Noam Chomsky (Lingvistul american, publicist politic, filosof) a intocmit lista a celor “ 10 metode de manipulare ” cu ajutorul mijloacelor de informare in masa.
Materialul a fost publicat in limba spaniola de publicatia Rebelion.
1. Distragerea atentiei
Metoda principala de manipulare a societatii este distragerea atentiei oamenilor de la problemele importante si solutiile acestora, luate de cercurile economice si politice aflate la conducere, prin umplerea permanenta a spatiului de informare cu mesaje lipsite de importanta sau cu foarte putina. Aceasta tactica se dovedeste a fi foarte utila atunci cand nu vrei ca cetatenii sa afle informatii importante din domeniul stiintei, economiei, psihologiei, neurobiologiei si ciberneticii.
“Distragerea permanenta a atentiei populatiei de la adevaratele probleme sociale, mutand-o la teme fara o reala importanta pentru a se asigura ca oamenii sunt preocupati mereu cu ceva si nu o sa aiba timp pentru a gandi; de pe camp in cusca, ca si celelalte animale.” (citat din cartea “Silent weapons for quiet wars”).
2. Sa creezi probleme, iar mai apoi sa propui solutii
Aceasta metoda se mai numeste “problema- reactia- solutia”. Se creaza problema, o anumita situatie, miza careia este sa produca o anumita reactie in randul populatiei in asa fel incat sa ceara luarea unor masuri necesare cercurilor aflate la conducere. De exemplu, sa permiti violente intr-un oras sau organizarea unor atentate sangeroase pentru ca populatia sa ceara adoptarea unor legi pentru luarea masurilor de protectie mai aspre si politici care restrictioneaza libertatea cetatenilor.
Ori: sa provoci o criza economica ca sa ii faci pe toti sa accepte incalcarea drepturilor sociale si reducerea serviciilor orasenesti ca un rau necesar.
3. Metoda aplicarii treptate
Pentru a obtine adoptarea unei legi nepopulare este destul sa o infiltrezi treptat, zi de zi, an de an. In acest mod au fost adoptate noi conditii social-economice (neoliberalism) in anii ’80 si ’90 ai secolului trecut.
Reducerea la minimum a functiilor statului, privatizarea, neincrederea, instabilitatea, somajul in masa, salariile care nu mai pot asigura o viata decent. Daca toate astea s-ar intampla in acelasi timp, cel mai probabil, ar duce la revolutie.
4. Amanarea executarii
O alta metoda de a adopta o solutie nepopulara este sa prezinti o problema marunta ca pe ceva “dureros si necesar” si sa obtii la acel moment acceptul cetatenilor pentru a o rezolva in viitor. Este mult mai simplu sa accepti niste sacrificii pentru viitor, decat pentru prezent.
In primul rand, pentru ca asta nu se va intampla imediat. In al doilea, din cauza ca poporul e predispus sa aiba sperante naive ca “maine totul se va schimba in bine” si ca acele sacrificii care ii sunt cerute in prezent vor putea fi evitate. Asta le da cetatenilor mai multa vreme pentru a se obisnui cu schimbarile si sa le accepte cu calm, cand va veni timpul.
5. Sa te comporti cu poporul la fel cum te-ai comporta cu niste copii mici
In majoritatea discursurilor propagandistice care erau destinate unui public larg se folosesc niste argument, personaje, cuvinte si o intonatie de parca ar fi vorba de copii de varsta scolara cu retinere in dezvoltare, ori persoane cu handicap mental.
Cand cineva incearca sa induca in eroare o persoana, acesta foloseste formulari infantile in discurs. Cu cat mai intens incearca, cu atat mai multe expresii foloseste. De ce? Daca cineva se adreseaza altcuiva ca si acum acela are 12 ani sau mai putin, prin prisma influentarii, in raspunsul si reactiile acelei persoane, cu un grad inalt de probabilitate, va lipsi critica, ceea ce este caracteristic pentru copii pana la varsta de 12 ani.
6. Sa pui accent pe emotii intr-o masura mai mare decat pe gandire
Actionarea asupra emotiilor reprezinta o metoda clasica, orientate spre a bloca capacitatea oamenilor de a analiza rational si ca rezultat capacitatea de a intelege critic ceea ce se intampla. Pe de alta parte, folosirea factorului emotional permite deschiderea usii spre subconstient pentru a infiltra ganduri, dorinte, fobii, temeri, constrangeri ori modele stabile de comportament.
7. Tinerea oamenilor in necunostinta de cauza prin cultivarea mediocritatii
Sa ajungi la rezultatul in care oamenii devin inapti de a intelege metodele si tacticile pe care le aplici ca sa ii influentezi si sa ii subordonezi vointei tale. Calitatea invatamantului oferit claselor inferioare ale societatii trebuie sa fie cat mai mediocru si mai sarac, pentru ca limita dintre paturile inferioare si cele superioare sa ramana la nivelul la care nu va putea fi trecut de primele.
8. Sa-i faci pe ceilalti sa se bucure de mediocritate
Sa infiltrezi in randul populatiei gandul ca a fi prost, vulgar si needucat este la “moda”…
9. Sa ii faci pe ceilalti sa se simta vinovati
Sa ii faci pe oameni sa creada ca numai ei sunt vinovati pentru situatia in care se afla din cauza ca nu sunt destul de destepti, nu au destule capacitati ori nu au depus destul efort. Ca rezultat, in loc sa lupte cu sistemul economic omul incepe sa se injoseasca, invinovatindu-se pentru toate ceea ce ii creaza o stare apasatoare ce duce in final la inactiune. Iar fara actiune, nu poate fi nici revolutie.
10. Sa stii mai multe despre oameni decat stiu ei despre sine
In ultimii 50 de ani succesele din domeniul stiintei au dus la crearea unei rupturi mari intre ceea ce stiu oamenii de rand si ceea ce nu stiu, de acest lucru folosindu-se acum clasele aflate la conducere.
Datorita biologiei, neurobiologiei si psihologiei, sistemul are la dispozitie cunostinte avansate despre fiinta umana, atat in domeniul fiziologiei, cat si in cel al psihicului. Sistemul a reusit sa afle despre om mai mult decat el insusi stie. Asta inseamna ca, in majoritatea cazurilor, sistemul are mai multa putere si influenteaza oamenii intr-o mai mare masura decat ei singuri.
Noam Chomsky este un lingvist american, filosof, figura publica, autor de carti si analist politic. Profesor emerit in domeniul lingvisticii la Institutul tehnologic din Massachusetts si unul dintre cei mai remarcabili oameni de stiinta din secolul al XX-lea. Munca lui fundamentala in domeniul teoriei lingvistice si stiintei cunoasterii au primit aprecierea meritata in comunitatile stiintifica si cea didactica.
- Facebook0
- LinkedIn0
- Facebook Messenger
- Total: 0
Foarte bun articolul!
Punctul doi a fost executat in Germania, cand Hitler a ajuns la putere si de asemenea cred ca si la World Trade Center.
cu siguranta si la WTC
Aceste puncte sse aplica in mod circular in totate tarile si in mod continuu.
Pur si simplu se face mai cu cap ca nimeni sa nu-si dee seama.
Chiar la punctul 2: cite probleme ti-au spus prin mass media ca exista si la cite te gindeai cu adevarat din ginduri proprii?
nu cred ca poate fi vorba la ww2
wow , din articol ,concluzionez ca în ţara mea sistemul cunoaşte perfect arta manipulării .
evident.. tu ce te asteptai?! acum deschizi ochii deabia?
Foarte interesant articolul. Asteptam mai multe 🙂
[…] Pe shosho.ro am găsit un articol interesant despre 10 metode de manipulare prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă – aviz pentru cei care încă mai iau de bune toate “chestiile” care apar la TV. […]
Foarte bun articolul!
Dacă vreți sa aflați mai multe despre manipulare si in ce directie ne indreptam, va sugerez sa vizionati acest documentar. Este senzational! http://video.viataverdeviu.ro/?s=Prospera
In sensul descifrarii din prisma manipularilor a lumii in care traim, recomand cartea “Tehnici de manipulare” scrisa de Bogdan Ficeac.
Punctele 2 și 9 sunt metodele favorite de manipulare ale bisericii. Întâi te fac să te simți vinovat pentru lucruri firești, naturale, apoi te fac să te temi că vei arde în iad, iar în final te pun să cotizezi pentru acatiste, ca să te mântuiești 😉
Ce ar fi sa nu-ti mai dai cu parerea despre lucruri care, evident, te depasesc?
Cum ar fi daca ai prezenta argumente mai puternice, sau fapte concrete?
asa e in toata lumea. cei cativa oameni conduc intreaga lume prin manipulare. Daca ar disparea aceasta manipulare, lumea ar evolua intr-un ritm foarte rapid. Lasati TV-ul si stiirile de duzina si informatii-va despre ultimele tehnologii in domeniul stiintei, medicinei, astronomiei ca sa aveti o idee ce se intampla in lume. Lasati CANCAN tv si nu mai stiu ce emisiuni si folositi internetul ptr ceea ce trebuie. Ca emisiunile astea au ca scop atragerea atentiei de la adevaratele probleme ale societatii.
foarte interesant la ce ai dat tu acolo moroianu alina. multumesc mult ca l-ai pus aici ca sa dau si eu de el
Cautati cartea “You Are Being Lied To: The Disinformation Guide” coordonata de Noam Chomsky. Acolo sunt prezentate pe larg cam toate metodele prin care suntem dusi de nas, spalati pe creier si mintiti pe fata de mass media, corporatii, politicieni etc.
Punctul 1 se foloseste in Romania la maxim in acest moment este vorba despre televizor!,la fel cu punctul 7,Iar punctul 8 e de ajuns sa ne uitam la tot ce apar in reviste si la televizor:Capatos,Cancan..etc…Am ajuns sa idolarizam Tigani,Cocalari,si tot ce este vulgar si needucat(punctul 8).Cred ca incet incet ne cuceresc Tiganii tara deoarece adoptam folozofia lor in viata !!!!:(.
Sunt absolut sigur ca aceste tehnici de manipulare nu sunt folosite in Romania, dar nu pentru ca ele sunt Ineficiente.Sunt eficiente, doar ca in Romania nu este nevoie de astfel complicatii.La noi vine presedintele si spune
-,,veti muri de frig, nu este de datoria statului sa se ocupe de toate probleme omului, trebuie sa va descurcati”-dupa care ne spune sa traim bine si ne face cu mana.Citatul este de acum 2 ani, cand oamenii mureau de frig si presedintele ii certa pentru ca nu ieseau in viscol sa dea zapada din fata usii casei pana la poarta, de parca asta te-ar fi ajutat cu ceva in ultima instanta.
Punctul 7 se aplica la noi pana la refuz. Daca s-ar face studiu de caz pe Romania, s-ar umple cel putin 3 volume groase!
Punctul 8. Aproape toata masmedia cultiva mediocritate si false valori. La “Vocea Romaniea” nici un cantec in limba romana