the-human-eye

De ce ar trebui sa va opriti din vizionarea si citirea stirilor

Cand familia noastra a luat decizia sa ne deconectam de la abonamentul TV, unul dintre principalele argumente in favoarea acestei decizii, au fost stirile. Cum vom sti ce se intampla in tara? La care am primit repede raspuns: “Acele stiri pe care merita sa le cunoastem, ni le vor povesti altii”.

Apoi, a fost un drum de 2 luni, ca sa-mi dau seama ca nimic nu este mai enervant decat stirile. Mai ales acel moment in care toti sunt revoltati, scriu eseuri intregi pe acest subiect, dar nimeni nu face nimic. Si acest flux nu se intrerupe vreodata.

Si  era bine daca erau doar stiri politice. Cum credeti sunt alese stirile? Cu cat mai tari si cu cat mai scandaloase cu atat mai bine! Stirile bune au o durabilitate mica. Dar cele scandaloase au cel mai mare rating! Si daca adaugam aici talentul literar al jurnalistilor, dintr-o stire simpla poate fi  facut un dezastru  si rating-ul se ridica imediat!

In cele din urma, esti suparat, scade productivitatea, la fel si nivelul de satisfactie in viata. La sfarsit de zi totul e neschimbat. Raul e numai ce transmite mass-media zi de zi. De aceea, eu nu am putut trece pe langa articol din „The Guardian” in care sunt explicate motivele pentru care stirile sunt o influenta nefasta. Este bine sa gandim informatiile pe care le colectam si sa incepem sa le filtram.

Asa cum am mentionat mai sus, stirile nu pot ruina numai starea de spirit, ci si sanatatea. Deci, fiti foarte atenti la ce fel de stiri va uitati, precum si sursele din care cititi.

Stirile induc in eroare

De exemplu, ati citit despre podul care s-a prabusit in momentul trecerii unui autoturims? Pe ce se va concentra aceasta stire? Fireste, pe masina. Cine a fost soferul? Unde se ducea? A supravietuit? Din moment ce oamenii sunt foarte emotionali, toata stirea se va axata pe acest om, pentru ca toata lumea va fi ingrijorata, „ooh-aah”/”valeu” si „Doamne fereste”. De fapt, la ce ar trebui sa va concentrati atentia? Desigur, la pod, pe caracteristicile podului. De ce s-a prabusit? Care a fost motivul? Poate s-a intamplat pentru ca autoritatile locale nu au acordat suficienta atentie unui pod? Nu l-au repara la timp si au fost incalcate normele de functionare? Daca da, pentru aceste lucruri inchisoare este garantata.

Stirile ne conduc pe un drum gresit. Supraevaluate sunt stirile despre atacurile teroriste, prabusirea bancilor si despre accidentele de avion. Subevaluate sunt cele despre raspunderea financiara, impactul stresului asupra organismului nostru si stirile oamenilor obisnuiti, ce fac lucruri importante. Din pacate, nu putem atenua aceasta voce tulburatoare din capurile noastre, astfel incat, singura optiune este sa nu ne stricam nervii si sa reducem portia acestor informatii.  Aflandu-va pe aceasta lume moderna oare puteti refuza lucruri precum zborul cu avion, inmanarea masinii sau  folosirea serviciilor bancare?

Cele mai multe stiri nu contin informatii importante

Amintiti-va, datorita carei stiri ati invatat ceva in ultimul an, un lucru foarte util? Ceva care v-a ajutat sa rezolvati o problema importanta sau pentru a lua decizia corecta in viata, afacerea  sau cariera dumnevoastra? V-ati amintit? Daca da, este putin probabil ca vor fi prea multe, dar in timpul zilei citim o multime de stiri. Concluzie: majoritatea stirilor nu contin informatiile care sa va fie utile.

Dar ne-am obisnuit sa ne uitam la stiri. Ele ne dau un sentiment de siguranta si de constientizare, un sentiment de „eu stiu, si tu – nu”. Unii oameni chiar incep sa aiba probleme, daca sunt taiate de la fluxul de stiri pentru cateva zile. Dar, de fapt, cu cat mai putine stiri consumati, cu atat mai concentrat sunteti, in comparatie cu altii, pentru ca aveti de filtrat mult mai putine informatii, iar cele importante pentru dumneavoastra le veti auzi oricum.

Stirile nu pot explica сlar, nimic

Stirile sunt doar mici bule, care se sparg de suprafata vasta a unui ocean foarte adanc. Stirile ajung la presa si la jurnalistii, care mai apoi sunt transmise ulterior la dvs – e doar o reflectie a miscarilor si proceselor profunde. Ei nu arata esenta de baza, pentru ca pur si simplu nu o stiu. Si cu cat sunteti mai concentrat asupra acestor bule, cu atat mai tulbure veti vedea imaginea de ansamblu a lumii. Cel mai important aspect va scapa. Pentru ca trebuie sa incetati a mai privi bulele, care se sparg pe suprafata si  sa aflati ce anume le produce, in primul rand.

Stirile sunt toxice pentru corpul dumneavoastra

Stirile apeleaza in mod constant la sistemul limbic (este un cumul de structuri nervoase situat profund in creierul nostru; este alcatuit din sistemul olfactiv, corpul amigdalian, stria terminala, aria septala si hipocampul). Noutatile despre dezastre si stirile ingrijoratoare stimuleaza producerea de hormoni de stres (cortizol). Sunteti intr-o stare de stres cronic si asta nu duce la nimic bun. Frica, depresie, anxietate, probleme digestive si susceptibilitatea la infectii sunt un pret prea mare pentru a fi,  in  mod constant, in actualitate cu tot ce se intampla, nu-i asa?

Stirile cresc probabilitatea de erori cognitive

Stirile sunt mama erorilor cognitive. Potrivit lui Warren Buffett, omul face cel mai bine interpretarea informatiilor noi, astfel incat esenta ramane intacta. Iar stirile exacerba exact aceasta deficienta. Devenim prea siguri pe sine, subestimam riscurile si pierdem oportunitatile bune. Creierul nostru tanjeste dupa povesti, in care exista un sens ascuns pentru noi, dar care nu corespunde cu realitatea. Noi ascultam  stirile si le prezentam intr-un mod convenabil noua, pentru a gasi dovezi vizibile si invizibile ale dreptatii noastre. In general, intoarcem totul cu susul in jos, numai ca sa coincida cu imaginea pe care ne-am format-o mental gasind in stiri si mai multe dovezi.

Stirile inhiba procesul de gandire

Gandirea necesita concentrare. Concentrarea necesita un anumit timp. Stirile sunt structurate in mod specific ca sa ne distraga atentia in mod constant. Ele sunt similare cu virusii, care fura atentia pentru nevoile proprii. Dar exista un aspect si mai rau – stirile nu au un efect pozitiv nici asupra memoriei noastre.

Exista doua tipuri de memorie. Capacitatea memoriei pe termen lung este aproape nelimitata. Memoria de lucru, pe termen scurt, este limitata si depinde de cantitatea de date care circula pe o anumita perioada de timp. Calea de la memoria scurta la memoria lunga trece printr-un anumit punct (punct de control) in creier si tot ce ati vrea sa intelegeti, cu siguranta va  trece prin acest punct. Daca acest pasaj se deregleaza, disponibilitatea datelor este intrerupta. Si pentru ca stirile incalca concentrarea, aceasta duce la probleme de intelegere (digestie) a informatiilor primite. Chiar mai rau este in cazul stirilor on-line, pentru ca aproape fiecare articol este „presarat” cu un link, care duce la o distragere mai mare de atentie. Incepem sa „navigam” pe link-uri, iar undeva la al 10-lea link uitam de ce am venit acolo, de unde totul am inceput si ce facem aici.

Dupa actiunele sale stirile sunt asemanatoare cu droguri

Cand auzim povesti noi, ne vom dori sa auzim continuarea si cum se va termina. Iar cu sutele de subiecte aleatorii, care apar in capul nostru, aceasta nevoie este dificil de ignorat. Daca cu putin timp in urma se considera ca neuronii adultilor nu sunt capabili sa faca noi conexiuni, acum oamenii de stiinta au descoperit ca nu este chiar asa. Cu cat mai multe stiri consumam, cu atat mai mult antrenam conexiunile neuronale responsabile pentru multitasking si consumul fluent de informatii. Uitam, insa, de conexiunile mai profunde, care sunt responsabile pentru focalizare si consumul atent de informatii. Cu cat mai multe stiri „mancam”, cu atat avem mai putina capacitate de a ne concentra pe un singur lucru. Si chiar fanii avizi ai cartilor, dupa ce sunt pusi sa asculte/vada sesiuni de stiri,  nu sunt in stare sa citeasca mai mult de 4-5 pagini de carte. Pur si simplu obosesc si nu pentru ca au devenit mai varstnici, ci pentru ca structura creierelor lor s-a schimbat.

Stirile omoara timpul nostru

Cititi sau vizionati stirile la TV, dimineata, pentru aproximativ 15 minute, in timpul micului dejun. Apoi, mai sunt stiri la pranz. Sa nu uitam de stirile de seara. Daca adaugati si timpul pe care il petreceti in timpul zilei pentru a citi stirile, de care v-ati lovit accidental cu ochii- pentru ca unul dintre  prietenii a decis sa-l imparta cu oricine altcineva- iese o bucata destul de impresionanta de timp.

Stirile ne fac pasivi

Cele mai multe stiri sunt povesti uimitoare despre oameni si evenimente, pe care nu sunteti in masura sa le influentati. Aceste vizualizari de zi cu zi a evenimentelor, pe care nu le putem influenta, treptat ne fac pasivi. Mai mult decat atat, exista un termen “neajutorare invatata” – starea unui om sau animal, in care  ei au invatat sa se comporte neajutorat, chiar daca posibilitatea de a imbunatati situatia apare dupa disparitia circumstantelor nocive, in care o persoana sau un animal au fost puse. Si datorita obiceiului zilnic de a privi stirile, ne obisnuim la aceasta stare.

Stirile ucid creativitatea

Avand in vedere toate cele de mai sus, putem face un rezumat: stirile ne conduc in depresie; suntem altoiti in stare de neajutorare invatata si ne fura din resursele de baza ale memoriei noastre – despre ce fel creativitate putem vorbi?

Sa renuntam complet la stiri nu se poate – la urma urmei, traim intr-o lume nu atat de pasnica si atunci cand vine vorba de salvare, as dori sa stiu despre asta, in prealabil. Doriti sa fiti la curent? Cititi, nu site-uri de stiri, ci articole de analiza serioasa, ascultati podcast-uri corecte si  discutati cu oameni inteligenti, carora nu le pasa de bulele de pe suprafata – care sunt interesati de ceea ce este ascuns in adancimi.