De cele mai multe ori, gradul în care îi influențezi pe ceilalți determină succesul tău. Fă-ți relații adevărate și ajută-i pe ceilalți să obțină ceea ce își doresc.

6. Nu invidia ceea ce au alții; nu știi cum au obținut acel lucru

Se spune că nu tot ce strălucește e de aur. Adevărul e că nu știi cum a obținut celălalt ceea ce are – sau prețul pe care l-a plătit pentru el. Gândește-te la asta înainte să invidiezi pe cineva.

7. Dacă nu poți spune ceva frumos, nu spune nimic

Oamenii de succes nu vorbesc doar ca să spuna ceva; vorbesc numai când au ceva de spus. Oamenii de succes au grijă la limbă – nu vorbesc decât când e necesar. Învață să vorbești mai puțin și să asculți mai mult.

8. Simte-te confortabil numai în afara zonei tale de comfort.

Fă ceva care te sperie, sau depășește-ți propriile recorduri  -zi de zi. Aceasta este poarta spre dezvoltare personală. Este secretul celor ‘realizați’.

9. Dacă ai de gând să sari de pe un pod, verifică adâncimea apei.

Întotdeauna, află prețul pe care îl ai de plătit pentru o hotărâre pe care o iei – înainte de a lua acea hotărâre. Mulți dintre oamenii ‘mari’ au abandonat liceul, dar știau ce fac și ce vor, și au înțeles implicațiile- și așa au mers înainte. Așadar, înainte de a renunța la facultate, de a-ți da demisia de la serviciu – înainte de a sări de pe pod, întrebă-te “cât de adâncă este apa?”

10. Schimbă doar ceea ce poți schimba și renunță la restul.

Nu poți schimba tot ceea ce ți-ai dori. Oricât de important ar fi, uneori e mai bine să faci partea ta și să lași generația următoare sa faca pe a lor. Daca insistăm să schimbăm ceea ce nu poate fi schimbat, vom sfârși prin a ne schimba chiar noi.

11. Nu te privește ce cred ceilalți despre tine

Ceea ce contează mai mult în viață e ceea ce crezi tu despre tine. Oamenii vor vorbi mereu despre tine, și dacă nu, înseamnă că nu valorezi prea mult. Ignoră orice are cineva de spus despre tine și fii ferm în ceea ce știi și ceea ce crezi.

12. Nu încerca adâncimea râului cu ambele picioare

E foarte important. Nu îti pune toate șansele într-un singur punct; s-ar putea să pierzi și să nu îți mai revii. Riscă în mai multe direcții. În nici un caz nu poți reuși fără să riști, dar e mai înțelept și mai sigur să riști înțelept.

13. Sinceritatea e un dar scump. Nu aștepta să îl primești de la oameni ‘mici’

Acesta e unul dintre principiile lui Warren Buffet. Eu am fost lovit învătând lecția asta și experiența mea nu a fost placută. Cu cât înveți asta mai repede, cu atât mai bine. Nu aștepta prea mult de la oameni – numai puțini dețin virtutea numită integritate.