18 deprinderi unei vieti fericite
1. Comunicati. Conexiunile numeroase sunt cheia succesului. O persoana va poate ajuta cu un numar de telefon sau cu o adresa, alta o sa va faca cunostinta cu o alta persoana interesanta,  a treia o sa va dea sfaturi practice etc. Nu este neaparat sa aveti o prietenie profunda cu toata lumea – doar sa pastrati o legatura, care permite in orice moment sa-i abordati cu intrebari, solicitari si sugestii. Desigur, vorbim despre comunicare reciproca, astfel ca  si dumneavoastra trebuie sa fiti, de asemenea, deschisi la initiativele si cererile altora. Exploatarea egoista a resurselor financiare  sau intelectuale, va aduc doar un succesul temporar.

2. Nu fiti prea timid. Este posibil sa stati neobservat intr-un colt prafuit toata viata daca nu luati initiativa, chiar daca sunteti inzestrat cu bagaje de talente. Promovarea propriilor idei este o arta, pe care va trebui sa o stapaniti daca doriti sa fiti un om succes. Nu este nimic rusinos in a va mentiona meritele si realizarile: oamenii trebuie sa inteleaga ca sunteti de succes si o colaborare cu dumneavoastra va va aduce un beneficiu reciproc. Doar fiti atent ca auto-promovarea sa nu se transforme in aroganta. Uneori este de ajuns sa faceti o mentiune a faptului ca sunteti in stare sa faceti ceva bine (sa zicem un montaj video) si imediat apar oameni cu interese comune.

3. Faceti ceea ce va place. Succesul vine repede la cei care cauta sa-si satisfaca propriile nevoi. Moda de „Business Lady” a condus la faptul ca multe femei incearca sa faca o cariera in birouri, in timp ce prin natura lor sunt “proiectate” pentru lucruri cu totul diferite. Refuzati stereotipurile sociale, ascultati-va vocea interioara si faceti ceea ce doriti sa faceti, nu ceea ce asteapta altii de la dumneavoastra. Fiti voi insiva, stabiliti-va obiective realiste – fie ca este vorba de o calatorie in jurul lumii sau nasterea a patru copii.

4. Fiti prieten cu cei fericiti. Poate fi vorba de  optimistii, care in fiecare zi primesc „biletul norocos” sau de cei a caror viata poate nu e atat de senina, dar au o abilitate innascuta de a nu dramatiza situatia si reactioneaza cu umor la piedicile puse. O dispozitie buna se transmite ca o gripa. Daca cineva a vorbit vulgar cu dumneavoastra in aceasta dimineata in autobuz, dispozitia vi s-a schimbat negativ. Stand de vorba cu cineva care este intotdeauna intr-o stare de spirit buna, veti primi o doza de energie pozitiva. La persoanele pozitive, munca merge bine si relatiile se formeaza usor. Mai pe scurt, portia zilnica de mini-succese va fi pusa la dispozitie. Pana la urma, micile bucurii ale vietii  sunt componente ale fericirii.

5. Tratati viata ca un joc, in care uneori veti castiga si alteori veti pierde.  Pe unii ii distruge atitudinea excesiv de serioasa fata de viata. Cum spunea baronul Munchausen: “Voi sunteti prea seriosi, domnilor!” – un surplus de seriozitate duce la o tensiune constanta si in cele din urma la esec. Norocul, dimpotriva, ii alege pe cei care se uita la afacerea lor cu mai putina fatalitate si inteleg ca a castiga la loterie este intotdeauna posibil. Este posibil ca dupa un esec sa vina o victorie. De asemenea, orice problema inceteaza sa fie importanta daca o pui sub “ridicol”. Nu e usor sa faceti acest lucru, dar se poate. Si o data ce radeti din cauza problemei, ea se dezumfla ca un balon.

6. Ganditi pozitiv. Gandirea pozitiva este opusul gandirii negative, atunci cand o persoana „pompeaza” situatia. Renuntati la expresiile: “Niciodata nu-mi iese”, “Asa mi-a fost destinat” “Am vrut bine, dar ca intotdeauna a iesit rau” etc. Gandirea negativa submineaza mintea, pentru ca gandurile noastre sunt direct legate de reactiile noastre comportamentale ( si vice-versa). Totul cade din maini, esec dupa esec, iar dumneavoastra nici macar nu observati ca atrageti acest ghinion cu starea de spirit proprie? Rupeti acest cerc vicios, opriti-va mental din atingerea esecurilor – existente si ipotetice – si ele nu vor mai veni dupa dumneavoastra.

7. Inconjurati-va cu lucruri pozitive. Daca v-ati obisnuit sa vizionati numai filme de groaza, iar in ziare sa cititi doar despre crime, atunci nu asteptati ca norocul  sa bata la usa dumneavoastra. Pentru a-l ispiti, trebuie sa fiti inconjurat de tot ce are un plus: lucruri frumoase, o muzica optimista, oameni buni si animale dragi. Lasand accesul in inima a lucrurilor bune, va programati pentru bucurie, fericire si noroc.

8. Zambiti oamenilor. Cercetatorii sustin ca chiar si un zambet fortat, dupa un timp are aproximativ acelasi efect ca un zambet sincer.  Muschii faciali dilata vasele de sange si imbunatatesc furnizarea de oxigen la creier, celulele sistemului nervos central incep sa produca endorfine, deveniti mai linistit si optimist.  Comunicarea cu un om zambitor este mult mai placuta decat cu unul ursuz.

9. “Nu va blocati.” Unii nu pot uita nici de problemele minore, revenind la experientele negative asociate. Sau urmarind tinta dorita, calca din nou, pe aceeasi grebla si se inghesuie cu disperare intr-o directie eronata. Pe acest tip de oameni expertii ii numesc “blocati”.  Adesea, aceasta trasatura este innascuta, insa ar trebui va sa straduiti sa fiti mai schimbator: treceti rapid de la o stare emotionala la alta, schimbati tactica de comportament in functie de circumstante, participati la diferite tipuri de activitati. Nu va concentrati asupra esecurilor, cautati abordari diferite si sansele de succes se vor multiplica.

10. Mancati sanatos. Nu va preocupati cu diete stricte – alimentatia proasta a creierului duce la oboseala, perceptie lenta a realitatii si la apatie. In aceasta stare  o sa va vedeti succesul la fel ca si propriile urechi. De asemenea, produsele alimentare sunt o sursa de placere. Inghetata sau o bucatica de tort delicios poate declansa o eliberare de endorfine care aprind idei demne de Premiul Nobel! Pe scurt, nu ratati bucuria si pacea pentru o dieta gresita. Lacomia, de asemenea, va indeparteaza de la starea buna a sanatatii si de la viata activa.

11. Fiti creativ. Efectul terapeutic al hobby-urilor este dovedit. Chiar daca pasiunea dumneavoastra (pictura, muzica, dans, ambarcatiuni etc) este pentru amatori! Ea va elibereaza de stres,  va relaxeaza si influenteaza in mod pozitiv functionarea organelor interne. Acesta este instrumentul perfect pentru a imbunatati bunastarea generala si pentru a depasi “sindromul de esec”. Creatorii sunt printre cei mai fericiti oameni. In acest sens, ei sunt „datornici” endorfinelor care insotesc inspiratiile.

12. Incercati. Nu va blocati pe o singura activitate. Viata nu sta pe loc, iar trecerea de la o zona la alta poate fi un viraj pripit pentru soarta. Daca a aparut o sansa de a straluci la altceva, de ce sa nu o folositi? Obtineti, din principiu, un alt tip de educatie, schimbati profesia. Norocul iubeste pe cei care nu stau pe loc, nu se tem de schimbari si incearca sa faca lucruri  „non-standard”. Daca cineva va propune ceva ciudat la prima vedere, raspundeti din greseala “Da”.

13. Scapati de toate excese. Iertatii pe dusmani, inapoiati datoriile, aruncati lucrurile vechi, refuzati „obligatii”. Curatati viata de fisierele inutile. Va veti simti mai liberi, mai fericiti, capabili de o noua provocare.

14. Stati mai mult la lumina. Abundenta sau lipsa luminei ne influenteaza dispozitia. Una dintre modalitatile fototerapiei consta in faptul ca pacientii sunt pusi in fata unui ecran special, cu intensitatea luminoasa mult mai mare decat becurile conventionale. Pe timp de noapte, hipofiza produce hormonul numit melatonina, care genereaza durere si stare de spirit decadenta, iar o portie suplimentara de lumina opreste acest proces – pesimistul de ieri este pregatit pentru cursa de noroc!

15. Atasat de frumusete. Arta reala vindeca sufletul, indeparteaza agitatia de zi cu zi si va adapteaza la schimbari pozitive din viata. Mai mult decat atat, exista o explicatie stiintifica:  emotiile/impresiile cresc activitatea creierului, care creeaza o baza excelenta pentru generarea de idei si dezvoltarea unor planuri si punere in aplicare a acestora. Deci, grabiti-va la teatru, muzeu si filarmonica.

16. Armonizarea cu natura. O odihna scurta in afara orasului va va umple de viata. Mergeti descult pe iarba, atingeti coaja unui copac, inspirati mirosul de rasinoase, ascultati sunetul raului si ciripitul pasarilor, iar in timpul iernii ascultati sunetul zapezii de sub picioarele… Chiar si o plimbare in parc va ajuta in ameliorarea oboselii si va elibereaza resursele fizice, intelectuale, creative, emotionale. Veti incepe din nou sa consumati energia in directia corecta.

17. Alegeti o mascota. Poate fi o jucarie mica sau un inel, cu alte cuvinte, ceva care a fost cu dumneavoastra in momentele fericite ale vietii si care poate fi transportat cu usurinta. Aici vorbim despre efectul placebo:  daca credeti cu tarie ca talismanul aduce noroc, intr-adevar veti avea noroc. Sa nu exagerati cu mascotele, decenta si discretia ar trebui sa ramana cu dumneavoastra.

18. Credeti in statul dumneavoastra de NOROCOS. Este simplu sa gasiti semne de noroc in viata. Doar vi se pare ca nu exista nici un motiv de bucurie, dar de fapt sunteti alesul destinului si deja sunteti norocos: aveti un acoperis deasupra capului, nu muriti de foame si sunteti liber sa alegeti viata. Adunati toate punctele bune si bucurati-va cu aceasta ocazie. Simtind ca sunteti norocos, veti fi la jumatatea drumului spre succes. Cu un astfel de capital de start,  ramane doar sa depuneti un pic de efort!