Povestile despre o perspectiva creativa implica de multe ori o “pauza productiva” sau ceea ce psihologii numesc “o perioada de incubatie”. Arhimede, a carui sarcina a fost sa masoare volumul unei coroane de aur cu o forma ciudata, a descoperit raspunsul acesteia, in timp ce intra intr-o camera de baie. Kekule se spune ca a descoperit structura benzenului in timp ce mergea cu un autobus.

sa fii productiv

Solutii exista la tot pasul. Probabil si dumneavoastra ati avut o problema care va macina si i-ati gasit rezolvarea in timp ce faceati o plimbare, va relaxati intr-o baie cu spuma sau cand stateati intinsi pe canapea.

Exista o multime de cauze prin care se pot explica de ce aceasta detasare de problema este benefica, Insa permiteti-mi sa incep cu o scurta descriere a ceea ce nu se intampla.

Multi oameni au o perceptie ciudata asupra modului de lucru a inconstientului nostru. Presupunem ca avem o armata de ganditori inteligenti, care muncesc din greu in numele nostru, in timp ce noi avem alte preocupari. Iar in cele din urma, unul dintre acesti ganditori vine cu o idee genial, pe care o trimite in constientul nostru. Asa avem o sclipire de inteligenta si gasim rezolvarea problemei.

Din pacate, mintea nu functioneaza cu adevarat in felul acesta. Incubarea ne ajuta, dar nu pentru ca avem propria noastra armata de lucru care sa ne rezolve problemele. In schimb, exista multe alte motive pentru care pauzele productive sunt valoroase. Iata cateva:

Resetati-va memoria

Memoria noastra este competitiva. Cand incepem sa ne gandim la o problema, alte idei sar in prim plan. Ele navalesc in minte atunci, deoarece sunt legate de descrierea problemei si pentru ca inhiba cu succes memoria. Celelalte ganduri vor reajunge greu in constiinta noastra,  chiar daca realizam ca printre ele am fi putut gasi si rezolvarea problemei.

Atunci cand va detasati de problema si va ganditi la altceva, memoria dumneavoastra se reseteaza. Ideile care au fost prezente in prim plan pana acum se vor indeparta de gandurile dumneavoastra, iar amintirile inhibate vor reveni in constient fiindu-va mai accesibile. Daca veti reveni asupra problemei dupa o pauza, aceste ganduri au o sansa de-a va ajuta sa vedeti problema din alta perspectiva.

Schimbarea descrierii

Ganditi-va la legume si veti observa cum memoria dumneavoastra se umple de amintirile in care ati avut contact cu acestea. Ganditi-va la petrecerile aniversare si momentele de la ziua de nastere va vor aparea in minte. Felul in care va ganditi la o problema influenteaza solutia de salvare a acesteia

De multe ori, cand va ganditi sa rezolvati o problema, felul in care o abordati la inceput spune multe despre cat de repede veti scapa de ea. Incercati sa o incadrati din punct de vedere al domeniului din care aceasta provine. Ca atunci cand incercati sa cumparati un aspirator mai bun- inevitabil va veti gandi la saci, la aspiratie si mizerie.

Daca veti incerca sa alocati un timp special, doar pentru rezolvarea problemei, o sa observati cum unele detalii, ce v-au scapat, sunt mai evidente si gravitatea problemei va scadea. Puteti sa va ganditi de la aspiratii pana la pungile ce separa murdaria din aer. Cu cat veti jongla mai mult cu gandurile din acest domeniu, cu atat va veti ajuta mai mult memoria sa gasiti o solutie. Acesta tactica duce la noi descoperiri.

Rolul “coincidentelor fericite”

Uneori, in ciuda vointei noastre, nu puteti veni cu un gand bun pentru a rezolva problema. Sunteti blocat. In aceste momente, pauza productiva va aduce in contact cu o multime de lucruri din lume. Iar unul dintre acestea va pot duce catre rezolvare.

Exista o multime de cercetari cu privire la planificare oportunista, care demonstreaza ca atunci cand aveti un obiectiv de implinit observati lucruri din mediul dumneavoastra care va pot ajuta sa rezolvati problema. Ca atunci cand trebuie sa trimiteti o scrisoare, va veti aminti acest lucru atunci cand veti vedea o cutie postala.

In mod similar, atunci cand sunteti blocat cu o problema, care are nevoie de o solutie, aceasta isi va creste sansele de rezolvare atunci cand suntem putin mai atenti la lucrurile din jurul nostru. Arhimede a pasit probabil de sute de ori in baie, dar numai atunci cand el a fost nedumerit cu privire la masurarea volumului, cresterea nivelului apei i-a captat atentia.

In concluzie, noi va sfatuim ca tura viitoare cand sunteti blocat cu o problema sa luati o pauza. Chiar daca nu exista o armata de ganditori inteligenti, care sa rezolve problema in spatele scenei, tu o poti gasi in valoarea unei pauze productive.