Multe informatii despre aceasta femeie nu veti gasi. Ea nu a fost un fotograf celebru. In timpul vietii, niciuna dintre lucrarile sale nu au fost publicate. Cu toate acestea, sa o numim pe aceasta femeie drept un amator, nu se cuvine.

Numele ei este Vivian Maier. A devenit cunoscuta dupa moartea sa in 2009, atunci cand un agent imobiliar John Maloof a cumparat mai multe cutii de la magazinul de depozite detinut de Dumnezeu stie cine.

In aceste cutii el gasește aproximativ 100.000 de negative nedevelopate. Cand a inceput sa le scaneze i sa taiat respiratia. Acele negative s-au transformat in imagini frumoase ale genului de fotografie „street”, care au fost facute in anii 60- 70. In ziua urmatoare, dupa ce a postat cateva fotografii in retea, acesta a primit aproximativ 200 de propuneri pentru a le expune si mai multe propuneri pentru a face un documentar despre Vivian si istoria ei.

Vivian1

Vivian a fotografiat toata viata, dar nimanui nu a aratat munca sa. In fiecare an fotografiind cate 200 de pelicule, ea developa negativele in camera sa, transformand-o intr-un studio. Publicarea lucrarilor sale nu a interesat-o niciodata, arhiva sa era constituita din mai mult de 100 000 de negative in pelicula, pastrate cu mare grija.

Vivian2

Ea nu castiga din hobby-ul sau, de fapt, nici cercul ei de prieteni nu stia despre aceasta pasiune pentru fotografie. Aceasta a fost descoperita dar dupa moartea sa, din intamplare, aceste cadre au devenit o parte din istorie. Acum, lectorii contemoprani vorbesc cu ajutorul lucrarilor Vivian Maier despre moda si viata acelei epoci.

vivian3
Cea mai mare partea a vietii Vivian a trait in Chicago si a lucrat ca guvernanta in familii bogate. De fiecare data, in  timpul liber, se ratacea pe strazile orasului cu un aparat de fotografiat Rolleiflex si crea uimitoare forografii  alb-negru, care transmit foarte bine cultura vietii americane in mijlocul secolului trecut.

vivian4

vivian5

vivian6
Ar trebui sa spunem  povestea despre modul in care creatiile Vivian Maier au devenit atractii publice, deoarece acesta este cazul care poate fi numit providenta divina.

Pentru asta ne transportam  in trecutul recent:  anul 2007, Chicago.  John Maloof –  un baiat care are 26 de ani, munceste ca  agent  imobiliar, scria o carte despre oamenii din Chicago. Odata la o licitatie cumpara pentru 400 dolari cateva cutii de la magazinul de depozite detinut de Dumnezeu stie cine. “Poate ca acest lucru va ajuta la scrierea cartii,” – asa a crezut el. Cand a vazut imaginile, a incetat sa respire. Pe una din cutiile John a gasit numele fotografului – Vivian Maier.  In cautarea  fotografului, el a gasit familia la care a trait Vivian. Familia a dat pentru colectie lucrurile ei personale – o valiza cu haine, cutii cu fragmente taiate din ziare, fotografii si aparate foto.

vivian7

vivian8
Povestea de viata a fotografului  misterios te uimeste si cucereste, fortand sa te gandesti , oare este important sa se caute recunoasterea operelor? S-ar putea ca arta adevarata sa nu aiba nevoie de evaluari din exterior, probabil, arta ar trebui sa fie creata fara dorinta de a face pe plac si de a ramane in istorie…

vivian9
La varsta de 25 de ani Vivian a venit in SUA,  unde cariera ei a inceput la o cofetarie, apoi timp de 40 de ani a lucrat ca guvernanta, din care 14 ani la o  singura familie.

vivian10

vivian11
Purta pantaloni  barbatesti, la fel ca si pantofii, palarie aproape intotdeauna cu boruri largi. Amintindu-si de ea fostii copii descriau: “A fost  socialista, feminista, critic de film si  era din acei putini care spun mereu adevarul in fata, oricare ar fi acesta.”

vivian12

vivian13
Caracterul ei a fost destul de inchis, dar intotdeauna se intelegea foarte bine cu  copiii, care au fost crescuti in gospodariile unde a lucrat si a trait. La batranete, cand copiii au aflat de situatia ei, i-au cumparat un apartament si ii plateau facturile. In 2008, la varsta de 82 de ani Vivian a alunecat pe gheata si a fost ranita la cap. Un an mai tarziu, ea a murit intr-un azil de batrani.

vivian14

Astazi, expertii  pun lucrarile Vivian Maier  in acelasi rang cu fotografi celebri a genului „street”   al secolului XX.

Plimbarile facute de  Vivian au imortalizat  mai multe scene  de strada din Chicago, reflectand tristetea si fericirea reprezentantilor clasici ai secolului XX.  Timp indelungat lucrarile facute de Vivian ii apartineau doar ei, mai mult decat atat, nimeni nu poate sa spuna daca Vivian a reusit sa  afle despre succesul sau si recunoasterea inainte de moartea sa.

Prima ei expozitie a avut loc in Norvegia in 2010, a doua a fost lansata in ianuarie in «Chicago Cultural Center».  John lucrand cu negativele a decis sa  lanseze o carte de fotografii care se numeste: Vivian Maier Street Photographer.