url

De ce sa citesti?

Cartile sunt cel mai bun izvor de idei noi. Mai bun decat blog-urile, jurnalele, cursurile video s.a. m.d. Au un continut bogat si nu fac mult zgomot. Nassim Taleb, autorul cartii “Lebada neagra” nu citeste din principiu, mijloacele de informare in masa, ci doar carti. Cat sa citesti? Multi oameni considera, ca azi, in secolul vitezei, nu mai este timp pentru carti. Este o confuzie. Raspunsul consta numai in autodisciplina. Stabiliti-va o norma. De exemplu, cititi o carte pe saptamana. Intr-un an, veti citi 48 de carti.

 Cum sa le alegeti?


1.Daca cititi pentru a atinge anumite scopuri, inlaturati literatura artistica (ea va aduce satisfactie, dar in general este fara folos; aceasta este parerea miliardarului, Mihail Fridman, despre filmele artistice, dar poate fi aplicata si in cazul cartilor). Cititi non-fictiune, biografiile oamenilor cunoscuti, monumentele istorice (de exemplu, Biblia).

2. Printre non-fictiune exista o multime de carti fara rost, semnate de nume mari, mai ales la categoria cartilor de afaceri. Fara mila aruncati nu numai cartile rele, ci si pe cele cu continut slab. Cartile fara continut au o singura idee, imprastiata pe sute de pagini. De exemplu, toate cartie scrise de Seth Godin. Cele cu continut mediu au cateva idei (“Cum sa muncesti 4 ore pe saptamana ” de Timothy Ferriss. Cele mai bune au o multime de idei practice si nu pot fi rezumate. De exemplu: “Psihologia multimilor” de Gustave Le Bon si “Modelul rus de conducere” de Alexandr Prohorov.

3. Cu cat mai increzator si fara drept de apel este tonul autorului, cu atat mai probabil, ca ati dat peste o carte “pustie”. Bestseller-urile “Funky business” si “Good to great” sunt scrise din pozitia “acum o sa va povestesc cum este construita lumea”, dar in acelasi timp nu prea au continut si s-au invechit in decursul unui singur deceniu.

4. Cea mai mare risipa de calitate o demonstreaza literature motivationala. “7 obiceiuri ale oamenilor extrem de eficienti” a lui Steven Covey este lipsita de continut. “In sfarsit nefumator” de Alan Carr este plictisitoare si grafomana, dar datorita metodei repetitiei, pentru multi se dovedeste efectiva. “Think and grow rich” de Napoleon Hill are o denumire prosteasca si nu este foarte bogata in idei, dar este atat de motivanta, incat totul pare posibil.

Cum sa cititi?

1.In timp ce cititi urmariti randurile cu degetul sau un creion. Asa va vizualitati ritmul citirii si scapati de subvocalizare. Nu functioneaza la toti, dar merita sa incercati.

2. Cititi cartile in toate formatele posibile: cele de hartie, electronice, audio. Reader-urile sunt comode pentru ca sunt mobile. Cartile de hartie sunt bune pentru citirea de seara (inainte de culcare este mai bine sa nu citesti de pe Ipad: este o sursa de lumina si functioneaza asupra creierului ca desteptator). Cartile audio sunt bune in masina, in timpul exercitiilor fizice, la cina sau la micul dejun.

3. Cartile cu un limbaj greoi (Biblia, operele autorilor antici) si cele motivationale (“Think and grow rich”) se proceseaza mai bine in format audio.