“Viata e prea scurta ca sa pierzi timpul in care poti fi fericit”
Pozitiv

Intr-o clinica din Minnesota, SUA, s-a descoperit, in urma unui test de lunga durata (pacientii au fost reevaluati dupa 30 de ani), ca persoanele optimiste traiesc mai mult decat media pe cand cele pesimiste aveau o medie a duratei de viata mai scurta. Cercetarile au descoperit ca optimismul intareste sistemul imunitar si ajuta oamenii sa adopte stiluri de viata mai sanatoase. Optimistii se simt mai bine in a fi ei insisi si au mai multa grija de sine, pe cand pesimistii isi confirma propriile temeri, avand o tensiune crescuta, fiind mai anxiosi si depresivi.

Poti alege daca sa gandesti negativ, sa fii deprimat, sau pozitiv si motivat; atitudinea iti stabileste modul de a gandi, care la randul ei determina comportamentul si cursul vietii tale. Multe studii arata ca vei implini mai multe, vei fi ma fericit si vei trai mai mult daca alegi sa fii pozitiv. iata cateva sfaturi despre cum sa iti maresti optimismul.

Crede in tine

Oamenii de succes incep cu o credinta in sine profunda. S-a demonstrat ca importanta increderii in sine e mai mare decat inteligenta, educatia sau relatiile in ceea ce priveste realizari in viata. Punctul de plecare esential este sa fii convins ca esti capabil de reusite mari, sau ca poti contribui cu ceva special.

Stabileste obiective clare

Daca nu ai o destinatie, calatoria ta e un hazard. Daca iti notezi pe hartie planuri ambitioase dar care pot fi implinite, deja esti pe cale sa le indeplinesti.

Fa-ti o imagine mentala a succesului tau

Imagineaza-te un succes. Savureaza experienta publicarii cartii tale, a unei vanzari, a unui discurs urmat de aplauze furtunoase, a castigarii unei curse, a visului tau devenit realitate. Pe masura ce mintea ta se acomodeaza cu aceasta imagine, iti va conduce pasii astfel incat sa obtii cu adevarat ce iti doresti.

Asuma-ti responsabilitatea pentru viata ta

NU fi o victima. Nu arunca vin ape altii sau pe imprejurari. Tu esti capitanul navei tale si tu hotarasti unde merge si ce se intampla. Daca nu iti place un aspect al vietii tale, fa un plan de schimbare si actioneaza.

Vorbeste-ti

Fii propriul tau factor motivant si spune-ti lucruri pozitive. De exemplu: la inceputul unei noi zile, spune-ti “Azi o sa ma descurc foarte bine.” sau, “O sa progresez mult in atingerea obiectivelor.” Cand lucrurile mer prost, sau gresesti, nu inventa scuze – zi ceva de genul “a fost vina mea, dar pot sa invat din greseala aceea.”

Elimina negativul

Foloseste afirmatii  pozitive pentru a trece peste gandurile negative si  indoielile care ti se strecoara in ganduri. Lucreaza pentru a elimina grijile legate de obstacole sau greutati, adoptand o atitudine pozitiva, de genul “Pot depasi aceasta provocare.” Nu ignori problemele – le confrunti, avand o atitudine constructiva si si optimista.

Apropie-te de oameni pozitivi

Printre prietenii , rudele, si cunostintele tale sunt probabil cativa increzatori, pozitivi, optimisti, dinamici, si unii deprimati, negativisti, pesimisti sau cinici. Gandeste-te la ei si selecteaza-i. Ar trebui sa-ti petreci mai mult timp cu oamenii pozitivi  si mai putin cu cei negativi. Optimistii te vor incuraja si incuraja, pe cand cei pesimisti iti vor alimenta temerile si te vor impinge spre depresii.

Concentreaza-te pe ceea ce ai

Fa o lista cu plusuri si minusuri. Daca ai primit o educatie, ai un serviciu, esti sanatos, ai o relatie fericita, stai bine din punct de vedere financiar etc. treci astea la plusuri. Daca esti somer, bolnav, ai o relatie deficitara, esti falit etc., pune-le la minusuri. Sunt mari sanse ca plusurile sa depaseasca minusurile. Inclinam sa luam de bun tot ce avem, si sa ne concentram pe esecuri si lipsuri.

Gaseste partea buna a lucrurilor

Invata sa cauti ocazii bune in orice situatie. Multi oameni liber-profesionisti ti-ar putea spune ca a fi fost concediati a fost cel mai bun lucru ce li s-ar fi putut intampla. Poate ca pe moment sa fi parut o lovitura teribila dar acum au gasit satisfactie si implinire in ceea ce fac. Orice intamplare aduce cu ea si bune si rele, oportunitati si amenintari. Oamenii care se descurca bine in viata sunt cei care folosesc piedicile ca pe trambuline spre noi realizari.

Relaxeaza-te si bucura-te de viata

Relaxeaza-te. Daca poti rade de evenimente poti sa le faci fata mai usor. Nu incerca sa faci totul deodata. Nu te impovara muncind. Acorda-ti bonusuri si fa lucruri care te fac sa zambesti. Rasul e medicamentul cel mai bun  si mai ieftin – asa ca incearca sa mentii un echilibru intre serviciu, exercitiul fizic, relatii si joaca.

Prefa-te

Daca nimic altceva nu functioneaza, prefa-te. daca esti foarte ingrijorat, nervos, sau ai indoieli, prefa-te ca esti increzator si  sigur de tine. Mergi cu pasi mari spre pupitru, zambeste publicului, comporta-te ca o persoana pozitiva, profesionista si de succes. Jucand rolul te ajuta sa dezvolti atitudinea si comportamentul care se potrivesc cu acel rol. POti pacali publicul, si, ce e mei important, iti poti pacali creierul  – vei incepe sa te simti persoana increzatoare, pozitiva al carei rol il joci.

Daca persoanele pozitive au mai mult succes, traiesc mai mult, si sunt mai fericite decat cele care gandesc negativ, de ce ar alege cineva sa gandeasca negativ?  Asta fiindca gandirea negativa li se pare a fi o optiune mai comoda care cere mai putina munca. Sa nu cazi in capcana asta. Gandeste pozitiv!