378421-1366x768

Majoritatea oamenilor – ca familii, tineri sau batrani – au in casa animalute care iubesc sa toarca. Oamenii de stiinta de la Universitatea Lyon (Franta),intrigati de numarul acestora, au realizat un studiu special, care arata ca in lume numarul de pisici domestic ajunge la 400 de milioane.

Daca unii au numai o pisica, altii au mai multe. De exemplu, Susan Neffer,presedintele Fundatiei “Morris” a animalelor din California si de asemenea un crescator de pisici, detine 11 si putin probabil ca este un record acest numar.

Se pare ca cele mai multe pisici se afla in Australia : acolo din zece personae , noua au o pisica. In Asia, liderul este Indonezia, unde sunt mai mult de 30 de milioane de pisici. In Europa pozitia de frunte o detine Franta – cu 8 milioane de pisici. Pe de alta parte sunt locuri in care nu exista aproape nici una, de exemplu in Peru sau Gabon.
Pisicile comunica cu stapinii lor in diferite moduri, iar o mare insemnatate o are coada pisicii acesta nefiind doar un mijloc de a-si mentine echilibru. Insa apare intrebarea: ce mesaj transmite forma cozii?

Daca este lasata in jos – atunci e posibil ca pisica sa fie obosita.

Daca un pic este incovoiata sub burta – a fost dezamagita.

Atunci cand este ridicata, acesta este un semn de satisfactie completa. Dar daca i se mai misca totodata si varful inseamna ca este bucuroasa sa va vada. Karl van Vechta in cartea“Tigrul in casa” constata ca pisica daca isi ridica coada inseamna si mandrie.

Pe cand pisica ce se plimba cu coada ridicata, inseamna ca isi arata dominatia in teritoriu.

Cand pisica vine la tine cu coada usor tremurand, este modalitate in care acesta isi exprima sentimentul de dragoste. In cazul in care o misca ca si cum ar avea un tic nervos, inseamna ca e furioasa. Interesul pentru ceva este exprimat printr-o usoara perturbatie a cozii. Pisicile, ca si oamenii din cand in cand se afla in fata unei alegeri – in acest caz, ele incep sa oscileze coada pana cand iau o decizie. Amuzant, nu-i asa?

In timpul vanatorii, lasa coada in urma, iar in cazul cand nu are incredere- coada formeaza o curba. In cazul in care coada face miscari circulare si urechile sunt culcate– este un semn de iritare.

Daca pisica se simte amenintata de un atac, atunci firele de par de pe coada se zburlesc. Este interesant ca pisicile domestice spre deosebire de cele salbatice pot sa se miste cu coada vertical ridicata.

Este stiut ca pisicile comunica intre ele si cu oamenii nu  numai prin intermediul cozii dar si cu ajutorul vocii si a labutelor. Dar coada ramane extrem de importanta in comunicare. Este binevenit ca proprietari sa cunoasca acest limbaj.