Toată lumea visează, dar nu toţi avem puterea, cunoştinţele și abilitățile de a ne transforma visele în realitate. Toți oamenii de succes cunosc anumite adevăruri și stăpânesc anumite obiceiuri, aplicând principii care le aduc succesul. Am întreprins o cercetare ampla asupra obiceiurilor oamenilor de succes, bărbaţi și femei. In acest articol, am sintetizat într-o lista 10 din obiceiurile care aduc succes. Hai cu mine in călătorie să învățăm de la acești oameni mari!

1. Își stabilesc țeluri și le urmează

E una să îți stabilești un țel și alta să atingi acel țel. Aproape toată lumea își stabilește țeluri, dar numai puțini au curajul și disciplina necesare sa le urmeze. La începutul fiecărui an, mulți luăm hotărâri legate de lucruri pe care vrem să începem sau să încetăm a le face. Dacă privești în urmă spre prima zi din acest an, poți spune cu mândrie că ai îndeplinit 40% din hotărârile tale? Anthony Robbins e un exemplu foarte bun de persoană care știe cum să își urmărească obiectivele. Acest om uimitor a ajuns să câștige de la $38.ooo la $ 1 milion într-un singur an. Marele bilionar H.L.Hunt a spus că sunt doar două condiții necesare succesului: primul, spune el, e să hotărăști exact ceea ce vrei, al doilea e sa stabilești prețul pe care va trebui să îl plătești și să hotărăști să plătești acel preț. Urmează regula aceasta și vei avea succes; ignor-o și vei rămâne doar campion local.

2. Sunt perseverenți

Malcolm Gladwell a popularizat ideea ca 10.000 de ore de practică controlată e cheia spre succes. Deși unii oameni de știință nu ar fi de acord cu acest principiu, cred că el conține mult adevăr. Pentru ca tu să devii cu adevărat excelent în ceea ce faci, trebuie să fii perseverent. Prețuiește fiecare ocazie de a face ceea ce îți place și faci bine. Toți oamenii de succes cunosc acest secret.

3. Scot ce e mai bun în orice situație

Horatio G. Spafford tocmai isi pierduse fiul datorită scarlatinei și toate investițiile sale de o viață fuseseră distruse de Marele Incendiu din Chicago din 1871. Într-o călătorie spre Europa în 1873, soția și cele patru fiice ale sale au suferit un naufragiu în urma căruia fetele și-au pierdut viața. După accident, soția sa, Anna, i-a trimis o telegramă informându-l cu privire la accident. După primirea telegramei, Horatio a plecat imediat să își aducă soția acasă. Navigând peste Atlantic, capitanul navei l-a chemat pe punte. L-a informat că tocmai treceau prin locul unde fiicele sale se inecaseră. În noaptea aceea, singur în cabină, Horatio Spafford a scris unul dintre cele mai frumoase imnuri din toate timpurile, “It is well with my soul”/Sufletul meu e bine. A transformat nenorocirea în avantaj, și pentru asta a devenit unul dintre puținii oameni, din timpul său, de care ne mai amintim astăzi. Dacă vrei să ai succes, trebuie să fii pregătit și capabil să scoți maximul din orice situație – fiindcă în mod sigur vor veni și vremuri grele.

4. Își asumă responsabilitatea de a trăi

Nimic nu ni se ‘întâmplă’ pur și simplu. Viața noastră de astăzi e o reflexie a hotărârilor noaste trecute și alegerile de astăzi ne conturează viitorul. Filmul “The Pursuit of Happiness”/ În căutarea fericirii (2006), e povestea vieţii lui Chris Gardner. Christopher Paul Gardner a avut o copilărie marcată de sărăcie, violență, alcoolism, abuzuri sexuale și analfabetism în familie. Nu își cunoștea tatăl și a fost luat de lângă mama sa la o vârstă fragedă, locuind la familii adoptive mare parte a copilăriei. Acum e CEO, investitor, vorbitor motivațional, autor și filantropist. Cartea sa a fost mai mult de 20 de săptămâni pe lista de bestsellers a lui New York Times și a fost tradusa in mai mult de 40 de limbi. Desi a avut o copilărie nefericita, acest om nu a acceptat soarta care i s-a oferit. Şi-a asumat răspunderea pentru viaţa sa si a hotărât sa schimbe ceva. A folosit ce avea ca sa ajungă unde voia.

5. Îşi fac relaţii valoroase

În spatele fiecărui Steve Jobs există un Steve Wozniak și există un Paul Allen în spatele fiecărui Bill Gates. Ai nevoie de oameni care să te ajute să îți îndeplinești visele. Crede-mă, nu poți face asta singur. Ai nevoie de mentori, parteneri, angajați, soț/soție, și așa mai departe. Câteva criterii de a găsi parteneri și mentori valoroși sunt compatibilitatea, experienta, sistemul de valori, loialitatea și avantaje reciproce – printre multe altele.

6. Fac sacrificii neobișnuite

Un bărbat s-a născut în 1918; a dispărut în 1964, după ce a ținut un discurs de patru ore la procesul în urma căruia a fost condamnat pe viață. A stat 27 de ani în închisoare fiindcă nu a vrut să facă compromisuri legate de părerile politice. Eliberat în 1990, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1993, a devenit preşedintele Africii de Sud în 1994, și de atunci a fost onorat cu mai mult de 250 de premii. După cum ați ghicit probabil, e vorba de Nelson Mandela. A făcut un sacrificiu uriaş pentru tara sa si până la urma a obţinut ceea ce visase de peste 30 de ani.

Hai sa va mai spun o poveste. Ca sa aibă cei $1.350 cash de care s-au folosit ca sa demareze afacerea Apple, Steve Jobs şi-a vândut microbuzul Volkswagen, iar Steve Wozniak şi-a vândut calculatorul, un Hewlett-Packard. Amândoi au făcut ceea ce era atunci un sacrificiu uriaș, dar a fost de fapt un preț mic, având în vedere că acum Apple valorează peste $80 bilioane. Trebuie să faci și tu sacrificii acum, pentru ca oamenii să povestească despre tine cândva.

7. Ei nu renunţa niciodată

Mogulul în afaceri imobiliare Donald Trump are o avere de 2,7 bilioane $ – binisor, având în vedere faptul ca înainte de asta datora pana la 9.000 milioane $. Când a pierdut tot ce avea si a dat faliment, nu s-a sfârşit lumea. El chiar a împrumutat mai multi bani si a tot încercat pana când a reuşit.

Thomas Edison a incercat de peste 10.000 de ori sa facă un bec, până să reușească. Dacă el ar fi renunțat, poate că noi am sta acum tot în întuneric.

Cea mai proasta carte pe care ne-o servește viața este testul timpului. Doar cei rezistenţi și hotărâți să persevereze vor trece testul.

8. Își asumă riscuri

Oricare bărbat sau femeie de succes își asumă riscuri. Când eram copii, societatea și cei apropiați ne-au modelat viața. De exemplu: probabil că părinții ți-au spus să mergi la școală, să termini cu note mari, și să îți cauți o slujbă bună. Tot ce ne predică societatea e să căutăm siguranța – și de aceea te sperii de fiecare dată când vrei să iei o hotărâre importantă sau să faci ceva ieșit din comun. Diferenţa dintre succes si eşec este ca cel care da greş fuge de propriile temeri, iar cel care reuşeşte fuge spre temerile sale. “Fa in fiecare zi ceea ce te sperie” a spus Eleanor Roosevelt. Daca nu urmezi acest sfat, nu vei creste niciodată si poţi să-ţi iei ca ai putea avea vreodată succes.

9. Prețuiesc munca și disciplina

Brian Tracy a definit disciplina ca abilitatea de a hotara singur sa faci ceea ce ar trebui sa faci, atunci când trebuie sa o faci, indiferent daca ai chef sau nu. Eu scriu zilnic – nu fiindcă e interesant sa scriu, ci fiindcă trebuie sa fac asta, daca vreau sa reuşesc ca scriitor. Trebuie sa îţi faci un obicei din a fi disciplinat fiindcă nu exista alta cale de a avea succes. Rose Blumkin a înfiinţat Nebraska Furniture Mart, care acum e deţinut de Warren Buffet. A muncit zilnic in magazin pana la 103 ani; s-a îmbolnăvit o singura data, si şi-a luat liber o săptămână. Cunoştea valoarea muncii. Ca sa ai succes in viaţa, trebuie sa descoperi ce îţi place sa faci si sa faci asta din toată inima. “Cu încredere, disciplina si devotament, nu exista nimic valoros care sa nu poată fi obţinut.” a spus Muhammad Ali.

10. Ei creează valoare

Valoarea atrage bogatie si atenţie. A avea succes poate fi definit simplu cu a rezolva o problema. Găseşte o problema pe care abilităţile, pasiunea, visurile si potenţialul tau sunt programate sa o rezolve, si rezolva acea problema. Cererea crescuta pentru pizza, apoi de acces mai rapid la pizza a dus la apariţia livrărilor la domiciliu. Oameni de afaceri, bărbaţi si femei, au avut nevoie de transport mai raid pentru a ajunge la întâlniri de afaceri peste tot in lume si iată, avionul pentru pasageri a fost inventat. Ai fost creat ca sa rezolvi o anumită problema; rezolva acea problema, si succesul va fi al tau.

Toate ideile de mai sus sunt principii si nu îţi vor aduce succesul decât când vei hotărî sa le transformi in obiceiuri. Hotărăşte sa ai succes si nimic nu te va mai putea opri.