Oamenii de artă aleg să spună NU –  autor: Kevin Ashton

Odata, un profesor de psihologie din Ungaria s-a adresat unor creatori cunoscuti, cerandu-le permisiunea de a fi intervievati in legatura cu o carte pe care o scria. Unul dintre cele mai interesante obiective ale proiectului sau era sa afle cate persoane spun NU.

 Scriitor in domeniul managementului, Peter Drucker a raspuns astfel: ,, Unul dintre secretele productivitatii (in care sunt determinat sa cred, in dezavantajul creativitatii ) este sa ai un cos de gunoi foarte mare, in care sa fie aruncate toate invitatiile de genul celei prezentate de dvs.- productivitatea, dupa experienta mea nu consta in a face ceva din ceea ce poate avantaja munca altei persoane, ci in a-si folosi tot timpul pentru duce la bun sfarsit munca pe care bunul Dumnezeu i-a dat-o.”

 Secretara romancierului Saul Bellow: ”Domnul Bellow m-a informat ca el ramane creativ, in a doua jumatate a vietii sale, datorita faptului ca nu-si permite sa devina parte a studiilor altor oameni.”

Fotograful Richard Avedon: ”Imi pare rau, am prea putin timp. ”

 Secretara compozitorului György Ligeti: ”Dumnealui este creativ, iar datorita acestui lucru, este suprasolicitat. De aceea, motivul principal pentru care dvs. doriti sa-i studiati creatia este acelasi pentru care dumnealui, din pacate, nu dispune de timp sa va ajute in acest studiu. De asemenea, a dorit sa adauge ca nu a putut raspunde la scrisoare dvs. personal, deoarece incearca din rasputeri sa termine pregatirile pentru concertul de vioara, a carui premiera va avea loc in toamna. ”

 Profesorul a contactat 275 de oameni de arta. O treime dintre ei au spus NU, iar scuza lor a fost lipsa de timp. O treime nu a zis nimic. Putem presupune ca motivul pentru care nu au zis nici macar NU, a fost de asemenea lipsa de timp sau lipsa unei secretare.

Timpul este materia prima a creativitatii. Lasand la o parte magia si miturile despre procesul de creatie, tot ce va ramane este munca: munca de a deveni expert prin invatatura si practica, munca de a gasi solutiile unor probleme si probleme cu acele solutii, munca de a incerca si de a gresi, munca de a gandi si a perfectiona actul creator. Pentru a crea este necesara multa implicare. Procesul de creatie nu cunoaste semnificatia weekend-urilor si nici a vacantelor. Acesta necesita intreaga zi, in fiecare zi. Creatia reprezinta obicei, constrangere, obsesie, vocatie. Oamenii creativi au in comun modul in care acestia isi folosesc timpul. In ciuda a ceea ce ati citit, in ciuda a ceea ce acestia au sustinut, aproape toti oamenii de arta isi petrec timpul muncind la creatia lor. Sunt putine succese peste noapte si multe pe timp de noapte.

 A spune ,,nu” are o putere creatoare mai mare decat ideile, intuitiile si talentul puse toate intr-un singur loc. Matematica timpului e simpla: avem mai putin timp decat credem si avem nevoie de mai mult decat stim. Noi nu suntem invatati sa spunem ”nu”, ci dimpotriva suntem invatati sa nu spunem nu. ”Nu” este nepoliticos, este un refuz categoric si un act minor de violenta verbala. ”Nu” este pentru droguri si pentru strainii ce ne ofera bomboane.

Oamenii nu intreaba de cat timp a fost nevoie, ci cat costa creatia. Acest interviu, aceasta scrisoare, aceasta calatorie, aceasta cina cu prietenii, aceasta petrecere, aceasta ultima zi de vara – cu atat mai putin voi crea daca nu voi spune ”nu”. Raspunsul este mereu acelasi: ”da” duce spre o productivitate redusa. Nu avem destul timp pentru aceste activitati. La fel cum exista produse alimentare de cumparat, rezervoare de gaz de umplut, familii de iubit asa exista si lucruri legate de munca noastra, ce necesita a fi indeplinite zilnic.

 Persoanele care creeaza sunt constiente de acest lucru. Ele stiu ca lumea este plina de straini gata sa iti ofere bomboane. Omenii de arta stiu sa zica ”nu” la fel cum stiu sa suporte si consecintele refuzului lor. Charles Dickens a refuzat invitatia unui prieten: ” «Este doar o jumatate de ora.» «Este doar o dupa-amiaza.» «Este doar o seara.» Oamenii imi spun aceste lucruri in repetate randuri; dar ei nu stiu ca uneori este imposibil sa ordoni cuiva sa faca anumite lucruri prestabilite in cinci minute ori simpla constiinta in legatura cu un angajament va deveni grija intregii zile. Cine este devotat artei trebuie sa se dedice in totalitate acesteia si sa isi gaseasca recompensa in ea. M-am intristat pentru ca tu consideri ca eu nu imi doresc sa te vad, dar nu pot sa fac nimic in aceasta privinta. Eu imi voi urma drumul meu, in ciuda parerilor altora.”

 „Nu” ne face distanti, plictisitori, nepoliticosi, neprietenosi, egoisti, antisociali, nepasatori, singuratici si un sir intreg de alte insulte. Insa „nu” ramane butonul care ne determina sa continuam sa cream.