“Am o memorie proasta” – crede cel care nu cunoaste caile eficiente de a stoca informatiile. Ai obosit sa pui hartiute cu idei esentiale pe fiecare pagina? Noi am adunat cele mai interesante tehnici care permit sa-ti amintesti tot ce ai invatat.

Sa nu crezi ca ai un cap permeabil. Secretul este de a gasi o metoda adecvata de stocare a informatiilor. Esti de acord ca intr-o incercare de a invata 20 de cuvinte in franceza sau un discurs de aparare a tezei sau orice alta teoria, vei recurge la metodele clasice: punem cartea sub perna sau recitim acelasi paragraf pana la lacrimi sangeroase sau sigilam tot spatiul liber cu hartiute stupide. Adesea, acestea sunt toate inutile. Dar stiinta de a memora nu este epuizata cu acestea. Da, aceasta este o stiinta! “Nu lasa mainile jos si nu crede ca ai o memorie proasta. Secretul este de a invata cum sa stochezi, alegand o metoda potrivita pentru tine. Iti oferim cele mai interesante modalitati. Recomand sa le incerci pe toate!

1. Scrie scrisori. Studiul realizat in 2008 la Universitatea din Kyoto a aratat ca daca inainte de a incepe sa studiem, pentru 15-20 de minute incepem sa ne amintim si sa ne scriem gandurile triste si necazurile care au avut loc in ultimul timp, atunci eficacitatea de instruire va creste mult. Toate informatiile care vor veni dupa amintirile negative, creierul le va percepe ca un lucru invatat fiind “rau/negativ” si prin urmare il va fixa in memorie. Nu este metoda cea mai distractiva, dar chiar functioneaza.

2. Protejeaza mediul inconjurator. Se pare ca traditia studentilor de a se pregati pentru examene la tara este foarte inteleapta. Cativa ani in urma, psihologii de la Universitatea din Michigan au descoperit: contemplarea naturii imbunatateste functia cognitiva cu 20%. Apropo nu e neaparat sa mergi in afara orasului, ci pur si simplu sa te uiti la poze cu natura pentru 5-10 minute e suficient.

3. Striga mai tare. Cuvintele le memorezi cu 10% mai bine daca le strigi. Suna stupid, dar datorita acestei metode am invatat mai mult decat jumatate din dictionarul Ruso-Roman. Nu neaparat sa strigi, sa auda toata casa “Motan-Koshka” sau “Bunica-Babushka”. E suficient sa pronunti de cateva ori, clar si tare fiecare cuvant in parte.

4. Fii mai expresiv. Un alt sfat pentru cei care invata o limba straina dificila: desenati cu gesturi toate cuvintele si expresiile pe care le invatati. Literalmente, in cazul in care inveti conjugarea verbului “a sari”- sariti. Iar daca aveti nevoie sa inveti un dialog sau o propozitie complexa, reproduceti o sceneta si veti vedea ca toate vor intra in minte cu o viteza remarcabila.

5. Asculta-te. Dupa ce ai invatat unele informatii inregistreaza-le pe dictafon. Iar atunci cand adormi, porneste cu un volum usor.aceasta inregistrare. Aceasta metoda este uimitor de eficienta pentru a accentua lucrurile invatate, dar care sunt greu de amintit.

6. Nu sta pe loc. Invata poezii, carti si cursuri, facand cercuri prin camera sau prin casa. Faptul e ca mersul pe jos activeaza functionarea creierul, iar capacitatea dumneavoastra de a a tine minte creste in mod semnificativ.

7. Fa o schimbare. Daca intr-o seara trebuie sa te pregatesti pentru doua examene (sau conferinte), invata in camere diferite. Informatiile pe care le invatam in conditii diferite, nu se amesteca in cap.

8. Arunca cuvinte. O metoda superba de a invata un text cursiv, cum ar fi versuri sau un raport. Rescrie textul, lasand la fiecare cuvant doar prima litera si invata-l. Bineinteles, la inceput trebuie sa te uiti la versiunea originala, dar in final te vei uita doar la prima litera si textul apare instantaneu in minte.

9. Mai mult somn. Cu cat dormi mai mult, dupa ce ai invatat, mai bine vei retine informatiile invatate in dimineata urmatoare. O noapte de nesomn, dimpotriva, in mod semnificativ afecteaza memoria. Este mai bine sa dormi cateva ore inainte de examen, decat sa incerci sa inveti inca “cateva subiecte”.

10. Faceti un sport. Pe acest subiect au fost realizate o multime de cercetari si toate au confirmat ca exercitiile aerobice imbunatatesc fluxul sanguin cerebral si de memorie. De exemplu faceti fit-bo sau un dans inainte de va pune la invatat .

In concluzie:

Nu fa griji refiritor la examene, in viata totul depinde de modul tau de a gandi. Tu faci ca viata sa fie mai frumoasa si mai productiva.