Resursele care va permit sa ascultati si sa vedeti cursuri online fara sa cheltuiti vreun ban pentru asta.

Pana acum 20 de ani invatamantul complet la distanta a fost practic imposibil. Din fericire, la momentul dat datorita acestui sistem sa primesti cunostinte complete, practic in orice domenii, nu este o problema, doar sa fie dorinta in acest sens. Invatamantul online in comparatie cu cel clasic are o serie de avantaje – inveti intr-un ritm individual, libertate, posibilitatea sa completezi golurile in domeniul in care te intereseaza, flexibilitatea si accesibilitatea materialelor. Mai mult decat atat, un asemenea invatamant in multe situatii este gratuit.

La dispozitia dumneavoastra este o lista cu universitatile online cu ajutorul carora va veti putea largi considerabil cunostintele intr-o anumita sfera, fara sa dati banii pentru a invata intr-o universitate de afara.

free-elearning

Coursera

Coursera a fost lansata in aprilie si are deja mai mult de 3 milioane de studenti. Acum ea include mai mult de 200 de cursuri de la 33 de universitati. Daca inca nu ati auzit de Coursera – este un start-up in sfera invatamantului online, fondata de profesorii universitatii Stanford, care va permite sa treceti un curs interactiv de la universitate si care este predat de un profesor real intr-una din cele mai bune scoli din lume. Gratuit!

TEDx

Conferinte organizate pe licenta organizatiei necomerciale TED. Ele au loc in intreaga lume pentru ca oamenii progresivi si avansati sa se poata intalni, sa comunice intre ei, sa faca schimb de cunostinte si experienta.

Umass Boston Open Courseware

Va propune cursuri gratuite la psihologie, biologie, politologie, istorie, matematica si o serie de discipline cu profil uman cu acces la lista cursurilor, literatura recomandata. Neajunsul este ca aceasta resursa nu are cursuri video ori prezentari ca rezultat a ceea ce s-a predat in cursul orelor.

Khan Academy

O baza imensa de lectii video in mai mult de 20 de limbi, cursurile sunt impartite in lectii separate cu posibilitatea vizionarii fiecarui video independent de la cursul pe care l-ai ales. Accentul de baza este pus pe video ca modalitate de oferire a informatiei, insa materiale pentru citit aici nu sunt.

MIT Open Courseware

Ca sa ajunga la acest institut, oamenii din intreaga lume cheltuie o gramada de bani si efort. Totusi aici sunt disponibile si cursuri gratuite. Materialul poate fi si descarcat cu indicarea structurii si duratei cursului. Se potriveste perfect pentru cei care isi doresc sa isi incerce puterile in domeniul stiintelor tehnice si aplicate si nu este impotriva sa invete de unul singur intensiv.

Free-Ed

Aici totul este impartit in cursuri si lectii, plus posibilitatea de a cauta pagini si grupuri pe Facebook si pe alte site-uri pentru studenti care studiaza acelasi curs.

Learning space: The Open University

Toate materialele sunt impartite dupa varste si grupe tematice, materialul de lectura poate fi descarcat pe propriul computer, iar tematica cursurilor propuse este destul larga.

Carnegie Mellon Open Learning Initiative

Pentru a avea acces la materialele cu caracter educativ va trebui sa va faceti un cont pe site. Se presupune ca utilizatorul invata materialele de sine statator, plata pentru pentru invatare nu este, dar nu sunt nici instructori/profesori si examene pe care sa le dai.

Tufts Open Courseware

Pe acest site inregistrarea nu este necesara, materialele sunt accesibile in format powerpoint.

Stanford iTunes U

O varietate de continut video si cursuri de la Universitatea Stanford. Pentru a invata veti avea nevoie de un cont pe iTunes si un computer care sa-l recunoasca.

Alte cursuri cu posibilitatea de a fi urmarite gratuit si invatate la domiciliu:

Utah State Open Courseware – antropologie, biologie, matematica, economie, istorie, psihologie

USQ Australia Open Courseware – programare, turism

University if California Irvine Courseware – management, inginerie, arta

EdX – jurisprudenta, mecanica cuantica, programare

Connections Academy – matematica, geografia, arta

OpenCulture – economie, arta, arheologie, istorie, limbi straine

New York University – management, tehnologii informatice

Open Yale Courses – chimie, istorie, filosofie, psihologie

Notre Dame Open Courseware – istorie, antropologie, fizica, sociologie, teologie

Open UW – al doilea razboi mondial, istoria Jazz-ului

Udacity – matematica, programare, design

University of the People – sisteme informatice, administrarea afacerilor

Webcast Berkeley – biologie, politologie, psihologie

Google Code University – programare, tehnologii informatice

University of Michigan Open – medicina, arhitectura, literatura

Capilano University – matematica, arta, tehnologii informatice

United Nations University – economie

Universaid Colombia – inginerie, administratie, medicina