Alergare este un mod perfect si gratuit pentru a arata bine. Nu este nevoie de echipament special sau un loc amenajat pentru alergare, doar incaltaminte sport sau adidasi. Aproape in trei anotimpuri din patru poti sa alergi pe strada. Alergare este utila si eficienta in tratarea multor boli. Efortul in sine nu este un medicament sau un leac, ci un efect indirect asupra stresului, al sistemului nervos central si cardiovascular. Are un efect pozitiv asupra intregului organism!

alergarea

1.Alergarea este un antrenament, in mod direct, pentru muschiul inimii si pentru circulatia sangelui. Acest lucru determina inima sa devina mai puternica.

2.
Se mareste capacitatea de oxigen in sange. Inima antrenata conduce un volum mult mai mare de sange decat una neantrenata, crescand fluxul de sange si schimbul de oxigen. Toate tesuturile si organele primesc mai mult sange imbogatit cu oxigen si substante nutritive.

3. Stresul si oboseala se aduna in organism pe timpul zilei. Pentru a scapa de oboseala, trebui sa transpiri, iar alergatul iti face face aceasta sarcina mai usoara si placuta.

4. In timpul unei alergari, in sange, primesti  hormonii- endorfine. Acest hormon este de asemenea, numit “hormonul fericirii”. Si pentru un motiv bun: cand concentratia de endorfine in sange creste, persoana prezinta o usoara senzatie de euforie. Depresia dispare.

5.Se mareste activitate mentala. In timp ce faci jogging adesea “de la sine” vine solutia unei probleme sau sarcini. Sangele, in timpul  antrenamentului, se alimenteaza cu oxigen, crescand metabolismul, prin urmare sistemul nervos central functioneaza mai activ.

6.Alergatul imbunatateste imunitatea prin cresterea nivelului de celule rosii din sange si a hemoglobinei. In procesul de alergare nivelul de colesterol din sange scade, reducand senzatia de foame, astfel imbunatatind mobilitatea tractului digestiv . Impreuna cu imbunatirea metabolismului, toate acestea conduc la echilibrarea greutatii corporale.

7. Pot sa alergi in orice moment al zilei! Dimineata, atunci cand  in sange este o cantitate mare de hormoni, va ajuta organismului sa se intoarca la armonie. Daca alergati dupa  munca –  seara,  veti elibera tensiunea,  va veti relaxa, se va suprima pofta de mancare si o sa  adormiti ca intr-un vis frumos.

8. Descoperirile oamenilor de stiinta  arata ca are loc o regenerare partiala a tesutului hepatic. Este un efect pozitiv asupra rinichilor: in timp ce alergi, sarcina  este redusa, rezultand  functionarea lor mai buna.

9.  Alergare regulata are un efect pozitiv asupra sistemului musculo-scheletic. Pentru persoanele in varsta un astfel de antrenament este deosebit de util, deoarece impiedica modificarile degenerative ale articulatiilor si a tesutului muscular.

Grecii antici obisnuiau sa spuna: “Daca vrei sa fii puternic – alearga; vrei sa fii frumos – alearga; vrei sa fii destept -alearga”.