Există un secret pe care orice om bogat îl ştie. Acest secret este foarte important pentru că este motivul pentru care ei sunt bogaţi în primul rând. Acest mare secret poate fi rezumat la cuvintele înţelepte ale lui Aristotel: ,,Suntem ceea ce facem în mod repetat, prin urmare excelenţa nu este un act, ci un obicei .”

395830-1600x900

Oamenii bogaţi au trecut printr-un proces lung, uneori dureros, în a-şi forma obiceiurile de oameni bogaţi, dar dacă te decizi să le urmezi şi tu poţi deveni din punct de vedere finainciar prosper. Hai să examinăm împreună 10 dintre obiceiurile celor mai bogaţi oameni din lume pentru a te putea ajuta să ţi le însuţeşti.

1. Îşi stabilesc obiective

Oamenii bogaţi îşi stabilesc obiective pentru a deveni bogaţi. Aceştia nu devin bogaţi printr-un accident. Oamenii bogaţi sunt foarte cumpăniţi: îşi stabilesc obiectivele pentru a deveni bogaţi şi la final îşi îndeplinesc aceste obiective. Simplul act de-aţi stabili obiective este plin de satisfacţii pentru că te ajută să vezi şi să simţi banii pe care vrei să îi ai înainte de a îi deţine.

2. Se concentrează pe un singur lucru la un anumit moment

Un fascicul laser poate tăia multe obiecte dure – de fapt, poate tăia aproape orice – datorită aceastei capacităţi neobişnuite de a-şi concentra toată puterea pe un singur punct al obiectului până ce acesta începe să se topească. Oamenii bogaţi sunt de obicei ca fasciculele laser. Ei îşi stabilesc obiective uriaşe, dar rămân centraţi pe un singur obiectiv, direcţionându-şi toate activităţile şi eforturile până ce îl ating. Pe de cealaltă parte, oamenii obişnuiţi nu se focalizează; ei au tendinţa de a se implica în orice le iese în cale şi de a accepta orice viaţa le oferă. Dacă vrei să devii bogat, orientează-ţi acţiunile spre obiectivul tău şi rămâi concentrat asupra lui.

3. Au respect pentru timp

Brian Tracy a afirmat că oamenii bogaţi se gândesc la cât câştigă pe oră şi nu pe lună sau anual. Deoarece ei se gândesc la acest câştig pe oră, de fiecare dată când îşi dedică timpul unor activităţi neproductive, ei ştiu cât au de pierdut cu fiecare minut ce trece. Oamenii bogaţi nu-şi petrec prea mult timp pe reţele de socializare sau uitându-se la televizor. Ei lucrează 24 de ore din 24 şi nu-şi permit să piardă niciun minut din viaţa lor.

4. Cheltuie mai puţin decât câştigă

Oricât de simplu ar părea, acesta este secretul de a te îmbogăţi: cheltuieşte mereu mai puţin decât câştigi. Oamenii cu gândirea slabă îşi măresc cheltuielile pe măsură ce veniturile lor sporesc. Îşi cumpără maşini mai bune, case mai mari şi rămân săraci sau prinşi în clasa de mijloc. Gândeşte-te la asta în procente: dacă vrei să fii bogat, atunci urmează acest motto: ,,Economiseşte 10% din ceea ce câştigi.” Dar fii isteţ la asta. Aşa cum Warren Buffet a spus: ,,Nu economisi ceea ce a rămas după ce ai cheltuit, ci cheltuieşte ce a rămas după ce ai economisit.” Te sfătuiesc să lucrezi la buget şi să ţii evidenţa veniturilor şi a cheltuielilor.

5. Lucrează din greu

Cu excepţia oamenilor care şi-au moştenit averea, nu am cunoscut nicio persoană bogată care să fie leneşă. Oamenii bogaţi lucrează din greu şi contant. Oamenii care muncesc din greu nu pot rămâne în urmă, sunt mereu printre cei mai buni în profesia lor, fie că sunt oameni de afaceri, persoane fizice autorizate, sau chiar şi funcţionari. Mereu fac lucruri pe care oamenii comuni nu le pot face.

6. Învaţă şi se dezvoltă neîncetat

Cu cât ştii mai multe, cu atât vei câştiga mai mult. Puterea ta de învăţare îţi determină puterea ta de câştig. Oricât de important este să lucrezi din greu, dacă lucrezi de unul singur nu vei deveni bogat. Valoarea trebuie dată în schimb, înainte ca banii să fie câştigaţi, iar singura modalitate de a adăuga mai multă valoare pentru clienţii tăi este să-ţi ridici propria valoare. Acest lucru se poate face printr-o învăţare continuă. Decide-te să înveţi noi lucruri, să dezvolţi noi abilităţi şi să dobândeşti mai multă experienţă în fiecare zi.

7. Stau în compania oamenilor bogaţi

Oamenii bogaţi nu au prieteni săraci. Aşa cum proverbul ne spune ,, Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești”. Permite-mi să-ţi spun ceva: poate că nu ai mulţi bani acum, dar atâta timp cât continui să fii înconjurat de oameni bogaţi sau de cei care au potenţialul de a deveni bogaţi, tu însuţi vei deveni într-o bună zi bogat.

8. Sunt stăruitori

Oamenii bogaţi nu renunţă niciodată. Cam 90% dintre oamenii bogaţi de astăzi nu au devenit astfel prin ceea ce au inteţionat sau au gândit prima dată. Au încercat, au eşuat, s-au ridicat de multe ori înainte de a reuşi în final. Poţi pierde mulţi bani în acest proces, dar lucrurile vor continua să evolueze dacă vei învăţa din propriile greşeli şi din experienţa proprie, astfel încât, la final, să obţii independenţa financiară pe care ţi-o doreşti.

9. Îşi asumă riscuri calculate

Oamenilor bogaţi le place să-şi ia riscuri. De îndată ce se decid că vor ceva, vor da orice e nevoie pentru a-l avea, chiar şi dacă înseamnă uneori să-şi rişte viaţa. Dacă vrei să te îmbogăţeşti, nu-ţi fie teamă de riscuri. Fii îndrăzneţ şi curajos, dar şi calculat. Gândeşte-te la cât costă fiecare decizie şi nu-ţi pune toate ouăle într-un singur coş.

10. Sunt generoşi

Oamenii bogaţi sunt foarte generoşi. Dacă te uiţi la vieţile oamenilor bogaţi dintr-o istorie modernă, vei descoperi că mulţi dintre ei sunt adevăraţi filantropi, precum oameni ca Rockefeller, Andrew Carnegie, Bill Gates, Carlos Slim – asta doar pentru a numi câţiva. Fă-ţi un obicei din a fi generos astăzi şi vei deveni şi tu bogat într-o zi.