27 reguli ale unui gentleman al secolului XIX-lea
27 reguli ale unui gentleman al secolului XIX-lea
Surprinzator, dar in mai bine de 100 de ani, bunele maniere nu s-au schimbat.

Conceptul cuvantului “gentleman” se schimba si evolueaza in timp, trecand de la reprezentant al unei societati de rang inalt pana la un om bine-manierat, bine echilibrat si imperturbabil, care respecta anumite reguli de conduita. Desigur, caracteristica principala a unui gentleman nu era haina si palaria, ci respectarea stricta a principiilor din asa-numitul “Codul bunelor maniere”.

Dorim sa va facem cunostinta cu regulile de baza ale comunicarii pentru domni, care au fost publicate pentru prima data in 1875 in cartea “A Gentleman’s Guide to Etiquette” de Cecil B. Hartley.

Aproape toate regulile din conduita domnilor sunt aplicabile si acum.

1. Culmea lipsei de educatie este distragerea atentiei in timpul convorbirii – la ceas, telefon sau agenda. Chiar daca sunteti obosit si v-ati plictisit, nu aratati acest lucru.

2. Nu-l intrerupeti pe cel care vorbeste. Chiar si o simpla corectare a datelor incorecte este un semn nepoliticos, daca nimeni nu v-a rugat sa faceti acest lucru. Chiar mai rau decat atat este sa continuati ideea persoanei sau sa o grabiti in vreun fel. Ascultati pana la sfarsit bancul sau povestea, chiar daca o stiti.

3. Nu incercati niciodata sa va demonstrati dreptatea prin ridicarea tonului, aroganta sau prin jigniri. Fiti intotdeauna politicos si sincer, lipsit de orice dictatura.

4. Niciodata, desigur, daca nu va intreaba cineva, nu povestiti despre propria afacere sau profesie in societate. In general, acordati mai putina atentie  persoanei dumneavoastra.

5. Un gentelman are o inteligenta reala si cultura s,i de regula, el este modest. El poate simti, aflandu-se intr-o societate obisnuita, ca este superior intelectual, dar nu va cauta sa demonstreze superioritatea in nici un caz. El nu va cauta sa abordeze subiectele despre care interlocutorii nu sunt informati. Tot ce spune un gentelmen este intotdeauna marcat de amabilitate si respect fata de sentimentele si opiniile celorlalti.

6. Nu mai putin important decat capacitatea de a vorbi bine, este capacitatea de a asculta cu atentie. Aceste caracteristici evidentiaza persoana ca pe un bun interlocutor si apartenenta sa la inalta societate.

7. Niciodata nu ascultati conversatia dintre doua persoane, care nu vi se adreseaza dumneavoastra. Daca sunt atat de aproape, incat nu puteti sa nu auziti, pur si simplu, dati dovada de politete si plecati in alta parte.

8. Straduiti-va, cat mai mult posibil, sa vorbiti scurt si la obiect. Evitati distragerile prelungite si observatiile, care nu au nici o legatura cu subiectul.

9. Daca dati ascultare lingusirii, asteptati-va si la prostie si incredere exagerata in sine- pentru ca acolo unde-i lingusirea sunt si prostia si ingamfarea.

10. Chiar daca sunteti sigur ca oponentul nu are dreptate, pastrati-va calmul in discutie, spuneti argumentele si contra-argumente fara sa jigniti. Daca observati ca interlocutorul este de neclintit in erorile sale, mutati abil conversatia la un alt subiect, lasandu-l sa-si pastreze parerea de sine, iar d-voastra veti evita furia si iritarea.

11. Sa aveti, daca doriti, convingeri politice. Dar sa nu le umflati in orice caz si nu fortati alte persoane sa fie de acord cu dumneavoastra. Ascultati calm alte opinii si nu va bagati intr-o dezbatere apriga. Lasati ca persoana respectiva sa creada ca sunteti un politician rau, sa nu-i dati vreun motiv pentru indoiala de faptul ca sunteti un gentelman.

12. Vorbind despre prietenii dvs, nu-i comparati intre ei. Vorbiti despre meritele fiecaruia, dar nu incercati sa sporiti demnitatea unuia prin comparatie cu viciile celuilalt.

13. Evitati in discutii subiecte care i-ar putea rani pe cei care lipsesc. Un gentleman niciodata nu va barfi si nici nu le va asculta.

14. Chiar si un om plin de spirit va devine plictisitor si prost educat, atunci cand el va incearca sa absoarba pe deplin atentia companiei.

15. Evitati folosirea prea frecventa a citatelor si gandurilor marete. Precum condimentele in mancare, acestea pot decora o conversatie, dar excesul lor poate strica mancarea.

16 Evitati pedanteria. Acest lucru nu este un semn al inteligentei, ci al prostiei.

17. Vorbiti limba materna corect si in acelasi timp, sa nu fiti mare sustinator al corectitudinii formale a frazelor.

18. Nu faceti observatii, in cazul in care altii fac greseli in discursul lor. Acordarea unei atentii la cuvinte sau altor actiuni eronate ale interlocutorului, sunt semne de proaste maniere.

19. Daca sunteti un expert sau un savant, evitati folosirea termenilor tehnici. Este de prost gust, pentru ca multi oameni nu le pot intelege. Cu toate acestea, daca se intampla sa folositi un cuvant sau o expresie, va fi o greseala si mai mare sa va grabiti imediat sa explicati sensul sau. Nimeni va va multumi pentru aceasta subliniere a inculturii lor.

20. Nu cautati sa jucati un rol de clovn, pentru ca foarte repede veti obtine faima unui “om nostim”, pentru petreceri. Acest rol nu poate fi admis pentru un gentelmen adevarat. Straduiti-va ca interlocutorii sa rada impreuna cu dvs, nu de dvs.

21. Evitati lauda. Vorbele despre propriii bani, relatii, oportunitati sunt de prost gust. De asemenea, nu este bine sa fiti mandri de cunostintele cu persoane remarcabile, chiar daca asta au avut loc. Accentul constant pe “prietenul meu este guvernatorul X” sau “prietenul meu este apropiatul presedintelui Y» este pompos si inacceptabil.

22. Nu va straduiti sa redati comportamentului rafinament si profunzime excesiva, respingand cu dispret conversatii amuzante, glume si divertisment. Incercati sa actionati in conformitate cu societatea in care va aflati, in cazul in care acesta nu intra in conflict cu normele unui gentlemen.

23. Este de-a dreptul nepoliticos, obscen si prostesc sa folositi in discutii, expresii si termeni in limbi straine.

24. Daca simtiti ca incepeti sa va enervati intr-o conversatie, atunci fie schimbati tema discutiei sau mai bine taceti. Fiind nervos puteti spune cuvinte, pe care niciodata nu le-ati fi folosit intr-o stare calma, si pentru care veti regreta amarnic mai tarziu.

25. “Niciodata nu vorbiti despre o franghie in prezenta celui a carui ruda s-a spanzurat” – desi acest proverb este dur, este foarte adevarat. Evitati cu atentie subiectele care pot fi prea personale pentru interlocutor, nu va amestecati in treburile altor familii. Nu cautati sa discutati secretele cuiva, iar daca cineva vi le-a incredintat, tratati-le ca pe un semn foarte valoros si nu transmiteti cele aflate nimanui.

26. Desi calatoriile contribuie la dezvoltarea mintii si perspectivelor gentlemenilor, nu se cade la orice pas, sa introduceti fraze, “Cand am fost la Paris …”, “in Italia nu se poarta asa ceva…” si asa mai departe.

27. Evitati barfele. Cand femeile barfesc sunt dezgustatoare, insa la barbati este absolut josnic.