Fast-food si opusul lui Slow-food alimentatia sanatoasa
Termenul de “Fast-Food” a devenit sinonim cu alimentatia nesanatoasa, iar opusul lui este “Slow-Food”. Ideea se bazeaza pe cinci principii:

A.  Produsele alimentare ar trebui sa fie gustoase si sa aduca placere.

B. Produsele alimentare trebuie sa fie curate si de preferinta, de origine locala. Este dovedit faptul ca avem o predispozitie genetica pentru o mai buna absorbtie a produselor locale.

C. E necesar sa consumam produse care sunt supuse unui tratament chimic/ termic minim.

D/E. Al patrulea si al cincilea principiu lucreaza impreuna: trebuie sa mancam incet, moderat si cu o dispozitie buna. In timpul mesei nu este imperios sa se discute despre bugetul familiei, evaluarea copilului sau despre politica.

Impreuna cu principiile slow-food, puteti descoperi mai multe motive pentru a manca mai incet. Efectul cel mai semnificativ de Slow-Food este reducerea cantitatii de alimente consumate, prin urmare pierdere in greutate si alte bonusuri de sanatate (inclusiv scaderea tensiunii arteriale si prevenirea dezvoltarii de artrita). Astfel, principalele motive pentru a manca mai lent sunt:

1. Reducerea poftei de mancare. Daca mananci incet, scade treptat apetitul. Creierul are nevoie de 15-20 de minute pentru a incepe sa va trimita semnale ca sunteti satul. E nevoie de timp pentru a te simti satul, asa ca acordati-va timp. Cand mancati repede, inghititi prea mult inainte de a simti ca momentul “suficient” era undeva departe in urma.

2. Controlul greutatii. Rata de absorbtie a produselor alimentare este explicatia principala a celebrului “paradoxul francez” – o rata relativ scazuta a bolilor de inima, in Franta, in comparatie cu SUA, in ciuda consumului mai mare de alimente bogate in calorii. Studiile au descoperit ca exista o relatie directa intre viteza de alimentatie si indicele de masa corporala.

3. Digestie mai buna. Este bine cunoscut faptul ca digestie incepe in gura, unde saliva se amesteca cu alimente si incepe sa le sfarame in componente distincte, pe care organismul le absoarbe si apoi extrage energie. Daca mestecati alimentele bine, digestia are loc in totalitate si fara probleme. Cu alte cuvinte, cu cat mancati mai lent, cu atat este mai rapida si mai eficienta digestia alimentelor.

4. Bucurati-va de gustul a ceea ce mancati! Cand mancati incet, incepeti sa simtiti cu adevarat gustul alimentelor. Numai mestecand atent si lent veti distinge diferite arome, texturi si mirosuri. Alimentatia devine mai interesanta. Revenind la experienta franceza: bucataria lor pune accent mai mult pe experienta oferita de alimente, decat pe efectul asupra sanatatii.

5. Cantitate vs Calitate. Cei care mananca repede au tendinta de a consuma mai multe alimente de calitate indoielnica, decat produse de calitate superioara in cantitate redusa. Cu acelasi buget puteti manca mai putin, dar mai gustos, mai calitativ si cu impact emotional mai mare.

Si nu uitati: daca aveti un apetit bun – bucurati-va, inseamna ca aveti un sistem digestiv sanatos si in genere potentialul de sanatate este foarte mare! Acesta este un semn al unui organism sanatos si puternic.

            Ramane doar sa directionati acest potential pe calea cea buna si sa nu-l stresati cu consecintele unei alimentatii nesanatoase. Fiti sanatosi si mereu in forma! 😉