Topul celor 10 obiceiuri ale oamenilor care sunt recunoscatori  … chiar si cand e greu

“Recunostinta este cel mai pur mugur ce izvoraste din suflet.” – Henry Ward Beecher (1813-1887)

Nu e nici un secret ca recunostinta e corelata cu satisfactia in viata si fericirea. Nenumarate cercetari, mai ales in domeniul psihologiei pozitive, au aratat ca recunostinta si viata plina de satisfactii merg mana in mana. Oamenii care au tendinta sa fie recunoscatori si nu ranchiunosi au in general un tonus pozitiv, sunt mai multumiti de viata si vad partea buna a lucrurilor chiar si cand se arata nouri la orizont.

In ciuda acestei intelegeri a importantei recunostintei, mult prea des, atunci cand viata ne arunca piedici, acest mod de a reactiona pozitiv dispare. Sigur ca e mai usor sa fii recunoscator atunci cand esti de partea echipei castigatoare si lucrurile sunt in favoarea ta. Totusi, adevaratul test al rezistentei si recunostintei este atunci cand lucrurile sunt in defavoarea ta. Daca descoperi ca mai mult pierzi decat castigi, si nu reusesti sa treci peste regrete, dezamagiri si nedreptati trecute, recunostinta e inlocuita de o senzatie de nedreptate. Pierderi, frustrari, traume – mai ales cand suntem coplesiti, pot face dificila reprimarea sentimentelor negative. Ne-am putea chiar intreba, cand lucrurile merg rau, pentru ce am putea fi recunoscatori?

Indiferent ce ni se intampla, daca cercetam adanc putem deseori descoperi ca totusi avem pentru ce sa fim recunoscatori. Mai jos e un clasament a 10 obiceiuri ale oamenilor care raman pe pozitie, fiind recunoscatori si temperand astfel loviturile vietii:

1. Oamenii recunoscatori nu se asteapta ca viata sa le ofere tot ce merita. Ei inteleg ca nu intotdeauna oamenilor buni li se intampla lucruri bune, si au renuntat la ideea ca viata le “datoreaza” mai mult decat poate oferi. Cancerul, bolile, si chiar moartea celor nevinovati sunt o parte a vietii. Tsunami si dezastrele naturale pot matura o comunitate de oameni nepregatiti, si sigur ca nedreptatea vietii este regretabila si tragica. Intrebarea nu e daca viata e nedreapta, ci daca putem merge inainte in ciuda acestui fapt.

2. Nu au conditii prestabilite ca sa fie fericiti. Nu se gandesc ca “daca va fi asa, numai atunci voi fi fericit.” Ei inteleg ca fericirea nu vine din afara, ci din interior. Se concentreaza mai mult pe a se adapta la ce se intampla decat sa incerce sa schimbe ceea ce nu poate fi schimbat. Nu incearca sa dirijeze oameni si lucruri care sunt in afara controlului lor.

3. Oamenii care raman mereu recunoscatori au inteles ca nu poate exista curcubeu fara ploaie. Mai departe, ei au inteles ca nu poti avea miere fara albina, si nu poti avea trandafirul fara spini. Ei vad zilele ploioase ca pe o parte fireasca a vietii si nu ca pe ceva iesit din comun, si invata ceva de la ploaie in loc sa astepte sa treaca. Admira frumusetea trandafirului chiar si cu partea spinoasa, si savureaza dulceata mierii chiar daca albina poate intepa. Intelegerea faptului ca nu poti avea una fara cealalta ii face sa fie recunoscatori pentru amandoua.

4. Oamenii recunoscatori au speranta. Orice s-ar intampla, speranta nu e pierduta. Ei stiu ca viitorul e nesigur, si desi planuiesc, nu incearca sa forteze rezultatele si evenimentele care sunt in afara puterii si influentei lor. Se consoleaza cu gandul ca, dupa ce soarele a apus, va rasari in ziua urmatoare. Au incredere ca viata mai are ceva de dat. Ei vaneaza viata mai degraba decat sa se lase vanati de ea.

5. Cei care sunt cufundati in amaraciune si ranchiuna nu au loc in inima lor pentru recunostinta. Iertandu-ti sotul care nu a fost la fel de intelegator cum ai fi fost tu, iertandu-ti copiii pentru ca nu au luat hotararile pe care le-ai fi luat tu, si renuntand la pica pe un prieten care ti-a facut o nedreptate, toate acestea sunt parte din ecuatia recunostintei. Iarta-i pe ceilalti pentru ca nu sunt si nu actioneaza cum ai fi sperat tu. Poate ca trebuie sa stabilesti niste limite ale interactiunii tale cu ei, sau sa te indepartezi cu totul in cazuri de abuz – dar sa duci torta amaraciunii iti va face rau tie, mai mult decat lor. Asa cum a spus Buddha: “Sa tii manie e ca si cum ai apuca un carbune aprins cu intentia sa il arunci in altcineva; tu te vei arde.”

6. Oamenii care sunt recunoscatori stiu ca o atitudine recunoscatoare necesita antrenament. Sentimentele de recunostinta nu vin intotdeauna de la sine, mai ales in momente grele. In fata provocarilor, oamenii recunoscatori incearca sa isi pastreze o perspectiva pozitiva. Citesc afirmatii pozitive, cauta sprijin la prieteni, cauta ajutor pentru tristete sau teama. Unii pot apela la ajutor specializat de consiliere si nu e rusineaza sa faca acest efort.

7. Oamenii recunoscatori au obiceiuri sanatoase. Deviza pe care o urmeaza e: “Gandeste corect – simte-te grozav!” Ei pot separa perceptiile proprii de faptele ca atare si pot face diferenta intre gandirea rationala si moduri de gandire irationale, tip ‘victima’. De exemplu, vor inlocui victimizarea exprimata prin: “Ma enerveaza asa de tare.” cu taria afirmatiei victorioase: “m-am enervat cand au facut asta.” Expresiile irationale si exagerate de genul: “E oribil” sau “Nu suport asta” sunt lasate pentru ocazii cu adevarat cumplite, si nu pentru plictiseli minore care au loc zilnic.

8. Oamenii recunoscatori sunt flexibili in modul cum gandesc. Iar oamenii care gandesc flexibil au un avantaj in viata, caci flexibilitatea e cheia spre crestere si intelepciune. Nu se agata incapatanati de mentalitati care nu sunt productive, nu vad o schimbare in atitudine ca pe o infrangere personala si nu fac un bilant a cat de mult s-au inselat candva. Ei stiu ca isi pot alege modul cum vad situatiile vietii si au dreptul sa se razgandeasca. Cu aceasta mentalitate, lucrurile care se inchid lasa loc altora care acum se deschid.

9. Oamenii carora le place sa invete au tendinta sa fie recunoscatori. Orice pas inapoi sau orice intamplare neasteptata ne invata o lectie, si oamenii recunoscatori se concentreaza mai mult pe lectiile de invatat din orice situatie decat pe dezamagiri. Pana la urma, viata e un profesor minunat si ne invata ceva ce nimeni altcineva nu ar putea. Chiar si greselile si esecurile sunt ocazii de a invata.

10. Oamenii recunoscatori isi definesc valoarea prin hotararea si visurile lor, nu prin regrete si dezamagiri. Un mod de a gandi recunoscator nu poate gazdui invinuiri exagerate si nici o stima de sine scazuta. Oamenii care raman blocati in regrete fata de trecut si se considera ratati doar fiindca ar fi esuat macar in unele aspecte ale vietii lor nu vor putea fi cu adevarat recunoscatori. O stima de sine pozitiva aseaza temelia pentru a fi recunoscator. Asa ca, daca te simti cazut, e timpul sa iti ridici tonusul mental!

Ce-ai zice sa incepi o campanie a recunostintei in viata ta? Incepe chiar acum, notandu-ti 10 lucruri pentru care esti recunoscator. Vrei sa le impartasesti comentand mai jos?

(Apropo… mersi ca ai citit. Sunt chiar foarte recunoscator!)