[sociallocker id=”4950″]Siddhartha Gautama a fost un mare conducator spiritual si fondator al budismului in India antica. In traducere cuvantul “Buddha” – inseamna “trezire” sau “iluminare”. In invatatura lui nu este nimic care ar fi contradictoriu cu elementele de baza  ale armoniei oricarui altui flux religios sau filosofic. Lectiile  vietii sunt universale si eterne, variatiile in fluxuri sunt diferite si nelimitate. Pentru a sti este bine sa faci cunostinta cu variante diferite, iar pentru suflet este  chiar util. In interpretarea lui Buddha acestea sunt dupa cum urmeaza:
lectii ale lui buddha1. Sa incepi cu putin- acest lucru este normal. Ulciorul se umple cu incetul, picatura cu picatura. Fiecare maestru a fost odata un amator. Noi toti incepem cu putin. Nu neglijati lucrurile mici. Daca sunteti consecvent si rabdator,  veti reusi! Nimeni nu poate reusi intr-o singura noapte: succesul vine la cei care sunt dispusi sa inceapa cu putinul si muncesc cu efort pana cand ulciorul este plin.

2. Gandurile se materializeaza. Constiinta noastra- este tot. Devii ceea ce crezi, ce gandesti. Daca  vorbesti sau actionezi cu ganduri rele, ele te  vor urmari. Daca  vorbesti sau actionezi cu intentii pure, urmate de fericire, te vor urma. Pentru a trai corect, va trebui sa completezi creierul cu ganduri „corecte”. Gandirea dreapta  iti va da tot ce doresti, gandirea gresita – numai rau, care in cele din urma te vor distruge. Toate actiunele apar din gandire. Daca gandirea se va schimba, oare actiunile vor ramane neschimbate?

3. Iertarea.
Sa retii furia in tine- este precum ai lua un carbune incins cu intentia de a-l  arunca in  cineva, dar te vei arde chiar tu. Cand ii eliberezi din  „inchisoarea” neiertarii pe cei care te-au infuriat, te eliberezi pe tine insuti. Niciodata nu vei putea distruge pe cineva fara  sa te  distrugi te tine insuti. Invata sa ierti. Invata sa ierti urgent!

4. Actiunile tale au o mare  importanta. Pentru a avansa, trebuie sa actionezi ca se te dezvolti, trebuie sa actionezi in fiecare zi. Gloria e pentru toti, dar o vor cunoaste doar cei ce sunt în continua actiune. Un proverb spune: “Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista.” Buddha a spus: “Eu nu cred in soarta care da navala asupra oamenilor atunci cand ei nu fac nimic, in schimb,  cred in acea soarta care da peste ei, atunci cand  ei actioneaza.”

5. Incearca sa intelegi. In primul rand, incearca sa intelegi si numai dupa aceea vei fi inteles. Depune toate eforturile pentru a intelege punctul de vedere al altcuiva si atunci vei avea pace in suflet. Concentreaza-te  mai mult pe cum sa fii fericit, decat cum sa faci ca sa ai dreptate.

6. Invinge-te. Este mai bine sa te invingi, decat sa castigi o mie de batalii. Atunci victoria va fi  a ta. Victoria nu-ti  poate fi luata nici de ingeri, nici de rai, nici de iad. Pentru a te castiga, e nevoie sa-ti  invinge constiinta. Invata sa-ti controlezi gandurile. Ele nu ar trebui sa bantuie. Ai putea crede: “Eu nu-mi pot controla gandurile. Gandurile vine atunci cand vor”.  La care eu iti voi  raspunde: ” Nu poti interzice  pasarilor sa zboare deasupra capului tau, dar cu siguranta le poti opri  atunci cand vor  sa-si zideasca cuibul in capul tau”.

7. Traieste in armonie. Armonia vine din interior. Sa nu o cautati in exterior! Nu cauta in exterior  ceea ce poate fi doar in inima ta. Deseori o cautam  in exterior doar pentru a ne distrage atentia de la adevarata realitate. Armonia  nu este un loc de munca, nu este o masina noua sau o  casatorie, armonia este pacea din suflet care porneste de la tine.

8. Fii recunoscator! Ridica-te si multumeste pentru faptul ca, daca nu ai invatat mai mult, cel putin,  pentru  ca ai invatat ceva si daca nu ai invatat nimic, atunci multumeste pentru faptul  ca nu te-ai imbolnavit, iar daca totusi te-ai imbolnavit,  multumeste pentru ca esti in viata. Nu toti au reusit sa se trezeasca azi dimineata. Cineva a adormit ieri pentru ultima  data. Exista intotdeauna ceva , ce merita multumiri. Nu fii  pesimist. O inima recunoscatoare te face maret!

[/sociallocker]