Cand ai teluri mari viata este motivanta, plina de vivacitate… si uneori, de-a dreptul infricosatoare. Totusi, daca iti creezi obiceiuri zilnice care sa iti transforme anumite aspecte ale vietii in automatisme, vei crea o baza destul de solida pentru a-ti putea asuma riscuri. Jonathan Fields, autorul volumului “Uncertainty” /Nesiguranta, numeste aceste obiceiuri “ancore de siguranta.” Acestea adauga o senzatie de certitudine zilelor asa incat oricat de multe riscuri ti-ai asuma, obiceiurile tale te vor sprijini mereu.

Cum sa iti stabilesti obiceiurile zilnice

Oricat de tentant ar fi sa incerci sa schimbi mai mult de un obicei odata ca sa iti atingi obiectivele mai repede, totusi procedeul invers functioneaza. Daca te descurci slab cu un obicei, acesta va avea un efect de domino asupra obiceiurilor cu care te descurci bine. Casuta de carti se va darama si descurajarea pe care o vei simti  va face ca ridicarea sa fie mult mai grea.

Iata procesul de stabilire a obiceiurilor, care functioneaza pentru unii:

  • Concentreaza-te pe stabilirea unui singur obicei pe luna.
  • Nu iti fixa termen; unele obiceiuri sunt mai usor de intiparit decat altele, si nu conteaza cat dureaza intiparirea unui obicei, atat timp cat il fixezi.
  • Dedica-te in intregime si nu renunta.
  • Nu fi dur cu tine daca te impiedici. In loc sa te superi pe tine, foloseste o greseala ca pe o experienta de invatare. Descopera ce a cauzat greseala, confrunta-te cu orice influenta venita din afara care ti-ar putea cauza probleme, si incearca din nou.
  • De fiecare data cand atingi un prag – o saptamana, o luna, sase luni etc. – rasplateste-te cumva – tu alegi cum.
  • Odata ce reusesti sa manifesti obiceiul fara sa te gandesti, e timpul sa mergi mai departe la stabilirea si fixarea urmatorului obicei.

Iata cateva obiceiuri de zi cu zi care iti vor schimba vizibil viata si te vor ajuta sa iti atingi scopurile fara prescriptie medicala:

1. Vizualizeaza

De obicei imi era greu sa adorm – pana cand am inceput sa vizualizez cum as fi vrut sa fie ziua urmatoare. In loc ca mintea sa imi zboare de la una la alta, concentrandu-se asupra a ceea ce ar putea merge rau, am inceput sa ma concentrez asupra a ceea ce va merge cu siguranta bine. Daca nu  numai iti enumeri ceea ce vei face in ziua urmatoare ci te si vezi facand lucrurile acelea, acest proces de planificare va tine in frau nesiguranta (si ziua urmatoare va merge mult mai lin!).

2. Defineste-ti prioritatile

Unul dintre motivele pentru care nu reusesti sa iti atingi obiectivele ar putea fi legat de faptul ca ai prea multe, profesional si personal. Probabil incerci prea multe lucruri diferite in acelasi timp. Intreaba-te: care sunt obiectivele tale finale? Odata ce le-ai definit, lasa orice nu te va duce spre ele. Te poti intoarce la ele mai tarziu, dupa ce ai stabilit care iti sunt prioritatile.

3. Trezeste-te mai devreme

Eu imi termin treburile cele mai importante chiar inainte ce toti ceilalti sa se trezeasca – nu aveti idee ce important este! Nu exista senzatie mai buna decat aceea de a sti ca orice s-ar intampla in restul zilei, tu ai indeplinit ceea ce iti propusesesi. Pot avea loc intreruperi; tu esti inarmat si pregatit!

4. Creeaza-ti o rutina de dimineata

Trezeste-te si fa aceleasi lucruri, in aceeasi ordine, inainte sa iti incepi ziua: bea un pahar cu apa, fa sport, citeste etc. Fa lucruri pentru care de obicei nu ai timp si care te fac fericit. Incepand usor noua zi in loc sa te repezi sa faci totul nu numai ca iti va scade considerabil nivelul de stres, dar te va pune intr-o dispozitie proactiva  pentru restul zilei.

5. Bea un pahar cu apa.

Un pahar cu apa dis-de-dimineata te ajuta sa scapi de toxinele pe care organismul le-a stocat in timpul noptii. Acest lucru nu numai ca iti ajuta sistemul digestiv dar iti stimuleaza metabolismul, energizandu-te mai repede.

6. Cate o sarcina odata

Numai 2% din populatia lumii poate indeplini cu succes mai multe sarcini odata. Noi ceilalti lucram secvential: zburam de la o sarcina la alta, impinsi inainte cu fiecare din ele, in loc sa ne concentram pe una singura. Eu am depasit acest obicei alegand un singur element de pe lista mea de sarcini, apoi ascunzand lista intr-un sertar pana cand primul lucru era terminat. E greu sa infrangi acest obicei, dar odata ce ai reusit mintea iti e mai clara, esti mai putin agitat, si calitatea a ceea ce faci va depasi limitele.

7. Redu totul la minim

Inghesuiala in exterior duce la inghesuiala mentala. Fa curat in casa si scapa de tot ce nu mai folosesti sau nu ai folosit niciodata. Cand am terminat curatenia anul trecut, casa arata de parca fusesem jefuit! Dar nu exista ceva mai placut decat sa stii ca ai nevoie si chiar folosesti toate lucrurile din jurul tau. Si ca bonus: economisesti timp, neavand atat de mult de curatat!

8. Stabileste limite

Este foarte usor sa te impotmolesti intr-o lume online: statusuri de actualizat, memo-uri, liste de postari, video-uri. Fara sa-ti dai seama, ti s-a dus jumatate din zi si nu ai realizat nimic vizibil. Asta e in special dificil pentru cei care lucreaza pe internet. Unul dintre cele mai bune obiceiuri zilnice pe care mi l-am stabilit e sa nu imi verific dis-de-dimineata e-mailul sau contul retelelor sociale. Creeaza-ti nise de timp speciale pentru sarcinile online. E ok sa iti verifici periodic casuta postala electronica in caz ca primesti cereri urgente de la sef sau colegi de serviciu, dar daca verifici si nu ai nimic, inchide si treci la treaba.

9. Creeaza-ti o rutina de seara

Rutina de seara e la fel de importanta ca si cea de dimineata, caci iti pregateste corpul pentru somnul zdravan de noapte. Creeaza-ti o rutina de seara care sa inceapa cam cu o ora inainte sa te vari in pat, si foloseste-o ca pe un semnal catre corp ca e timpul sa mearga la culcare.