Adevarul cel mai amar e mai bun decat cea mai dulce minciuna.

Adevarul doare, dar cineva trebuie sa il spuna. Iti construiesti singur viata, si singura persoana care te poate ajuta esti chiar tu. Daca esti pregatit sa iti asumi responsabilitatea si sa iti imbunatatesti viata, te invit sa aplici aceste 7 adevaruri dure, chiar de astazi.

1. Nimeni nu te va repara

Daca astepti un cavaler in armura stralucitore sa intre galopand in viata ta si sa iti vindece inima franta, vei astepta o vesnicie. Singura persoana care te poate ajuta esti chiar tu. Bucura-te de persoanele din viata ta, dar nu fi dependent de ele ca sa fii fericit, daca nu vrei sa urci intr-un tren emotional care sa te duca in sus si-n jos si pe care nu il poti controla. Esti singur? Nu, nici gand. Dar nimeni nu te va ‘redresa’, asa ca e in interesul tau sa iti asumi raspunderea pentru viata ta. Cand vei face asta, vei descoperi ca esti mai puternic decat credeai ca e posibil.

2. Viata nu va fi niciodata perfecta.

Daca astepti momentul “potrivit” ca sa faci ceva – sa lucrezi independent, sa incepi un plan de fitness, sa iesi in oras, sau sa te muti intr-un alt oras – vei astepta etern. Nu exista un “moment potrivit” pentru ceva. Reactia de astaptare e cauzata de teama de schimbare, pur si simplu. Daca tot astepti acel misterios “moment perfect pentru actiona” (spune-mi, ti s-a intamplat?), inseamna ce nu vei actiona niciodata si nu iti vei infrunta teama. Fa ceea ce te sperie. vei fi multumit ca ai facut-o.

3. S-ar putea sa gresesti (mult)

Daca incerci sa atingi un tel ambitios, e posibil sa te impiedici in incercarea aceasta. Asta e realitatea. E timpul sa iti schimbi atitudinea fata de esec. Nu e ceva mare si rau de care sa iti fie teama. Esecul e o ocazie de a invata si nimic mai mult. Daca oamenii de succes si-ar inceta activitatea dupa primul esec in incercarea de a face ceva nou, ar exista cam … zero oameni de succes. Nu exista in realitate ceva de genul “totul-in unu”. Vrei sa stii cate esecuri am avut eu? Peste o suta. Singurul motiv pentru care am reusit sa realizez ceva este acela ca am deplina incredere in cresterea continua. Daca esuezi la ceva, ia o distanta pentru o zi-doua; daca agonizezi in fata problemei nu o vei face sa dispara (si va intrautati considerabil situatia). Citeste o carte buna, reia legatura cu prieteni pe care nu i-ai vazut de mult, sau fa o drumetie in natura. Vei putea apoi sa privesti situatia dintr-o perspectiva noua. Apoi intreaba-te: “de ce nu a mers bine si cum pot imbunatati lucrurile data viitoare?”. Acest proces se poate repeta de cateva ori, in functie de obiectivul tau, dar daca iti iei un angajament ferm sa iti imbunatatesti mereu abilitatile, te vei dezvolta atat de mult incat singura alternativa va fi succesul.

4. Trecutul deja s-a scris

Ai facut vreodata o greseala atat de mare incat ai vrea sa te intorci in timp si sa schimbi totul? Suntem multi care au facut asta. Se numeste “a fi om”. Stiu ca simti un regret imens, dar sa te pedepsesti pentru ceva ce deja a fost facut nu rezolva nimic. Concentreaza-te pe prezent, unde poti controla viata si poti merge spre un viitor mai bun.

5. Ziua de maine nu e garantata

Steve Jobs a spus-o cel mai bine, asa ca il voi lasa pe el aici:

“Certitudinea ca voi muri in curand a fost instrumentul cel mai important care m-a ajutat sa fac alegeri majore in viata. Fiindca aproape orice – toate asteptarile celorlalti, mandria, teama de a nu ma face de ras sau de a esua – toate acestea palesc in fata mortii, lasand doar ceea ce e cu adevarat important.”

Data viitoare cand te surprinzi jucad jocul “fac maine”, aminteste-ti ca ziua de maine nu e garantata. Accidente in trafic, atacuri de cord, violenta – se intampla. Traieste in prezent si actioneaza astazi, fiindca aici are loc progresul.

6. Doar fiindca esti “ocupat” nu inseamna ca realizezi ceva.

Daca îți place sa te lauzi cat de bine te descurci cu o multime de sarcini, inceteaza, fiindca te pacalesti singur. A alterna sarcinile fara scop sau motiv inseamna sa iti irosesti productivitatea, sa te stresezi, si probabil te face sa faci greseli. Probabil ca iti ia mai mult sa duci la bun sfarsit doua sarcini pe care le tot alternezi decat ti-ar lua daca ai lucra la fiecare separat. Daca vrei sa economisesti timp, in loc sa lucrezi la mai multe, incearca sa grupezi mai multe sarcini similare. Ai mai multe e-mailuri de trimis? Trimite-le pe toate odata. Ai un articol sau un eseu de scris? Termina-l inaine sa treci la altceva. Sarcini diferite iti solicita activitati si dispozitii mentale diferite, asa incat, concentreaza-te pe cate un lucru odata. A fi “ocupat” nu garanteaza faptul ca faci ceva util (probabil inseamna doar ca faci mai multe lucruri nu foarte bine).

7. Ai mai mult timp decat crezi.

Ar trebui sa elimini expresia “nu am timp” din vocabularul tau fiindca e cu totul neadevarata. Sunt 168 de ore pe saptamana. Gandeste-te la asta. E foarte mult timp. Unde ar putea disparea? O persoana petrece aproximativ 4,09 ore pe zi relaxandu-se, din care 2,8  sunt dedicate televizorului. Nu stiu, dar nu cred ca privitul la TV ma va ajuta prea mult sa ma dezvolt ca persoana. Ai putea petrece acel timp creand arta care sa aduca un plus de valoare, poti citi carti care sa iti imbunatateasca stilul de viata, sau poti face sport pentru un trup sanatos. Data viitoare, in loc sa spui “nu am timp”, spune: “nu e o prioritate”. Nu ai timp de sport? Inseamna ca a fi in forma nu e o prioritate. Nu ai timp sa gatesti mese sanatoase acasa? Inseamna ca sanatatea nu e o prioritate. Nu ai timp sa faci ceva dragut pentru partenerul/a ta? Inseamna ca relatia voastra nu e o prioritate. E dur, dar e adevarat. Modul in care iti petreci timpul e alegerea ta, asa ca imparte-l intelept.

Stiu ca e dureros, dar cineva trebuia sa o spuna. Daca vrei sa accepti raspunderea si sa iti construiesti viata la care visezi, te invit sa aplici aceste adevaruri dure pentru a-ti  imbunatati viata. Crezi ca se poate? Spune-ne in comentarii!