Nu mai aveti de ales. Mitul construirii carierei si securitatea muncii in corporatii s-a sfarsit. Si nu din cauza ca economia este in declin. Ci din cauza faptului ca noile tehnologii si globalizarea ne dau mai multe posibilitati decat oricand.
Iata 8 motive pentru care ar trebui sa renunti la munca intr-o corporatie chiar acum:

Sunt superman si pot orice

1. Corporatiilor nu le pasa de tine.

Nu demult redactorul unei importante publicatii de stiri mi s-a plans: “In randul autorilor nostri este moda de a-si indica contul propriu de twitter la sfarsitul articolului. Multi cititori ii urmaresc si pe conturile de twitter si autorii cer marirea salariului.” “Si care este problema?” – am intrebat eu. “Nu va doriti ca jurnalistii sa fie populari si
respectati pe retelele de socializare?” “Nu. Suntem o publicatie de stiri. Nu vrem sa crestem vedete.”

Cu alte cuvinte, munca lui consta in a distruge aspiratiile carieristice ale propriilor colaboratori. El ar fi preferat chiar ca autorii sa lucreze mai putin si mai rau, numai ca sa fie mai loiali si sa continue sa lucreze in aceleasi conditii.

2. Mai multi bani nu inseamna si mai multa fericire.

Studiile arata ca adaosul la venituri mareste nivelul fericirii doar intr-o masura foarte mica. Ori deloc. Sa presupunem ca salariul dumneavoastra este de 2000$. El se mareste cu 500$. Va cumparati un calculator nou, o canapea, un televizor mai mare. Si pe urma va puneti intrebarea: “Unde s-au dus banii?”

Nu stati la un loc de munca doar pentru adaosul la salariu. Acest lucru nu va va salva de frica fata de viitor. Sunt cu adevarat pretioase timpul liber si posibilitatea sa dispari de la munca oricand iti doresti asta.

3. Calculati cati oameni pot sa va distruga viata cu o singura decizie.

Daca sunteti angajat, atunci, cel mai probabil, este doar o singura persoana de care depindeti – seful dumneavoastra. Intr-o buna zi el s-ar putea folosi de aceasta posibilitate. Cum sa-l impiedicati sa faca asta? Calculati riscurile. Si chiar daca depindeti de mai multe persoane, actiunile fiecareia in parte nu ar trebui sa va afecteze prea tare.

4. Nu va bazati doar pe pensie.

Mie nu-mi pasa cate fonduri am adunat pentru pensie. Pensia este doar un mit. Inflatia si administratorii nepriceputi ai fondurilor de pensii o sa v-o manance. Chiar si in cel mai optimist scenariu pensia nu o sa va permita sa traiti asa cum traiti acum.

Singurul mod de a evita acest lucru este sa munciti nu pentru pensie, dar pentru dumneavoastra. Fiecare poate sa-si dezvolte propria afacere. Fie chiar si una mica, cu un singur angajat – dumneavoastra.

5. Justificarile.

“Sunt prea batran”. “Nu sunt destul de creativ”. “Am copii”. Acestea sunt doar vorbe. Odata eram la o petrecere. De mine s-a apropiat o femeie nemaipomenit de frumoasa si a intrebat:  “James, cum iti mai merge?”
“Ce? Cine este ea?” – m-am gandit. Am raspuns la salut, dar in sine incercam sa-mi dau seama de ce s-a apropiat de mine. Eram prea urat. Cine este ea mi-am dat seama abia peste cateva minute.

Cu sase luni in urma pe ea, o femeie imbracata in haine de moda veche, au concediat-o. Ea a mers sa-si stranga lucrurile si a izbucnit in plans. Figura stearsa, arata cu 30 de ani mai mult decat avea in realitate, si acum inca si asta… A continuat sa planga pana cand a inteles ca asta e inceputul unei noi vieti.

In filmul lui George Lucas “THX-1138” este o situatie similara. Oamenii traiesc sub pamant intr-o societate totalitara. Lor li se vorbeste ca la suprafata este radiatie. Unul din locuitori THX-1138 reuseste sa evadeze la suprafata. Si descopera ca nu este nici un fel de radiatie. Acolo soarele straluceste si viata este minunata.

6. Sa te misti cu pasi mici este normal.

“Nu pot pur si simplu sa plec! – vorbesc oamenii de rand. – Trebuie sa traiesc si eu din ceva.” Sunt de acord. Nimeni nu zice ca trebuie sa pleci intr-o zi. Inainte de a alerga un maraton oamenii invata sa se tarasca, pe urma sa mearga si apoi sa fuga. Mai apoi, se antreneaza zilnic si abia dupa asta se iveste posibilitatea de a invinge la maraton.

Incepeti cu o lista. Scrieti pe ea toate scopurile si munciti la ele zi de zi. Muncind ca angajat niciodata nu o sa aveti belsug. Dar nu o sa intelegeti asta pana nu o sa evadati la suprafata.

7. O sa va inlocuiasca.

Noile tehnologii, outsourcing-ul(constituie o strategie prin care o organizatie incredinteaza functionalitati majore unor furnizori externi, specializati in anumite domenii, care devin astfel “valued business parteners”. ), outstaffing-ul surpa pamantul de sub picioarele clasei mijlocii. Majoritatea specializarilor existente cu 20 de ani in urma au disparut pana acum. In anii 2008-2009, in timpul crizei, au fost reduse multe. Alte posturi de munca in locul lor nu au aparut. Eu fac parte din consiliul director al unei companii outstaffing cu venituri de 600 de milioane de dolari. Vad reduceri in toate sectoarele economiei. In partea opusa nu vad miscare.

8. Ideea de clasa mijlocie este moarta.

Cu cateva saptamani in urma mi-am vizitat prietenul, care opereaza cu active de un trilion de dolari. Mi-a zis: “Uita-te pe fereastra”. Ne-am uitat la zgarie norii din jur. “Ce vezi?” – “Nu stiu” – “Sunt pustii. Toate birourile sunt pustii. Clasa de mijloc nu mai exista”. M-am uitat mai atent. Intregi etaje erau scufundate in bezna. La cateva etaje erau cate un geam – doua luminate, iar in rest spatiile erau goale. “Nu mai sunt angajati. Au fost inlocuiti de computere si outsourceri”, a dedus prietenul meu. “Nu este chiar asa de rau cum pare” – a continuat acesta. – “Bogati devin mai multi oameni decat oricand. In acelasi timp apar tot mai multi angajati temporari”.
In sfarsit am inteles: ideea de clasa mijlocie a murit. Visul american a murit. Dar a existat el oare vreodata? A fost mai degraba un truc de marketing.

«8 motive pentru a demisiona in 2013» – Articolul scris de James Altushera – investitor si antreprenor.
Traducere shosho.ro