In momentele critice ale unor situatii, partea “neagra” a modului de gandire poate deveni mai mult inamic decat aliat. „Nu ne putem rezolva problemele avand aceeasi gandire care le-a provocat“- zice Albert Einstein, iata cateva obiceiuri de care ar fi bine sa ne debarasam.
416150-1680x1050

1. Citirea mintii
Asta se intampla atunci cand speculati la ce se gandeste sau simte cineva, fara ca ei sa va zica. In realitate deveniti paranoic.

2. Exagerarea
Se intampla atunci cand va confruntati cu o problema si simtiti ca toate cauzele si efectele pornesc de la dumneavoastra si nu mai aveti scapare. De exemplu, atunci cand credeti ca pierderea unei relatii este sfarsitul vietii, si uitati sa va ganditi ca urmeaza o noua zi in care probabil veti cunoaste o noua persoana.

3. Limitarea
Atunci cand va concentrati atentia doar intr-o emisfera. De exemplu, va amintiti doar de lucrurile rele intamplate la o intalnire, nu si de cele bune.

4. Victimizarea
Este atunci cand de cele mai multe ori luati lucrurile prea personal. De exemplu atunci cand credeti ca tot ceea ce fac cei din jur are legatura cu dumneavoastra, aveti impresia ca actioneaza in acel fel doar pentru a va supara.

5. Blamarea
Atunci cand invinuiti pe altcineva de problemele dumneavoastra. De exemplu, dati vina pe altcineva pentru ca ati luat o decizie gresita. In realitate, dumneavoastra ati luat decizia gresita, bazata pe propria judecata, chiar daca ati fost influentat de alte persoane.

6. Dorinta de a avea mereu ultimul cuvant
Aveti tendinta de a dovedi ca actiunle si opiniile dumneavoastra sunt cele mai corecte, si neglijati perspective altor persoane in cadrul desfasurarii unei actiuni sau a argumentarii unei afirmatii.

7. Principii pe placul altora
Intalnim aceasta situatie cand va incropiti o serie de reguli, chiar daca nu sunt mereu pe placul dumneavoastra. De exemplu, credeti ca ar trebui sa iesiti ori de cate ori partenerul va cere acest lucru chiar daca nu aveti dispozitia necesara, pentru ca doriti sa fiti o persoana pe care ceilalti se pot baza.

8. Influentarea
Acest lucru se intampla cand va lasati condusi de emotii in luarea unei hotararii. De exemplu, ati cumparat un produs din cauza promovarii excelente cu care a fost scos pe piata, insa dupa achizitionarea acestuia realizati ca nu in toate cazurile calitatea este la fel de buna ca promovarea.

9. Asteptari de la ceilalti
Se intampla atunci cand credeti ca cei din jur trebuie sa se schimbe pentru dumneavoastra, ba chiar mai mult fericirea dumneavoastra consta in acea schimbare.

10. “Am facut- acum merit”
Atunci cand va asteptati ca toate sarcinile pe are le-ati afectuat trebuie  sa fie rasplatite, indiferent daca au fost obligatorii sau facute din placere. De exemplu, credeti ca daca lucrati la un proiect foarte bine si mai ramaneti si peste program, trebuie neaparat sa fiti recompensat.