steve jobs
1. Liderii utilizeaza numai imagini pozitive, ei stiu ca mintea percepe imaginile si se straduieste sa creeze o imagine perfecta pentru locul de munca sau pentru o situatie. Cu o dispozie negativa nu veti putea face o munca eficienta.

2. Liderii sunt constienti de problema si incearca sa se exprime astfel incat problema sa fie destul de simpla. Daca micsoram un tigru pana la dimensiunea unei pisici aceasta nu va fi deloc infricosator. De obicei, oamenii exagereaza complexitatea problemei, ceea ce duce la o complicatie reala.

3. Liderii zambesc. Incercati sa zambiti si in acelasi timp sa va ganditi la ceva rau, nu o sa reusiti, ori zambetul se pierde, ori se modifica starea gandurilor pozitive. Un alt lucru nu se poate intampla.

4. Liderii pot parea seriosi, dar acolo in suflet ei sunt cu totul altfel. Nu fiti foarte seriosi. Seriozitate creste foarte mult importanta problemei, zambetul dimpotriva, deminueaza situatia, reduce importanta, astfel incat situatia va fi mai usor de rezolvat. Importanta blocheaza gandirea. Cu cat mai importanta este o munca, ca atat mai tare va fi ispita. Intr-o stare de ispita este foarte dificil sa abordeze problemele si sa le rezolve in mod corespunzator, liderii inteleg acest lucru si prin urmare incearca sa minimizeze gravitatea problemelor.

5. Liderii au o imaginatie bogata. Ei creeaza viziuni mari, planuri mari, in loc de cele mici si fara valoare. Imaginatiile de mare amploare pot motiva oamenii, sunt cu mult mai puternice decat cele de aploare mica.

6. In schimb, pentru a vedea cat de departe trebuie sa mearga, liderii se uita la cat de mult au parcurs deja. Acest lucru este valabil obiectivele voastre. Daca va uitati la cat de mult a ramas de facut pentru a atinge obiectivul, nu veti ajunge niciodata la obiectivul dumneavoastra. Cand va uitati la cat de mult ati facut pana acum, veti vedea ca energia se adauga si va aveti bucurara de efortul muncii depuse. Liderii stiu de acest lucru si incearca sa le arate oamenilor cat de multa munca a fost deja facuta.

7. Liderii privesc la cum pot fi lucrurile in viitor, si nu la cum stau lucrurile acum. Fiecare om care a inceput o afacere vede perioada de inflorire deplina, si pentru ca aceasta „prevedere” sa functioneze ei sunt gata sa mearga prin toate dificultatile. Viata reala este ceea se intampla in mintea, dar realitatea este doar o reflectare a constiintei.

8. Liderii au o atitudine pozitiva fata de toate evenimentele care au loc. Liderii vad fiecare situatie intr-o ipostaza pozitiva, chiar daca acestea nu sunt deloc pozitive. Fiecare situatie este o samanta din care va creste o victorie. Viata noastra – o secventa de alegeri. Noi nu putem alege situatiile care vor fi cu noi, dar putem alege cum sa raspundem la aceste situatii. Daca reactionati negativ aveti toate sansele sa atrageti chiar mai multe situatii negative, cu un raspuns pozitiv va veti transforma situatiile negative in cele pozitive. Si daca liderul nu este in masura sa sustina echipa in momente dificile intr-o atmosfera pozitiva, atunci ce fel de LIDER este?