În era informaţiei este mai uşor să începi o nouă afacere. Însă după ce vei face primul pas în decizia luată, îţi vei da seama că drumul acesta nu este atât de uşor precum te aşteptai la început. Următorul grafic informativ adaptat după Finanţatori şi Fondatori  – Funders and Founders -îţi oferă un ghid în fiecare pas pe care trebuie să-l faci ca antreprenor şi cum să obţii la final obiectivul pe care-l doreşti.

  how-to-never-give-up

Dacă te gândeşti să renunţi în acest moment, aşteaptă până parcurgi acest articol. De ce? Pentru că cele mai rele zile ale tale vin înaintea succesului. Există şapte motive esenţiale pentru care nu ar trebui să renunţi.

Haide să ne uităm la fiecare pas pe rând.

1. Traieste. Atata timp cat esti in viata, orice e posibil.

2. Redu asteptarile.

Majoritatea succeselor nu devin succese peste noapte. Este meseria oricărui PR angajat într-o companie nouă de success să facă acel început să pară ca un succes peste noapte. Vei auzi lucruri precum „Au pus cap la cap lucrurile în câteva nopţi sau într-un weekend, şi după o săptămână au avut un milion de utilizatori” sau ,,era doar un hobby pe care-l făceau, dar într-o zi s-au trezit că site-ul nu a mai mers din cauza traficului.”

Unele dintre aceste poveşti sunt adevărate, dar pentru majoritatea nu vei şti niciodată întreaga poveste. Încercând să ghiceşti cum alţii au avut succes e doar o pierdere de vreme. Paul Graham avertizează fiecare serie de fondatori de la Y Combinator că numai 1% din ei vor avea succes foarte repede. Ce se întâmplă de regulă este că fiecare dintre ei se aşteaptă să fie în acest 1%. Poţi lucra la asta. Dar nu poţi să te aştepţi la aşa ceva. Redu propriile aşteptări.

3. Aminteste-ti ca esti mai puternic decat crezi.

Uneori poţi simţi în sinea ta că nu poţi face faţă presiunii. Trebuie să persişti. Şi nu este îndeajuns să faci acelaşi lucru de fiecare dată. Trebuie să încerci mai multe lucruri pentru a vedea ce merge şi ce nu. Să spunem că din cele 99 de lucruri pe care le-ai încercat nimic nu merge bine. Vei încerca şi cel de-al o sutălea lucru? Dacă te gândeşti la asta, dacă tu continui să încerci diferite lucruri, cele 99 de eşecuri n-au aproape nicio semnificaţie pentru succesul următorului lucru.

4. Prefa-te ca-l ai. Alti oameni fac la fel. Niciodata nu vor renunta, tu de ce s-o faci?

Prefă-te că ai obţinut succesul. Toată lumea face asta. Ar trebui şi tu să faci asta. Nu minţi, dar poartă-te ca şi cum deja ai reuşit. Acest lucru face o diferenţă.

5. Nu te compara cu cei care deja au reusit.

Niciodată nu renunţa dacă lui Bob îi merg lucrurile grozav. Nu vei şti niciodată cum îi merge cu adevărat. Chiar şi atunci când crezi cu adevărat că ştii.

După ce vei trece prin toate acestea, te vei afunda tot mai tare şi vei ajunge la cel mai de jos punct în călătoria ta, un loc fără speranţă aflat înaintea succesului – Seth Godin a scris o întreagă carte despre acest pas. Dacă crezi că spun doar nişte cuvinte goale pentru a te motiva, ai face bine să te mai gândeşti o dată. Atunci când ai căzut foarte tare, ia-ţi nişte riscuri şi dezamăgeşte-i pe cei de lângă tine, nu ai nimic ce pierde – şi poate că acesta este timpul în care îţi poţi lua cele mai mari riscuri şi probabil că vei reuşi.

Mulţi dintre cei care se uită la acest grafic cred că sunt prinşi în această pană. Secretul stă în faptul că dacă te-ai blocat, trebuie să continui să te mişti. Şi uneori asta înseamnă să iei totul de la început. Dacă nu mai e nimic, niciodată nu renunţa pentru că este posibil să mai ai doar un singur lucru pentru a reuşi. Acum ridică-te şi spune-ţi ţie însuţi următoarele cuvinte: ,,Nu renunţa niciodata! Nu renunţa niciodată! Nu renunţa niciodată!”