O istorie incredibila despre dragoste si relatii, care s-a transformat in spectacol.

Doi artisti contemporani, Marina Abramovic si Ulay (Uwe Laysiepen), s-au intalnit si s-au indragostit in anul 1976, in Amsterdam. Incepand sa munceasca impreuna, ei au creat o “fiinta colectiva” (dupa cum singuri au numit-o), care i-a ajutat sa munceasca si sa fie impreuna pana in anul 1988. Se imbracau la fel, nu aveau nici un secret unul fata de celalalt si in general se purtau ca doi gemeni. Pentru spectacolul “Breathing In/Breathing Out” pictorii si-au unit gurile cu ajutorul unui aparat special si au inspirat aerul expirat de celalalt pana cand s-a terminat oxigenul. Dupa 17 minute ambii si-au pierdut cunostinta fiind cu plamanii plini de dioxid de carbon. Acest proiect a explorat capacitatea individului de a inghiti viata altei personalitati, sa faca schimb cu ea si sa o distruga.

La mijlocul anilor ’80 au inceput sa aiba probleme in relatie, care ii impiedicau sa traiasca si sa munceasca. Pentru a incheia frumos istoria lor comuna, Marina si Ulay au decis sa faca o calatorie spirituala care le-ar fi rupt legatura. Au inceput aventura din capete diferite ale Marelui Zid Chinezesc urmand sa se intalneasca la mijloc. Din spusele Marinei Abramovic: “Aceasta drumetie s-a transformat intr-o drama personala. Ulay a inceput din pustiul Gobi, iar eu de la Marea Galbena. Dupa ce am parcurs 2500 km fiecare, ne-am intalnit si ne-am luat adio pentru totdeauna”.

Final.

De fapt, ar fi fost prostesc sa lasam istoria asa. In anul 2010, in cadrul MoMA, Marina a avut un spectacol “The Artist is Present”. Pictorita putea sa schimbe priviri cu orice vizitator doritor al galeriei. Spectacolul a durat 716 ore si 30 de minute, iar Marina a privit in ochi 1500 de spectatori. Totusi, cel mai probabil, a fost o singura privire care i-a ramas intiparita in memorie. Mai departe urmariti filmul pur si simplu ca sa intelegeti totul: