monika-venssen

Eticheta este definita drept momentul când te comporţi mai bine decât este necesar.

În lumea modernă a nu şti regulile de etichetă înseamnă să scuipi împotriva vântului plasându-te într-o poziţie nepotrivită. Din păcate, mulţi cred că respectarea unor norme şi reguli ale comunicării este un lucru ruşinos, considerând asta un semn al elitiştilor care sunt departe de lumea reală. Însă, aceşti oameni uita că un comportament dur şi lipsit de tact poate provoca aceeaşi reacţie ca răspuns.

shosho.ro vă prezintă o colecţie de reguli actuale pe care orice persoană, care se respectă, ar trebui să le ştie.

Dacă rostiţi fraza „Vă invit”, asta înseamnă că plătiţi dumneavoastră. Daca formulati: „Haideţi să mergem la restaurant”, în acest caz fiecare îşi plăteşte partea sa.

Niciodată nu mergeţi în vizita fără să anunţaţi înainte. Dacă aţi fost vizitat fără să fiţi anunţat, vă puteţi permite să fiţi în halat şi cu bigudiurile în păr. O doamnă din Marea Britanie spunea că la apariţia unor oaspeţi nepoftiţi ea întotdeauna poartă pantofi, pălărie şi umbrelă. Dacă persoană îi este plăcută ea afirma: „Ah, cât de bine aţi nimerit, tocmai am ajuns acasă!”. Dacă din contră, îi este neplăcută: „Vai, ce păcat, trebuie să plec”.

Nu puneţi pe masă telefoanele mobile. Comportându-vă în acest fel le daţi de înţeles celorlalţi cât de important este pentru dumneavoastră dispozitivul şi cât de plictisitoare este discuţia; ca în orice minut sunteţi gata să lăsaţi discuţiile inutile şi să vă verificaţi Instagramul, să răspundeţi la orice apel ori să vă distrageţi ca să aflaţi ce niveluri au fost adăugate la Angry Birds.

Nu este indicat să invitaţi o domnişoară la întâlnire şi să comunicaţi cu ea prin mesaje SMS.

Bărbatul nu poartă niciodată o poşetă. Iar paltonul feminin îl ia doar pentru a-l duce până la vestiar.

Dacă mergeţi cu cineva, iar însoţitorul salută o persoană care vă este necunoscută, este indicat să salutaţi şi dumneavoastră.

Mulţi consideră că sushi-ul poate fi mâncat numai cu beţişoarele. Însă nu este adevărat. Bărbaţii, spre deosebire de femei, pot mânca şi cu mâinile acest fel de mâncare.

Încălţămintea trebuie să fie întotdeauna curată.

Nu purtaţi discuţii inutile la telefon. Dacă aveţi nevoie de o convorbire de suflet este mai bine să vă întâlniţi fata în faţă cu prietenul respectiv.

Dacă aţi fost insultat, nu trebuie să răspundeţi cu acelaşi ton înapoi şi mai ales, să-l ridicaţi faţă de cel care v-a insultat. Nu vă coborâţi până la nivelul lui. Zâmbiţi şi îndepărtaţi-vă respectuos de interlocutorul needucat.

Pe stradă, bărbatul trebuie să stea în stânga femeii. În dreapta pot merge doar militarii, care trebuie să fie pregătiţi să îndeplinească un salut milităresc.

Şoferii trebuie să ţină minte că a stropi cu noroi pe trecători este o lipsă totală de respect.

Femeia poate să nu-si scoată pălăria şi mănuşile într-o încăpere, dar acest lucru nu este valabil pentru căciulă şi manusile fara degete.

Nouă lucruri trebuie ţinute în secret: vârsta, bogăţia, crăpăturile din casă, rugăciunea, conţinutul medicamentelor, o legătură amoroasă, un cadou şi ticăloşia.

Atunci când ajungi la teatru, la concert sau la film si trebuie să te îndrepţi spre locul tau cu faţa către cei care stau. Primul care trece este bărbatul.

Bărbatul intră în restaurant primul, motivul principal este ca după acest semn, şeful de sală îşi va face o concluzie despre cine este iniţiatorul şi cine va achita. În caz că merg într-o companie mai mare intră primul şi achita cel care i-a invitat pe restul. Dar dacă la intrare este un portar, atunci bărbatul trebuie să lasă femeia să intre prima, după care cavalerul va găsi locuri libere.

Niciodată nu este indicat să atingi o femeie fără consimţământul acesteia, să o iei de mână, să te atingi de ea în timpul discuţiei mai sus de cot, în afară de situaţiile în care o ajutaţi să intre într-un mijloc de transport sau să iasă din acesta şi de asemenea, să treacă strada.

Dacă cineva se adresează într-un mod nepoliticos (de exemplu: „Hei, tu!”), nu trebuie să-i răspundeţi. Dar nici nu trebuie să le ţineţi morală in timpul unei discuţii scurte. Mai bine să le daţi o lecţie de etichetă cu propriul exemplu.

Regula de aur atunci când vă folosiţi de parfum: cumpătarea. Dacă spre seară încă simţiţi mirosul parfumului, să ştiţi că ceilalţi s-au sufocat.

Un bărbat educat niciodată nu o să-şi permită să fie lipsit de respect faţă de o femeie.

În prezenţa unei femei un bărbat poate să fumeze numai dacă are acceptul ei.

Indiferent dacă este vorba de un director, un academician, o femeie în vârstă sau un şcolar, atunci când intraţi într-o încăpere salutaţi primii.

Păstraţi taina corespondenţei. Părinţii nu trebuie să citească scrisorile adresate copiilor. Soţii trebuie să se comporte la fel şi unul faţă de celălalt. Cel care caută prin buzunarele celor apropiaţi pentru a găsi scrisori sau biletele procedează foarte urât.

Nu încercaţi să fiţi în pas cu moda. Mai bine să arătaţi bine chiar dacă nu o să fiţi în ton cu moda, decât modern şi aiurea.

Dacă după ce v-aţi cerut scuze aţi fost iertat, nu trebuie să vă întoarceţi la această discuţie din nou şi să vă cereţi scuze încă o dată, cel mai bine ar fi să nu mai faceţi aceeaşi greşeală din nou.

Este o insultă să râdeti prea zgomotos, să vorbti prea tare sau să examinaţi prea insistent o persoană.

Nu uitaţi să le mulţumiţi celor apropiaţi, rudelor şi prietenilor. Faptele lor bune nu sunt o obligaţie, ci o expresie a sentimentelor, demnă de recunoştinţă.

Şi, la final, vă aducem cuvintele legendarului actor Jack Nicholson:

„Sunt foarte sensibil faţă de regulile de bun simţ. Să nu strigi dintr-o cameră în alta. Să nu deschizi o uşă închisă fără să baţi în ea. Să laşi o doamnă să treacă mai întâi. Scopul acestor nenumărate şi simple reguli este să facă viaţa mai bună. Nu putem trăi într-o stare de război cronic cu părinţii – este prosteşte. Eu întotdeauna sunt foarte atent cu manierele mele. Nu e un abstract. Este o limbă înţeleasă de toţi si semnifica un respect reciproc”.