Mitul nr. 1- Introvertitilor nu le place sa vorbeasca

Acesta conceptie este falsa. Oamenii introvertiti prefera sa nu vorbeasca daca nu au nimic bun de spus. Nu le place sa vorbeasca despre lucruri care nu ii intereseaza. Invitati o persoana introvertita la o discutie pe un subiect de care este interesata si o sa vedeti ca nu ii veti putea opri avalansa de cuvinte.

Mitul nr. 2- Persoanele introvertite sunt timide

Timiditatea nu are nici o legatura cu a fi introvertit. Introvertitilor nu le este neaparat “frica” de oameni. Ceea ce au nevoie este un motiv pentru a interactiona. Este in firea lor de a nu vorbi doar de dragul de-a vorbi. Daca vreti sa vorbiti cu o persoana care este introvertita, porniti dumneavoastra discutia.

Mitul nr. 3- Introvertitii sunt nepoliticosi

Introvertitii de cele mai multe ori nu vad rostul folosirii amabilitatilor sociale daca nu este cazul. Ei prefera sa fie realisti si sinceri. Din pacate, acest lucru nu este posibil in toate cazurile, ceea ce determina asupra acestui gen de persoane o presiune, pe care ei o gasesc obositoare.

Mitul nr. 4- Introvertitii nu apreciaza oamenii

Dimpotriva, acestia apreciaza foarte mult valorile persoanelor din preajma lor. Daca sunteti destul de norocos ca o persoana introvertita sa va considere prieten, puteti fi sigur ca aveti un aliat loial pentru toata viata. Odata ce ati castigat respectul lor, ca fiind o persoana de calitate, pentru ei sunteti cei mai tari!

Mitul nr. 5- Introvertitilor nu le place sa iasa in public

Este total fals. Acestor persoane nu le place sa iasa in public pentru o perioada lunga de timp. Deasemenea, acestia evita complicatiile care pot surveni intr-un loc public. Acapareaza informatii si experiente foarte rapid si ca rezultat, acestia nu simt nevoia de a sta prea mult timp in acel loc. Sunt pregatiti sa se intoarca acasa, sa se odihneasca si sa prelucreze toata informatia; de fapt, odihna este absolut cruciala pentru cei introvertiti.

Mitul nr. 6- Introvertitii vor sa fie mereu singuri

Persoanele introvertite se simt perfect confortabil cand sunt doar ei cu gandurile lor. Le place sa gandeasca mult, sa viseze, sa mediteze si sa aiba probleme la care sa lucreze – de exemplu, sa rezolve puzzle-uri. Nu sunt dependente de prezenta altora. Insa si ei au momente cand se simt incredibil de singuratici, daca nu au persoane cu care sa impartaseasca descoperirile lor. Tanjesc dupa o conexiune autentica si sincera cu o singura persoana, intr-un final.

Mitul nr. 7- Introvertitii sunt ciudati

Introvertitii sunt adesea individualisti. Ei nu urmeaza multimea si prefera sa fie evaluati dupa propriul stil de viata. Ei cred in ei insisi si din aceasta cauza de cele mai multe ori contesta normele “normalului”. Deciziile lor nu sunt luate in functie de moda sau popularitate.

Mitul nr. 8- Introvertitii sunt “tocilari de la distanta”

Introvertitii trateaza problema in primul rand din interior, acordand o atentie deosebita gandurilor si emotiilor proprii. Nu este vorba ca ei nu ar fi capabili sa fie atenti la ceea ce se intampla in jurul lor, doar ca lumea lor interioara este mai stimulanta si plina de satisfactii si de aceea ei prefera “ruperea” de lumea noastra.

Mitul nr. 9- Introvertitii nu stiu sa se distreze si sa se relaxeze

Introvertitii prefera sa se relaxeze acasa, in intimitate sau in natura, nu in locurile aglomerate. Persoanele introvertite nu sunt adepti ai adrenalinei si al imprevizibilului riscant. Daca in jurul lor se vorbeste prea mult sau este prea mult zgomot, acestia cedeaza. Creierul lor este foarte sensibil la un neurotransmitator numit Dopamina. La introvertiti si extrovertiti caile neuro- dominante sunt diferite.

Mitul nr. 10- Introvertitii se pot autodepasi si deveni extrovertiti

Introvertitii nu se pot “repara” ei insasi. Ei merita respect pentru temperamental lor natural si pentru contributiile aduse rasei umane. De fapt, un studiu (Silverman 1986) a aratat ca procentul de introvertiti creste o data cu IQ-ul.