În timp ce este minunat să împarţi cu prietenii, partenerul de viaţă sau familia experienţe noi şi călătorii speciale, există motive convingătoare pentru care din când în când este bine să mai călătoreşti şi singur. Călătoriile de unul singur sunt bune pentru oricine, fie că eşti singur, într-o relaţie, extravertit sau introvertit; aici ai nouă motive pentru care ar trebui să încerci asta.

5Photo by Alex Kolodyazhni

1. O logistică mai simplă

Poate fi o provocare să-ţi coordonezi călătoria şi timpul de concediu cu o altă persoană care lucrează din viaţa ta, iar lucrurile se complică şi mai mult atunci când încerci să faci planuri pentru un întreg grup. De regulă aceste provocări pot fi rezolvate prin planificarea lucrurilor în avans, dar dacă eşti în criză de timp şi nu poţi să găseşti o persoană cu care să călătoreşti foarte repede, acesta ar putea fi timpul perfect în care să-ţi faci bagajele şi să pleci de unul singur.

2. Lucrează la lista ta cu dorinţe

Există ceva care-ţi doreşti cu ardoare să încerci, dar nimeni nu mai vrea asta? Poate că vrei să sari cu paraşuta peste Marele Canion, să vezi ruinele maiaşe, sau pur şi simplu vrei să mănânci homar din Maine. Când partenerul sau prietenii tăi nu au aceleaşi interese ca şi tine, este-n regulă, dar nu este bine să-ţi sacrifici visurile, mai ales când tot ceea ce trebuie să faci este să ajungi acolo.

3. Propria companie îţi este de-ajuns

Dacă rar îţi petreci timpul stând singur, atunci vei fi surprins să constaţi cât de agreabil poate fi. Când a fost ultima dată când ţi-ai ascultat doar propriile gânduri şi te-ai centrat doar pe visurile tale? Depinzând de destinaţie, o călătorie de unul singur poate fi minunată, introspectivă, o experienţă de viaţă. Imaginează-ţi că stai pe o plajă liniştită la apusul soarelui sau să porneşti dimineaţa într-o plimbare revigorantă, fără a fi nevoit să conversezi cu nimeni.

4. Cunoşti alte persoane

Dacă eşti un extravertit înnăscut, călătoritul de unul singur poate fi o modalitate minunată de a-i întâlnici pe localnici şi de a-ţi faci noi prieteni. Adesea, oamenii care sunt singuri par mai abordabili în ochii celorlalţi. Înainte de-a-ţi da seama, poţi să intri într-o conversaţie cu nişte oameni interesanţi într-o cafenea sau poţi chiar să te alături unui grup de oameni adunaţi pe plajă cu aceleaşi idei privind yoga. Secretul stă în a-ţi păstra mintea deschisă în timp ce continui totuşi să te gândeşti la siguranţa ta, în special când eşti într-o ţară străină.

5. Fă tot ceea ce vrei şi nimic din ceea ce nu vrei

Ai ezitat vreodată să îţi petreci acea jumătate de zi într-un centru spa de relaxare la care tot visai doar pentru că partenerul tău de călătorie nu avea nimic de făcut? Atunci când călătoreşti singur, nu eşti obligat să te gândeşti la nimeni în afară de tine. Astfel, nu va trebui să dai explicaţii nimănui dacă vrei să-ţi ,,pierzi” ziua într-un bar bând un cocktail mojito în loc să vizitezi monumente.

6. Îţi oferă independenţă

Dacă călătoritul te face o persoană mai bună şi mai isteaţă, atunci călătoritul de unul singur te face o persoană mult mai bună, mult mai isteaţă. Pentru toţi cei care nu se simt bine atunci când stau singuri la cină sau la micul dejun, atunci o călătorie de unul singur ar putea părea descurajatoare. Odată însă ce ţi-ai depăşit teama, te vei simţi independent şi vei avea mai multă încredere în propriile forţe. O călătorie de succes de unul singur te poate inspira să faci alte lucruri în viaţă de care ţi-a fost teamă să le încerci.

7. O servire ireproşabilă

Din anumite motive, serviciile la hoteluri şi restaurante par să fie mai de calitate atunci când călătoreşti de unul singur. Oamenii au tendinţa să-i admire pe cei care călătoresc de unii singuri, şi e posibil ca atunci când spui asta celor din jurul tău, să te trezeşti cu o cameră cu mai multe facilităţi sau cu un cocktail ,,din partea casei”.

8. Mai rară vedere e mai cu plăcere

Nu-ţi sugerez să-ţi petreci fiecare vacanţă fără partenerul tău, dar dacă faci asta din când în când, acest lucru poate fi benefic pentru un cuplu. Atunci când stabiliţi într-o relaţie că este în ordine să aveţi interese diferite, încrederea voastră se intensifică. A veni acasă după o călătorie de unul singur vă poate aminti cum v-aţi cunoscut prima dată. Ca un bonus, dacă găseşti un loc preferat atunci când mergi de unul singur, mereu poţi reveni acolo cu fiinţa iubită.

9. Fără drame

Uneori, atunci când eşti singur, aştepţi să găseşti pe cineva înainte de a pleca într-o vacanţă, iar astfel de relaţii pot fie consolida, fie strica o relaţie de început. Dacă lucrurile nu merg bine, întreaga călătorie poate fi îngrozitoare, plină de drame pe care ai vrea cu tot dinadinsul să le uiţi. Atunci când te simţi suficient de confortabil să călătoreşti de unul singur, poţi să te opreşti în a aştepta pe ,,cineva” pentru a porni într-o vacanţă. Ai putea să continui să călătoreşti de unul singur până ce vei întâlni acel cineva care chiar merită să te însoţească şi te va ajuta să construieşti nişte amintiri noi fantastice.