In momentele critice ale unor situatii, partea “neagra” a modului de gandire poate deveni mai mult inamic decat aliat. „Nu ne putem rezolva problemele avand aceeasi gandire care le-a provocat“- zice Albert Einstein, iata cateva obiceiuri de care ar fi bine sa ne debarasam.
1. Citirea mintii
Asta se intampla atunci cand speculati la ce se gandeste sau simte cineva, fara ca ei sa va zica. In realitate deveniti paranoic.
2. Exagerarea
Se intampla atunci cand va confruntati cu o problema si simtiti ca toate cauzele si efectele pornesc de la dumneavoastra si nu mai aveti scapare. De exemplu, atunci cand credeti ca pierderea unei relatii este sfarsitul vietii, si uitati sa va ganditi ca urmeaza o noua zi in care probabil veti cunoaste o noua persoana.
3. Limitarea
Atunci cand va concentrati atentia doar intr-o emisfera. De exemplu, va amintiti doar de lucrurile rele intamplate la o intalnire, nu si de cele bune.
4. Victimizarea
Este atunci cand de cele mai multe ori luati lucrurile prea personal. De exemplu atunci cand credeti ca tot ceea ce fac cei din jur are legatura cu dumneavoastra, aveti impresia ca actioneaza in acel fel doar pentru a va supara.
5. Blamarea
Atunci cand invinuiti pe altcineva de problemele dumneavoastra. De exemplu, dati vina pe altcineva pentru ca ati luat o decizie gresita. In realitate, dumneavoastra ati luat decizia gresita, bazata pe propria judecata, chiar daca ati fost influentat de alte persoane.
6. Dorinta de a avea mereu ultimul cuvant
Aveti tendinta de a dovedi ca actiunle si opiniile dumneavoastra sunt cele mai corecte, si neglijati perspective altor persoane in cadrul desfasurarii unei actiuni sau a argumentarii unei afirmatii.
7. Principii pe placul altora
Intalnim aceasta situatie cand va incropiti o serie de reguli, chiar daca nu sunt mereu pe placul dumneavoastra. De exemplu, credeti ca ar trebui sa iesiti ori de cate ori partenerul va cere acest lucru chiar daca nu aveti dispozitia necesara, pentru ca doriti sa fiti o persoana pe care ceilalti se pot baza.
8. Influentarea
Acest lucru se intampla cand va lasati condusi de emotii in luarea unei hotararii. De exemplu, ati cumparat un produs din cauza promovarii excelente cu care a fost scos pe piata, insa dupa achizitionarea acestuia realizati ca nu in toate cazurile calitatea este la fel de buna ca promovarea.
9. Asteptari de la ceilalti
Se intampla atunci cand credeti ca cei din jur trebuie sa se schimbe pentru dumneavoastra, ba chiar mai mult fericirea dumneavoastra consta in acea schimbare.
10. “Am facut- acum merit”
Atunci cand va asteptati ca toate sarcinile pe are le-ati afectuat trebuie sa fie rasplatite, indiferent daca au fost obligatorii sau facute din placere. De exemplu, credeti ca daca lucrati la un proiect foarte bine si mai ramaneti si peste program, trebuie neaparat sa fiti recompensat.
- Facebook0
- LinkedIn0
- Facebook Messenger
- Total: 0
Vom începe prin a spune că în principiu suntem de acord cu miza articolului. Atitudinea negativă, gândurile negre afectează persoana ce le are înspre rău.
Acestea fiind zise, înainte de a discuta căteva puncte din listă o să aruncăm o privire scurtă înspre posibilele motive de vină pentru negativism.
1. Natura realităților exterioare cu care trebuie să jonglăm zilnic.
De la Berger și Luckmann (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Social_Construction_of_Reality) am început să avem o fundație pentru ce este real – și anume ceea ce decidem , făcând parte dintr-un anumit grup, că este adevărat. Cu căt mai multe groupurile din care facem parte, cu atăt mai multe realități=reguli avem de furcă.
2. Fiecare din noi are în el două sisteme care răspund de perceperea lumii și de acțiunile noastre, mintea de dinainte și cea de mai apoi (Sistemul 1 și 2 cf. Daniel Kahneman / Găndind, Repede și Încet)
Acum punctele:
1. Citirea mintii.
Fiecare din noi o face zilnic. Dar cu moderație și gândind critic. Atât nunțe de limbaj cât și indiciile nespuse(body language) sunt folosite pentru a transmite lucruri în plus de ceea ce ni se spune.
2. Exagerarea și 3. Limitarea sunt din păcate datorită naturii noastre. mecanismul cognitiv uman e un foarte prost statistician, indiferent de nivelul de inteligență. (vezi testele lui Kahneman).
3. Mintea de mai întâi e “iute din fire” și foarte ego-centrică. Depinde de noi să antrenăm mintea de mai apoi să intervină în timp util.
Credem că găsirea unui balans între ceea ce suntem/vrem să fim și ceilalți (social) e o cale ce merită explorată. Negativism, sau pozitivism excesiv sunt prbleme ce ne confruntă zilnic.
“3. Mintea de mai întâi ..” Mintea noastră de mai întâi s-a decis cum că după 3 vine iar 3 😉 iar cea de apoi era evident momentan plecată ..