De ce sa citesti?
Cartile sunt cel mai bun izvor de idei noi. Mai bun decat blog-urile, jurnalele, cursurile video s.a. m.d. Au un continut bogat si nu fac mult zgomot. Nassim Taleb, autorul cartii “Lebada neagra” nu citeste din principiu, mijloacele de informare in masa, ci doar carti. Cat sa citesti? Multi oameni considera, ca azi, in secolul vitezei, nu mai este timp pentru carti. Este o confuzie. Raspunsul consta numai in autodisciplina. Stabiliti-va o norma. De exemplu, cititi o carte pe saptamana. Intr-un an, veti citi 48 de carti.
Cum sa le alegeti?
1.Daca cititi pentru a atinge anumite scopuri, inlaturati literatura artistica (ea va aduce satisfactie, dar in general este fara folos; aceasta este parerea miliardarului, Mihail Fridman, despre filmele artistice, dar poate fi aplicata si in cazul cartilor). Cititi non-fictiune, biografiile oamenilor cunoscuti, monumentele istorice (de exemplu, Biblia).
2. Printre non-fictiune exista o multime de carti fara rost, semnate de nume mari, mai ales la categoria cartilor de afaceri. Fara mila aruncati nu numai cartile rele, ci si pe cele cu continut slab. Cartile fara continut au o singura idee, imprastiata pe sute de pagini. De exemplu, toate cartie scrise de Seth Godin. Cele cu continut mediu au cateva idei (“Cum sa muncesti 4 ore pe saptamana ” de Timothy Ferriss. Cele mai bune au o multime de idei practice si nu pot fi rezumate. De exemplu: “Psihologia multimilor” de Gustave Le Bon si “Modelul rus de conducere” de Alexandr Prohorov.
3. Cu cat mai increzator si fara drept de apel este tonul autorului, cu atat mai probabil, ca ati dat peste o carte “pustie”. Bestseller-urile “Funky business” si “Good to great” sunt scrise din pozitia “acum o sa va povestesc cum este construita lumea”, dar in acelasi timp nu prea au continut si s-au invechit in decursul unui singur deceniu.
4. Cea mai mare risipa de calitate o demonstreaza literature motivationala. “7 obiceiuri ale oamenilor extrem de eficienti” a lui Steven Covey este lipsita de continut. “In sfarsit nefumator” de Alan Carr este plictisitoare si grafomana, dar datorita metodei repetitiei, pentru multi se dovedeste efectiva. “Think and grow rich” de Napoleon Hill are o denumire prosteasca si nu este foarte bogata in idei, dar este atat de motivanta, incat totul pare posibil.
Cum sa cititi?
1.In timp ce cititi urmariti randurile cu degetul sau un creion. Asa va vizualitati ritmul citirii si scapati de subvocalizare. Nu functioneaza la toti, dar merita sa incercati.
2. Cititi cartile in toate formatele posibile: cele de hartie, electronice, audio. Reader-urile sunt comode pentru ca sunt mobile. Cartile de hartie sunt bune pentru citirea de seara (inainte de culcare este mai bine sa nu citesti de pe Ipad: este o sursa de lumina si functioneaza asupra creierului ca desteptator). Cartile audio sunt bune in masina, in timpul exercitiilor fizice, la cina sau la micul dejun.
3. Cartile cu un limbaj greoi (Biblia, operele autorilor antici) si cele motivationale (“Think and grow rich”) se proceseaza mai bine in format audio.
- Facebook0
- LinkedIn0
- Facebook Messenger
- Total: 0
cum poti sti, pana n-ai citit, daca o carte e rea sau cu continut slab?
Cele motivationale spun despre ce e vorba inca din titlu sau din scurta prezentare de pe spate.
Sunt de acord in cea mai mare parte cu ideile din articol.
Trebuie sa ne autodisciplinam si sa citim calitativ. Timpul e o resursa importanta si neregenerabila.
nu zau!!!?!? <>. So wrong, for so many reasons ….
Prefata unei carti te ajuta sa intelegi daca ceea ce citesti e calitate sau timp pierdut sau mai poti citi recenzii si iti cam dai seama, dar raman la parerea ca prefata e cheia
Cum poate literatura artistica sa fie nefolositoare cand din ea se invata valorile fundamentale ale vietii si din ea observam cum e construita lumea daca mai avem si un pic de gandire sa interpretam fictiunea prin prisma realitatii timpului in care a fost scrisa opera.
Capul meu nu percepe , cum e posibil sa arunci cu piciorul in clasici , de exemplu ?
Sunt de acord , cartile de bulevard chiar e taiere de frunza la caini .
Literatura artistica insa e altceva, in conceptia mea .
Submit părerii tale, domnișoară. Un alt articol din ciclul „Nu știu cine dracu m-a pus să dau click pe un articol shosho.ro”, născut din limbajul sărăcios al unui domn (sau a unei doamne) care nu e în stare să construiască o argumentare solidă pentru o idee câcăcioasă precum aia că beletristica este fără folos.
Ce mă amuză și întristează în același timp, ba chiar mă îngrozește de-a dreptul, e faptul că, după ce s-a asigurat că ne-a scris să nu citim literatură aristică, ne mai și zice că biblia e un „monument istoric”; pe care, dacă nu ne duce capul s-o citim, iaca mai bine s-o ascultăm. Dimineața la micul dejun sau seara înainte de culcare. Asta așa, ca să nu ne mai tihnească nici mâncarea…
Ar fi multe de spus despre conținutul (sărac; curat sărac, mon cher!) acestul articol, însă vă scutesc de subiectivisme și mă limitez la sfatul următor: Citiți, stimabilior! Citiți tot ce vă pică în mână, citiți cărți în tren sau metrou, citiți revistele din cabinetele stomatologice, afișele publicitare, ambalajele produselor cumpărate, timbrele poștale, avertismentele de pe țigări, articolele de blog și site-uri ce vă pică sub ochi! Citiți TOT!
Totul e subiectiv…si fiecare priveste din ce unghi prefera si considera ca il avantajeaza….asadar despre ce vorbim?
Nu înțeleg totuși de ce trebuie să urmăresc rândul cu degetul sau creionul.
Ai subliniat bine faptul ca trebuie sa selectam ceea ce citim desi nu sunt de acord cu felul in care le-ai clasificat.
sincer….NU PREA SUNT DE ACORD CU CONTINUTUL ARTICOLULUI!!!
nici eu nu sunt de acord ca literatura este foarte folos. in primul si in primul rand, te rafineaza ca niciun alt instrument. parerea mea.
Ce prostie punctul 1…cica inlaturati literatura artistica…in primul rand literatura este o arta ea insasi, in al doilea rand daca inlaturi literatura ( aia pe care o numiti artistica) inlaturi o parte fundamentala a culturii , caci literatura trezeste si rafineaza in om cele mai profunde valori,sentimente si idei.
Nu cititi dragilor literatura artistica ca e pierdere de vreme, nu avem nevoie de oameni inteligenti, sensibili, culti. avem nevoie doar din astia productivi, eficienti, care cica stiu sa se imbogateasca in 10 pasi:|
Sunt in mare parte de acord cu articolul de mai sus, cu exceptia punctului 1, care afirma faptul ca literatura e nefolositoare. Complet fals! Asta deoarece prin literatura omul isi poate imbogati extrem de mult vocabularul, cultura generala si isi poate dezvolta gandirea. De asemenea, cititul literaturii e crucial pt a acumula un anumit grad de intelepciune, deoarece personajele sunt puse intr-o sumedenie de situatii si sunt nevoite sa infrunte nenumarate obstacole, reflectand o vasta experienta de viata ce poate fi extrasa de catre cititor partial prin lectura. De asemenea, cu ajutorul cartilor, poti fi transportat virtual in alte timpuri, în alte locuri, alaturi de persoane pe care nu le-ai putea întalni niciodata in realitate si de la care cu siguranta ai ce invata.
pe diagonală. răspuns la titlu.
răspuns la comm lui Ovidiu, ante je. dacă vrei să scrii.. se spune că tre să citești.. eu nu văd în asta decât un furt de stil și o ștergere de amprentă/originalitate, ba mai mult..
@ Iuliana B (“ante je”)
“dacă vrei să scrii.. se spune că tre să citești.. ”
Am citit tot, multumesc pt “sfat”; iar tu daca vrei sa exprimi o idee, “tre” sa rostesti clar si concis ceea ce vrei sa zici, preferabil fara prescurtari caracteristice mess-ului sau facebook-ului. Faptul ca tu nu vezi in comment-ul meu decat un ” un furt de stil și o ștergere de amprentă/originalitate”, e problema dumitale, propria parere personala si neargumentata.
Pe mine ma intereseaza daca ideile din acest articol (peste care am dat accidental) sunt adevarate sau false, valide sau nevalide. Iar chestiunea cu “literatura nefolositoare” e total falsa, aberanta si neargumentata. De ex. sa inteleg ca de la autori ca Dostoievski, Victor Hugo, Sienkiewicz etc n-ai ce invata?
CE = cititul efectiv se face prin masurarea retentiei a informatiei brute dobandite de la prima citire. Nu stiu daca la noi in tara s-a discutat de “reading comprehension” asa se citeste eficient (subvocalizarea este necesara mai ales in texte complexe si logice!!!), nu va luati dupa mituri gen speed reading ca o sa pierdeti timpul cu cartile in mana fara sa retineti nimic. In scolile civilizate si colegiile bune se dau teste gen reading comprehension si critical thinking exact pentru aceasta problema. Solutia este sa exersati prin a gandi fiecare fraza in parte si de a insuma toate ideile pana ce se ajunge la o idee formata din cateva premise si o concluzie…
[…] Cum să citești, articol pe shosho.ro […]