Mickey Rourke

60 ani, Actor, Beverly Hills

(Christopher Heard)
The GATE. Corbis Outline / RPG, East News.


Eu am avut de toate.
Si pe toate le-am f***t.

Noua ani in urma,  cand am vandut si am pierdut tot ce aveam – prietenii si motocicletele – sotia mea mi-a spus: „Daca voi ramane cu tine, voi incepe iarasi sa ma droghez. Tu ma omori cu nestatornicia ta.” Avea dreptate. A plecat. Plangeam ca un copil, implorand-o sa nu plece. Mi-am taiat si degetul mic ca ea sa nu plece. Umblam prin camera, fara un deget, iar sangele curgea ca dintr-un izvor. Dar uitati-va, mi l-au pus la loc!

Terapeutul meu mi-a zis o data: „Mickey, tu nu traiesti in Evul Mediu. Nu trebuie sa mergi in plina strada cu arme si armura pe tine.”

Mi-am pierdut casa, sotia, mediul. Mi-am pierdut sufletul. Am fost singur. Nimeni nu ma suna. Traiam cu 200 de dolari pe saptamana. Pentru prima data dupa multi ani, am inceput sa merg la supermarket. Eram acolo, incercam sa imping nenorocitul ala de carucior pentru a-mi cumpara ceva pentru cina… Foarte des ma duceam la un snack-bar pentru o ora, unde erau numai homosexuali – doar pentru ca nimeni sa nu ma recunoasca.

Eu locuiesc in Los Angeles, cel mai plictisitor oras din lume. Nu-mi place deloc, dar stiu ca daca m-as muta in Londra sau New York, mi-as rupe capul.

Cel mai bine ma simt cu „oamenii de strada”. Chiar si soferul meu. Il cunosc de 15 ani. Inainte ca el sa devina soferul meu, a jefuit o banca si dupa, a stat 8 ani in inchisoare. Uite asa oameni imi plac mie.

Foarte mult timp, banii mei au fost cheltuiti pe terapeut. Pe ala care repara creierul. In primii ani ma duceam sa-l vad de 3 ori pe saptamana. Apoi de doua ori. Acum doar o singura data. Timp de 6 ani nu am lipsit decat la 2 intalniri.

Eu nu am avut copilarie. Pentru ca am lucrat toata viata mea. Dar si din alte motive. Prima data cand am avut succes, m-am simtit ca o racheta balistica. Uite aici e copilaria mea! Nu am coborat de pe motocicleta timp de 10 ani.

In privinta femeilor, am trecut de mult de perioada, cand nu mai vrei sa te trezesti cu ea alaturi si-ti vine sa te impusti din cauza ca a ramas peste noapte. Mai mult, nu-mi voi mai permite asa ceva. Acum casa mea e o manastire!

Imi place sa fiu actor in filme, deoarece aici totul depinde de tine. Asta nu e afacere sau politica. Ori esti bun ori sugi.

M-am intalnit cu Tupac (care a jucat impreuna cu Rourke in „Bullet”) de mai multe ori si nu am regretat niciodata, ba chiar am fost amuzat, deoarece nu am mai intalnit niciodata in viata mea oameni mai rai ca el. Sa lucrez impreuna cu Tupac era o minune. Eu ma uitam la el si ma gandeam: „Ticalosul asta o sa indrepte pusca spre mine, ma va impusca si nici nu va clipi.”

Mie imi place Robert Rodriguez, pentru ca e neinfricat si… isi baga p*l* in tot. O data am zis despre el: „Robert inoata in ape in care nimeni nu a mai fost.” Respect asta. Si imi place si palaria lui de cowboy.

Criteriile mele pentru frumusetea femeii sunt simple. E ca si cum ai cumpara un cal: nu-mi place gatul subtire si picioarele scurte.

Eu primesc mai multa placere din sport decat din cariera de actor. Imi place la nebunie sportul. Si vreau sa incerc ceva nou, intotdeauna vreau ceva nou. Ce vrei sa fac dupa 40? Dumnezeule, sa pescuiesc?! Prostii.

Eu sunt cel mai prost surfer din California. Deoarece capacitatea mea de echilibru vine din box.

M-am schimbat, dar in interiorul meu este ceva ce va ramane mereu la fel. Si daca slabesc pentru o clipa, va iesi si va distruge tot.

Nu voi mai avea in viata sanse. Daca o ratez pe asta de acum, nu-mi va ramane nimic altceva decat sa sar de pe cea mai inalta cladire. Oamenii ma intreaba adesea: „Care este cel mai reusit film al dumneavoastra?”, iar eu le spune: „Hei, bastarzilor, eu inca nu am facut cel mai bun film!”

Boxul a avut impact asupra aspectului meu. Atunci cand trebuia sa-mi fac nasul, medicii au fost nevoiti sa-mi ia cartilajul de la ureche, pentru a-l reface, deoarece nu a mai ramas nimic din el.

Trebuie sa va spun ca multi actori care au primit Oscaru, e din cauza ca eu am renuntat la acele roluri.

Femeia este mult mai puternica decat un barbat. Atunci cand ea zice „Destul!” inseamna ca e destul. Barbatul va fi intotdeauna la picioarele ei sperand sa se intoarca. Eu am fost. Dar oricum ma simt fericit.

Oamenilor le este frica de liniste. Se tem pana la moarte de ea, pentru ca ei nu stiu ce inseamna asta. Iar eu o iubesc. Ea imi aduce doar beneficii.