Legendarul fotograf Irving Penn
“Ma uit la un obiect si acest «spectacol» ma fascineaza. Acesta este blestemul fotografului” Irving Penn.

Numit unul dintre cei mai buni 10 fotografi ale vremurilor noastre, conform revistei «Popular Photography», Irving Penn nu si-a gasit imediat chemarea. In tinerete, Penn visa sa devina pictor, urmand sa studieze la scoala de arte, dar curand, dintr-un motiv necunoscut, a distrus toate lucrarile sale de pana atunci. Asa, lumea a pierdut un pictor pe nume Irving Penn. In schimb, a primit un viitor fotograf celebru. In 1943, pe coperta “Vogue” a fost publicata prima sa fotografie, iar aceasta a fost inceputul carierei sale ilustre.

In lucrarile acestui fotograf nu exista lucru aleatoriu si lipsit de principiu; pentru fiecare poza el inventa un scenariu, modelele se transformau in actori si isi jucau rolurile. Irving Penn era in stare, fara graba, sa astepte ore intregi momentul potrivit si atunci cand era sigur, cu o miscare usoara apasa pe declansator. Multe dintre operele sale sunt expuse in Muzeul de Arta Moderna din New York si la Muzeul Metropolitan.

Citam din amintirile lui Jean Petchett: “Am zburat cu avionul cateva sute de mile. Am ajuns la destinatie si am stat acolo fara sa facem nimic o saptamana intreaga. In tot acest timp, domnul Penn nu s-a atins de camera foto. Incepusem sa ma enervez. In fiecare zi ma trezeam si ma pregateam pentru sesiunea foto, dar el nu facea nimic. In cele din urma, imi amintesc ca ne-am ratacit intr-o cafenea mica. In fata mea statea un tip. Starea de spirit era groaznica. Aveam dorinta sa-i trimit pe toti «undeva departe» si sa plec acasa. Am prins siragul cu perle in dinti, mi-am scos pantofii – ma dureau picioarele din cauza plimbarilor lungi. Dintr-o data, Penn a strigat: «Stop! Filmez!»” Astfel, in 1949, a iesit la lumina zilei una dintre cele mai reusite lucrari ale lui Irving Penn “Cafe in Lima”.

shosho.ro a pregatit pentru dumneavoastra o colectie de lucrari, cele mai iconice, de Irving Penn.

Legendarul fotograf Irving Penn worn-by-lisa-fonssagrives IP 
Irving Penn 1947 vogue
CHRISTIES PHOTO AUCTION  Irving Penn_cate-blanchett-elizabeth-2007 Irving Penn_gemma-ward-2006-a

Irving Penn_Lisa-Fonssagrives-01
Irving Penn19
Irving Penn20
Irving Penn25
Irving Penn-caroline-trentini-vogue-november-2007-pst Irving Penn-creams-vogue-us-june-1996 Irving Penn-elise-crombez-vogue-us-october-2003 Irving Penn 5 6 8Evelyn Tripp

9

Nadja Auermann

nadja-auermann-photo-irving-penn-blade-Irving_Penn_10
irving-penn-4
-irving-penn-13
evelyntrippSalvador Dali 1947
SDAl Pacino 1995
PacinoTruman Capote 1965
truman-capote-new-york-1965-by-irving-pennIngmar Bergman 1964 ingmar-bergman-stockholm-1964Rudolf Nureyev

rudolf-nureyevPablo Picasso 1957

-irving-penn-24599Miles Davis 1986miles-davis-tutu-interior-frontal-photo-irving-penn-1986Marlene Dietrich 1947irving-penn-marlene-dietrich Audrey Hepburn
OdriKate Moss 1996-gemma-ward-by-irving-penn-2006-bLily Cole 2005
l9gaozpIex1280 Irving Penn
IPp