Meditatia este un proces prin care dobandim linistea mintii noastre. Cand mintea noastra este „umpluta”  cu liniste, ea este crutata de anxietate, stres si depresie. Starea meditativa permite nervilor si muschilor sa se relaxeze, calmeaza ritmul cardiac si scade tensiunea arteriala. Cei care mediteaza mereu nu au nevoie de medici, aproape niciodata: valurile calmante si puternice au un efect benefic  asupra subconstientului, a sistemul nervos si a celulele corpului. Efectul este intr-atat de placut, incat veti dori sa meditati zilnic.

Majoritatea oamenilor, care sunt departe de meditatie, isi inchipuie acest proces ca unul supranatural si ca meditatia e doar pentru cei „intelepti” sau de „elita”. Nu este adevarat. Meditatia este abilitatea de a te concentra si oricine o poate stapani.

Dar sa nu sperati ca de la prima sesiune sa aveti o concentratie mai buna. Procesul este destul de lung, necesitand rabdare si daruire. Trebuie sa practicati meditatia zilnic. In schimb, rezultatul va merita efortul. Sa nu-ti fie frica, nu necesita studii superioare sau abilitati iesite din comun.

Multi cred ca atunci cand se mediteaza, omul inchide ochii si intra intr-o lume paralela. Cand incercati, observati ca nu va iese si cedati, iar unii isi zic: „Cred ca nu am talent pentru asta.”  Va inselati. Valoarea meditatiei nu este de obtine imagini din cealalta lume, ci de a dezvolta capacitatea de concentrare. Insasi procesul de transformare este gradual  si numai dupa un timp devine clar ca au aparut schimbari pe plan moral, spiritual si fizic.

Cel mai bun timp pentru meditatie este dimineata la orele 6-7, insa unele persoane prefera sa mediteze seara, inainte de culcare. Alegerea este a ta. In mod ideal, ar fi bine sa meditezi intr-un loc linistit, unde nu vei fi deranjat. Purtati haine simple si confortabile, nu purtati incalataminte. Incercati sa repetati procesul in acelasi loc, deoarece in acel loc se va crea o energie de calm. In scopul de a imbunatati meditatia, puteti aprinde o lumanare sau betisoare parfumate. Mirosul va crea o memorie senzoriala, care va va permite sa intrati in lumea interioara.

Pasi de urmat:

1. Stati asezat cu picioarele in pozitie turceasca. La inceput poate fi inconfortabil, dar dupa va fi mult mai usor. Indreptati-va spatele si inchideti ochii. Puneti mainele pe genunchi, iar degetul mare sa ating aratatorul. Faceti trei respiratii adanci pe nas si expirati incet. Respiratia trebuie intotdeauna efectuata pe nas. In cazul in care gandurile iti distrag atentia, incearca sa te concentrezi asupra respiratiei.

2. Relaxati-va complet si imaginati-va ca sunteti intr-o locatie linistita, retrasa (spre exemplu in desert, pe un varf de munte sau in alta parte) si nu e nimeni in jurul tau. Apoi imaginati-va ca pamantul nu mai e sub dumneavoastra si sunteti intr-un spatiu infinit. Nu uitati sa repirati adanc. Lumea este departe, ai ramas doar tu in univers.

3. Incepeti meditatia folosind o mantra universala. Mantra este compusa din trei cuvinte sanscrite: „Baba nam kevalam”. Cuvantul „Baba” inseamna „favorit” si se refera la constiinta cosmica. „Nam” – „numele”, iar „kevalam” – „numai”. Literar aceste cuvinte ar insemna: „Numai pentru dragoste” sau „Totul in univers este o expresie a constiintei unitatii”. Este important sa intelegem semnificatia mantrei in timpul repetitiei. Cand inspiri, in gand spuneti-va „Baba nam”, iar expiratie „kevalam”.

4. Imaginati-va ca fiecare centimentru, in locul in care va aflati, emite stralucire. Aceastra stralucire e peste tot, ea patrunde in corpul dumneavoastra si se dizolva. Va dizolvati in acest ocean de stralucire. Repetand mantra concentrati-va asupra ideii acesteia: „Totul este fericire, de jur imprejur este numai bine”.

Tehnica meditatiei trebuie efectuata in jur de 15-20 de minute sau mai mult. Persoana care practica meditatia regulat, capata o personalitate atractiva si emana energie pozitiva. Oamenii care discuta cu el, ii admira vocea placuta, discursul expresiv, tenul minunat, corpul puternic si calitatile sale „divine”.