banii

In oras a sosit un turist bogat. Lasand o garantie de 100 de dolari la hangiu, a mers sa vada camerele hanului.

Hangiul nu a ezitat, a  luat bancnota si a fugit cu ea la macelar sa-i dea datoria inapoi. Macelarul, cu banii in mana, trage o fuga pana la fermier si ii inapoiaza datoria pentru carnea de vita. Fermierul plateste datoria proprietarului de magazin. Proprietarul se duce la un magazin local si  plateste datoria pentru produse.

Proprietarul magazinului a plecat la o fata din localitate, care, din cauza  crizei, l-a “servit”  pe datorie. Fata a fugit imediat la frizer si i-a dat  datoria pentru camerele pe care le inchiria, pentru  a-si satisface clientii.

In acest moment turistul coboara jos si spune ca nu gaseste o camera adecvata, ia bagajul si pleaca. Nimeni nu a primit nimic, dar tot orasul traieste acum fara datorii, cu optimism in privinta viitorului.

*****

Un psiholog  cunoscut si-a inceput seminarul de psihologie ridicand o bancnota de 100 $. In sala erau  circa 200 de persoane. Psihologul a intrebat cine vrea sa obtina aceasta bancnota. Toata sala a ridicat mainile.

– Inainte ca unul dintre voi sa primeasca acesta bancnota, am sa fac ceva cu ea – a continuat psihologul. El a mototolit bancnota si a intrebat daca cineva inca mai vrea sa o obtina. Din nou, toate mainile au fost ridicate.

– Atunci, eu fac urmatoarele – spune aruncand bancnota jos, calcand-o cu pantofii pe podeaua murdara.  Apoi a luat bancnota si a continuat:

– Ei bine, iar acum, cui  ii trebuie acesta bancnota murdara si mototolita? Si inca o data toata sala a ridicat mainile.

– Dragi prieteni – a spus psihologul – tocmai ati primit o lectie importanta. Cu toate cele ce am facut cu aceasta bancnota, toti ati vrut sa o primiti, pentru ca ea nu a pierdut nimic din valoarea ei.  Ea si acum valoareaza 100 de dolari. In viata noastra, se intampla adesea sa fim aruncati din sa, calcati in picioare, uneori chiar distrusi. Aceasta este realitatea vietii noastre … In astfel de situatii, ne simtim fara valoare. Dar indiferent de ceea ce s-a intamplat sau se va intampla, nu va veti pierde niciodata din valoare.  Murdar sau curat, mototolit sau calcat, veti fi intotdeauna valoros pentru cei care va iubesc. Valoarea noastra nu este determinata de ceea ce facem sau cu cine suntem familiarizati, ci prin ceea ce suntem.

Sunteti speciali, sa nu uitati de asta niciodata!

*****

Baiatul intra la coafor.  Frizerul il recunoaste  si imediat le spune clientiilor:

– Uitati, e cel mai prost baiat din toata lumea! Acum, va voi dovedi.

Intr-o mana tine un dolar, iar in alta 25 de centi. Il cheama pe baiat si ii propune sa aleaga. Baiatul alege 25 de centi. Toata lumea rade, iar baiatul pleaca. Pe drumul de intoarcere, baiatul este oprit de un client, care il intreaba:

– De ce ai ales 25 de centi, in loc de 1 $?

– Pentru ca in ziua cand voi alege dolarul, jocul va lua sfarsit.