Regizorul Chiril Serebrennikov a povestit în ce constă fericirea şi despre ce contează şi merită cu adevărat să ţii minte în această viaţă. Noi suntem determinaţi să ne convingem că viaţa noastră va deveni mai bună atunci când ne vom căsători, când vom avea un copil şi multe alte lucruri. După care ne întristăm, atunci când copiii noştri sunt încă mici, sperând ca totul să fie mai bine atunci când aceştia vor creşte. Apoi suntem îngrijoraţi că aceştia au devenit adolescenți şi trebuie să găsim un mod de a comunica cu ei şi de a face faţă neînţelegerilor. Cu siguranţă, vom deveni mai fericiţi când copiii vor trece de acei ”…sprezece” ani. Încercăm să ne convingem de faptul că viaţa noastră va deveni mai bună când soţul sau soţia îşi va deschide propria afacere, când vom avea o maşină mai frumoasă, când vom pleca în concediu sau când vom ajunge, în sfârşit, la vârsta de pensionare.
prieteni

Însă, adevărul este că nu există un alt moment mai potrivit de a fi fericit decât acesta! Dacă nu acum, atunci când? Viaţa noastră va fi mereu plină de provocări. Mai bine să o luăm ca atare şi să decidem să fim fericiţi în pofida a orice. Trăim mult timp cu impresia că viaţa “asta” mai are atât de puţin şi ca va începe adevărata viaţă. Dar mereu au apărut obstacole în drumul nostru peste care trebuiem să trecem: munca pe care trebuie să o facem, timpul pe care trebuie să-l acordăm, datoria pe care trebuie să o achităm, etc. Numai după acestea vom putea trăi. Tot ce trebuie să înţelegem este că aceste obstacole reprezintă însăşi viaţa.

Această idee m-a ajutat să înţeleg că nu există nici un drum ce duce spre fericire. Fericirea este însăşi acest drum. De aceea, bucuraţi-vă de fiecare moment. Încetaţi să aşteptaţi sfârşitul şcolii, începutul facultăţii, până veţi pierde 10 dolari şi veţi câştiga 10 dolari, până veţi obţine un serviciu, până la căsătorie, până vineri seara, până duminică dimineaţa. Încetaţi să aşteptaţi maşina nouă, plata integrală a creditelor ipotecare, până în primăvară, vară, iarnă sau toamnă, până pe data de întâi sau cincisprezece, până când piesa voastră va ajunge la radio, până veţi muri şi vă veţi naşte din nou… înainte de a vă hotărî să fiţi fericiţi!

Fericirea este un drum, nu o destinaţie!

Cel mai bun moment de a fi fericit este ACUM! Trăiește şi bucură-te de acesta! Acum gândeşte-te şi răspunde la aceste întrebări:

  1. Numeşte 5 cei mai bogaţi oameni de pe planetă.
  2. Numeşte 5 dintre ultimele câştigătoare ale concursului ”Miss Univers”.
  3. Numeşte 5 dintre ultimii care au obţinut premiul Nobel.
  4. Numeşte 5 dintre ultimii laureaţi ai premiului ”Oscar” pentru cel mai bun actor.

Nu ai reuşit să răspunzi la toate, nu? Este dificil, nu? Însă staţi liniştiţi, nimeni nu-şi mai aduce aminte. Aplauzele se sting, premiile sunt acoperite de praf, iar câştigătorii sunt daţi uitării.

Acum vă invit să răspundeţi la un alt şir de întrebări:

  1. Numeşte 3 profesori care au contribuit la educaţia ta.
  2. Numeşte 3 prieteni care te-au ajutat într-un moment dificil.
  3. Numeşte câteva persoane care te-au făcut să te simţi special.
  4. Numeşte 5 persoane cu care îţi place să-ţi petreci timpul.

Cum te simţi? Acestea au fost mai uşoare? Persoanele care înseamnă ceva în viaţa ta, dar care nu se află printre cei mai buni din lume, care nu au cei mai mulţi bani, care nu au câştigat premii însemnate… sunt acele persoane care au grijă de tine, te preţuiesc, sunt cei care în ciuda a orice îţi vor rămâne alături. Gândeşte-te la acest lucru pentru o clipă! Viaţa este foarte scurtă!

Dar tu, tu în ce lista te afli? Nu ştii? Permite-mi să-ţi strâng mâna. Tu nu te afli printre cei mai cunoscuţi, dar te afli printre cei de care mi-am adus aminte.

Cu ceva timp în urmă, la Olimpiada din Seattle, 9 atleţi aşteptau la linia de start pentru cursa de 100 de metri. Toţi aceştia prezentau dizabilități fizice sau mentale. S-a dat startul şi cursa a început. Nu toţi puteau alerga, dar toţi au vrut să participe şi să câştige. Au alergat o treime din distanţă, când un băiat s-a împiedicat, s-a rostogolit de câteva ori şi a căzut. Acesta a început să plângă. Ceilalţi 8 concurenţi i-au auzit plânsul. Și-au încetinit fuga şi au privit spre băiat. Apoi, toţi s-au oprit şi s-au întors. O fetiţă ce suferea de sindromul Down s-a aşezat lângă ei, l-a îmbrăţişat pe băiat şi l-a întrebat: ”Acum te simţi mai bine?” După care concurenţii şi-au continuat cursa, umăr la umăr. Mulţimea era în picioare şi aplauda. Cei care au văzut întâmplarea şi acum o ţin minte.

De ce?

Pentru că în adâncul sufletului, noi înţelegem că cel mai important lucru din viaţa noastră reprezintă ceva mult mai mult decât să alergi pentru tine. Acesta este să îi ajuţi pe ceilalţi să alerge! Chiar dacă pentru aceasta trebuie să încetineşti sau să modifici însăşi cursa. Astfel, este probabil să reuşim să ne schimbăm inimile si probabil şi inimile altora.

 ”O lumânare nu pierde nimic, dacă din flacăra ei s-a aprins o altă lumânare.”