Cum să fii Maestrul Jedi al propriului tău timp

Timpul fiecăruia dintre noi este limitat. Acesta este lucrul de baza pe care cu toţii îl ştim, dar de ce unii oameni reuşesc să facă totul rapid şi eficient? Care sunt secretele ce le permit să-şi organizeze timpul mai bine decât ceilalţi? Oliver Emberton scrie despre aceste lucruri in Quora şi ne învaţă câteva trucuri de Jedi pentru a fi stăpâni pe propriul timp.

Secretul management-ului timpului este simplu: trucuri de Jedi pentru stăpânirea timpului

Să ne imaginăm că eşti un Maestru Jedi numit Bob (părinţii tăi, deşi pricepuţi în calea forţei, nu au fost cei mai buni în alegerea unui nume). Iubirea vieţii tale – prinţesa Lucia – este prinsă într-o clădire care e în flăcări şi tu te grăbeşti să o salvezi.

1.1

Trebuie să vezi în Lucia întruchiparea tuturor visurilor şi aspiraţilor tale – pentru tine, ea este cel mai important lucru.

Din nefericire, înainte de a ajunge la ea, o armată de şoc a deschis focul. Din cauza aceasta, trebuie să te focalizezi pe multitudinea de lasere din jurul tău – dacă nu reuşeşti să le eviţi, eşti mort. Gândeşte-te la acestea ca distragere urgentă a atenţiei tale de la scopul principal: salvarea prinţesei. 1

Cu toţii ştim cum un erou rezolvă această dilemă. Dacă îşi ia ochii de la ţelul lui suprem – salvarea prinţesei – atunci toate eforturile sale sunt în van. Se poate lupta neîncetat cu o armată de şoc, punându-i pe soldaţi cu uşurinţă la pământ, dar numărul lor este infinit, şi indiferent de satisfacţia pe care această luptă i-o oferă eroului nostru, această armată doar îi distrage atenţia. Dacă va amâna prea mult, prinţesa va muri.

Aşa se întâmplă şi cu vieţile noastre. Fiecare dintre noi are lucruri care sunt cele mai importante şi lucruri care sunt cele mai urgente, aceste două fiind într-o continuă competiţie: 1Secretul în a fi stăpân pe propriul timp constă în a te focaliza în mod sistematic pe imporanţă şi să suprimi pe cât posibil urgenţele.Oamenii sunt ,,setaţi” în a pune accentul pe lucrurile care cer un răspuns imediat, cum ar fi alarmele de la telefoanele mobile – şi să amâne lucrurile care sunt cu adevărat importante, precum mersul la sală. Trebuie să inversăm asta, acţiune ce e în opoziţie atât cu felul în care creierul tău funcţionează, cât şi cu societatea în care trăim.

Uită-te la lucrurile pe care le faci în fiecare zi. Îţi garantez că multe dintre ele nu sunt alegerile proprii, ci ceea ce ţi s-a cerut să faci. Uite cum trebuie să procedăm, tinere ucenic:

• Spune nu. Majoritatea dintre noi urmează un contract social de la sine înţeles: atunci când cineva te roagă să faci ceva, aproape imediat spunem da. Poate fi un gest foarte nobil, dar nu uita că o prinţesă pe cale să moară trebuie să fie salvată, iar tu tocmai ai fost de acord să te încetineşti doar pentru că ai fost rugat frumos. Uneori e nevoie să sacrifici un comfort social pentru a salva o viaţa (ca un bonus la asta, oamenii tind să-i respecte în mod instinctiv pe cei care spun nu).

• Scoate-ţi din priză televizorul. Nu am mai avut semnal TV de şapte ani, lucru care mi-a oferit cam 12,376 ore în plus faţă de un om care îşi pierde aproximativ 34 de ore pe săptămână în faţa televizorului. Mă uit totuşi la emisiuni şi seriale – de regulă o oră pe zi în timp ce mănânc cina – dar doar la cele pe care eu le-am ales şi mi le-am cumpărat. Poţi face nenumărate lucruri cu 12 000 de ore şi-n acelaşi timp să urmăreşti Mad Men: Nebunii de pe Madison Avenue.

• Distruge notificările. Tehnologia modernă s-a dezvoltat pentru a exploata mai mult dependenţa noastră de lucruri urgente: e-mailul, Facebook-ul, Twitter-ul, Quora şi multe altele te vor distrage în mod constant. Din fericire pentru asta există o cale simplă: închide-ţi toate notificările. Alege să le verifici doar atunci când ai timp pentru a-ţi fi atenţia abătută – spre exemplu, în timpul unei pauze de prânz – şi lucrează la acestea pentru a avea mai mult timp. 1.4

• Programează-ţi priorităţile. Oamenii sunt nişte creaturi atât de ciudate. Dacă trebuie să te întâlneşti cu un prieten, vei aranja să te vezi cu el la un anumit timp. Dar dacă ai ceva care contează foarte mult pentru tine – să spunem scrierea unei cărţi sau mersul la sală – nu o vei programa niciodată. Te vei apuca cândva de acea activitate. Tratează-ţi cele mai importante priorităţi ca zboruri pe care trebuie să le prinzi: oferă-le un timp precis în calendarul tău de dinainte şi spune nu la orice lucru care te-ar face să nu mai prinzi acel zbor.

• Să începem mereu cu ceea ce este mai important. Care este cel mai important lucru (şi nu urgent) pe care trebuie să-l faci? Fă ceva din el astăzi. Aminteşte-ţi că vor exista mereu nenumărate trupe de şoc pentru a te distrage de la ceea ce este esenţial – nu te lăsa păcălit prin a gândi că ,,dacă fac acest lucru prima dată, apoi voi avea timp pentru mine”. Un Jedi nu trăieşte prin scuze.

• Mai puţine lucruri, mai mult timp. Vor exista mereu milioane de lucruri pe care le poţi face. Şiretlicul este să nu ai mai multe de 1-3 pe zi şi-n mod implacabil să le urmezi doar pe acestea. Creierului tău nu îi va plăcea această limitare. Altor oameni nu le va place această limită. Oricum ar fi, încearcă asta. Dacă te focalizezi pe o singură sarcină o dată, vei deveni cu mult mai eficient decât dacă ai avea mai multe sarcini, iar acest lucru îţi oferă timpul necesar pentru a excela în ceea ce faci.

• Ignoră. Este nepoliticos, neprofesional, şi adeseaori extrem de necesar. Vor exista mereu momente când nu le vei putea răspunde tuturor persoanelor. Vor fi rugăminţi de care trebuie să uiţi. Poţi să te mişti mai încet în a face curăţenie, a-ţi plăti facturile, în a-ţi citi mailurile. Lumea nu va dispărea. Răsplata la toate acestea va fi că tu vei finaliza ceea ce contează cu adevărat.

O ultimă lecţie de la un Jedi: există eroi.

Eroii ne inspiră din mai multe motive: iau decizii dificile, continuă să meargă înainte, indiferent de ceea ce se întâmplă, şi finalizează lucrurile care contează. Dar mai există încă un motiv pentru care îi iubim pe eroi. Înăuntrul fiecăruia dintre noi, cu toţii ştim că se află puterea de a deveni noi înşine eroi.   (Via)