Fericirea nu e ceva ușor măsurabil. De fapt, depinde de cel care măsoară, și foarte mult ține de perspectiva noastră asupra vieții. Fericirea nu e o mărime universală!
fericire1

Acestea fiind spuse, să vedem care sunt elementele comune celor care sunt fericiți. Sunt șapte caracteristici pe care oamenii fericiți le-au descoperit. Tu câte ai? Răspunde la întrebările din chestionarul de la sfârșit și află!

Secretul #1 Oamenii fericiți nu caută în afară ceea ce trebuie să găsească înăuntru

Ei stiu că aspectele materiale, și chiar oamenii, nu sunt cheia spre fericire. Deși înțeleg importanța iubirii și a relațiilor, nu se asteaptă niciodată să se regăsească în ceilalți, și niciodată nu se pierd încercând să găsească pe altcineva. De fapt, oamenii foarte fericiți știu că dependența de ceilalți e calea cea mai rapidă spre nefericire și chiar probleme de relaționare. Știu că dependența de ceilalți poate fi o sursă de conflict, amărăciune și vină, dar și dezamăgiri nesfârşite.

Oamenii foarte fericiți nu se lasă păcăliți nici de materialism: mașinile scumpe, hainele de firmă și vacanțele exclusiviste nu dau adevărata fericire. Ei știu prea bine că, dacă te bazezi prea mult pe lucruri exterioare, poți totuși să te simți gol pe dinăuntru.

Secretul #2 Oamenii foarte fericiți se plac cu adevărat

Oamenii fericiți au baza în dragostea de sine. Cei care ascultă mesaje negativiste – venite chiar de la ei  din cap – “nu ești destul de deștept, destul de atrăgător, destul de iubitor”, și pur și simplu “nu ești destul de bun”, își doresc mereu să fie altcineva. În loc să dea ce e mai bun în ei înșiși, aceștia pierd timpul comparându-se cu ceilalți.

Pe de altă parte, oamenii foarte fericiți știu că e înțelept să te compari doar cu tine însuți, și să îți măsori progresul doar față de tine – cel de ieri. Și totuși nu sunt nerealiști, și nu se  aşteaptă la îmbunătăţiri în linie dreaptă.

Oamenii fericiți știu că a compara valoarea sinelui cu a altora e o afacere riscantă – mereu va fi cineva mai bogat, mai drăguț, mai popular, cu copii mai deștepți, cu un job mai bun și mașină mai performantă. Ei își dau seama că dacă te măsori cu măsura altcuiva, întotdeauna vei apărea în minus. De aceea, în loc să încerce să fie ca cineva pe care îl admiră,  învață de la aceia.

Oamenii care sunt împăcați cu ei înșiși nu au nevoie să își exercite puterea asupra celorlalți ca să se simtă bine în pielea lor. Trăiesc după deviza: “Nimeni nu are putere asupra ta decât dacă tu îi permiți!”

Secretul #3 Oamenii foarte fericiți știu bine că sunt unele lucruri peste care nu vor trece niciodată

Oamenii care sunt mereu fericiți știu, și nu se asteaptă ca viața să meargă mereu lin, și ca fericirea să vină neîntrerupt: că, de fapt, o viață plină are momente de mare tristețe. Sunt ultimii care să spună: “revino-ți”, și sunt răbdători cu sine când trebuie să treacă prin momente grele. Ei știu că în viață sunt momente atât de grele încât cel mai bun lucru pe care îl putem face e să trecem prin ele. Ei văd momentele care ne schimbă viața – cum ar fi moartea cuiva drag, un eșec major sau un pas înapoi în carieră, o despărțire, provocări, handicapuri – ca pe acele elemente care împart viața în “înainte” și “după”. În loc să se revolte împotriva nedreptății vieții, oamenii fericiți învață că poate exista frumusețe și fericire chiar și după o pierdere. Ei nu permit ca un recul major să le definească tot restul vieții, și găsesc frumusețea de cealaltă parte a unei pierderi sau traume majore. În esență, devin mai profunzi în loc să devină slabi.

Secretul #4. Oamenii foarte fericiți fac diferența între “negare” și “optimism”

Oamenii fericiți nu neagă faptul că ceva îi deranjează, sunt deschiși și sinceri cu ei înșiși, și nu se ascund nici de ei și nici de ceea ce simt. Au încredere că pot transforma orice neajuns în ceva pozitiv , fără să se prefacă a simți ceva ce nu simt. În loc să ridice din umeri și să alunge ceea ce simt, în loc să se prefacă a fi nepăsători, își înfruntă simțămintele și gândurile cu fruntea sus. În loc să alunge gândurile dificile spunând “nu-ți face griji”, au încredere că pot rezolva probleme dificile și pot învăța o lecție de aur. Nu au o gândire de genul “totul sau nimic”, prin care ori patinează pe deasupra emoțiilor ori se judecă aspru și se dojenesc singuri fiindcă sunt deprimați. Se concentrează mai mult asupra a “cum să se ridice după ce au căzut” decât asupra a “cum au căzut”. Se întreabă “Ce am învățat” și nu “Ce-a fost în mintea mea?”

Secretul #5 Oamenii fericiți știu cât e de important să fii deschis față de ceilalți în loc să te închizi

Oamenii sunt ființe sociale, și oamenii fericiți au tendința de a crea legături de prietenie puternice și apropiate de familie și cu prietenii. Caută sprijin în momentele bune sau rele. Își lărgesc cercul de cunoștințe pe măsură ce trec anii, și prețuiesc relațiile vechi, fiind în același timp deschiși la relații noi. Pun preț pe prietenii și le cultivă. Descoperă că se simt cel mai bine când ajută și dăruiesc, și permit și celorlalți să îi ajute.

Un lucru pe care oamenii foarte fericiți nu îl fac este de a își consuma energia încercând să se ferească de a nu fi răniți. Mai degrabă au suficientă încredere că a primi de la ceilalți caldură, sprijin și alinare are puterea de a-i face mai puternici, nu mai slabi. Au încredere în ceilalți, dar știu că temelia încrederii în ceilalți stă în încrederea în ei înșiși. Folosind analogia unui pasager într-o barcă cu vâsle, în mijlocul lacului, e mai probabil să ai încredere în persoana care vâslește dacă tu însuți știi să înoți.

Secretul # 6. Oamenii foarte fericiți nu se amărăsc, ci devin mai buni iertând

Știind care e diferența între a condamna un comportament și a-l ierta, ei nu poartă ranchiună fiindcă amărăciunea le face rău chiar lor, și nu celuilalt. Au acceptat idea că pot fi sănătoşi dacă sunt sănătoşi pe dinăuntru, și nu nimeni îți poate da ceva ce nu are de dat. E ca și cum te-ai aștepta ca o ușa  să fie scaun, și să cumperi ouă de la coafor. Pur și simplu nu se poate.

Ei văd cât timp irosesc unii dorindu-și, aşteptând, condamnând și fiind furioși fiindcă cei pe care îi iubesc, colegii de serviciu, prietenii și societatea nu le dau ceea ce își doresc sau cred că merită. Decât să te ancorezi în ce nu ar trebui sa fie, oamenii fericiți își adaptează așteptările, și renunță la restul. Uneori asta implică stabilirea unor limite mai ferme cu oamenii toxici din viața lor, și, în caz de abuz, întreruperea unei relații.

Oamenii foarte fericiți își extind iertarea și asupra lor înșiși, și se iartă de a nu fi știut atunci ceea ce știu acum.

Secretul #7 Oameni foarte fericiți trăiesc privind și mergând înainte, nu în urmă

Oamenii foarte fericiți învață din trecut, nu trăiesc în trecut. Nu rămân blocați în “ar fi trebuit să, aș fi putut să … ” Se pot ierta de a nu fi avut priceperea să vadă ce acum văd foarte clar. În loc să se concentreze pe a vedea “de ce?”, gândesc: “Ce urmează?” Și nu trăiesc tânjind după “zilele bune de odinioară”. Sunt prea ocupați să își construiască amintiri proaspete ca să trăiască din cele vechi, oricât de frumoase ar fi fost acelea. Amintirile vechi au rolul lor, dar nu trebuie să rămânem blocați. Construit pe ieri, privind spre viitor, astăzi devine viața. Imaginează-ți că conduci o mașină. Nu vei ajunge prea departe dacă te uiți mereu în oglinda din spate!

Și tu?

Ești o persoană fericită? Mai jos e un chestionar care îți va arăta unde te afli pe drumul de la foarte nefericit la fericit. Cu cât scorul e mai mare, cu atât e mai mare probabilitatea ca tu să fii foarte fericit!

Chestionar: Ești foarte fericit?

Punctează fiecare din cele 7 variante după cum te caracterizează mai bine. Cu cât scorul e mai mare, cu atât ești mai fericit! Folosește cât mai des chestionarul, ca pe o modalitate de a-ți măsura “fericirea”, comparându-ți scorul doar cu alte scoruri precedente ale tale. Dacă ai un scor mic nu fi dur cu tine. Ideea e să mergi înainte și să îți crești coeficientul fericirii!

Deloc adevărat                                                                                                                                                  Foarte adevărat

1                                              2                                              3                                              4                                              5

1.            Nu îmi caut fericirea interioară în lucruri exterioare.

2.            Mă iubesc și mă apreciez, și văd acest lucru ca pe o temelie pentru a-i putea iubi pe ceilalți.

3.            Văd provocările ca pe oportunități de a crește și de a căpăta profunzime, și de a deveni mai rezistent.

4.            Rămân pozitiv și optimist, și încerc să profit la maxim din orice situație, chiar și din cele mai dificile.

5.            Caut și ofer sprijin celorlalți, și îmi lărgesc rețeaua socială în timp.

6.            Pot ierta și nu port ranchiună, și în același timp pot stabili limite celor care se poartă urât cu mine.

7.            Traiesc chibzuit acum, învațând din trecut și privind spre viitor.