Ce simti atunci cand faci o greseala mai serioasa? Vrei sa strigi, sa lovesti ceva, sa te scuturi bine? Ori simti frica din cauza faptului ca ai ajuns pe o cale gresita?

366528-1366x768
Prin natura sa omul incearca sa evite necunoscutul. Mai putin nou – mai putine greseli. Pana nu iesi din zona de comfort cresterea personala e imposibila.

Cum sa te automotivezi la noi realizari si totodata sa nu te chinuie frica de a gresi? Permite-ti sa gresesti. Suna prea simplu, dar pentru cineva poate chiar prosteste. Dar cercetarile au aratat ca atunci cand iti permiti sa faci greseli gresesti mai rar. Orice lucru se incepe cu una din frazele: “a fi bun” sau “sa devin mai bun”. Prin “a fi bun” se intelege ca esti deja bun la ceea ce faci. “Sa devii mai bun” inseamna sa te perfectionezi permanent.

Abordarea “a fi bun” creeaza probleme atunci cand te intalnesti cu ceva necunoscut. Incepi sa-ti faci griji despre competenta, emotiile submineaza increderea in sine, duce la greseli, iar greselile si la mai multe emotii. Frica scade capacitatea memoriei operative – prostesti in sensul propriu al cuvantului.

Alta problema a acestei abordari consta in faptul ca aceasta va determina spre perfectionism. Iar perfectionismul reprima fantezia. El te determina sa faci totul “cum trebuie” si nu sa faci ceva nou. Cum sa scapi de teama de a gresi si sa adopti tactica “a deveni mai bun”?

1. Incepe un proiect intr-un domeniu nou si dificil pentru tine. Accepta faptul ca pentru a o invata va trebui destul de multa vreme. Vei face multe greseli, dar asta e normal.

2. Nu iti ascunde greselile. Poveste-le celor din jur. Nu vei arata prosteste.

3. Nu te compara cu alti oameni. Este greu, dar necesar. Compara-te cu cine erai acum o saptamana, o luna, un an. Faci greseli, dar te dezvolti? Aceasta este singura intrebare pe care merita sa ti-o pui.