Cum circumstantele ii schimba pe oamenii

Сum circumstantele ii schimba pe oamenii:

O tanara vine la tatal ei si i se confeseaza:
– Tata, eu sunt obosita, am o viata grea, numai dificultati si probleme, de parca mereu inot impotriva curentului, nu mai am puteri. Ce sa fac?

Tatal, în loc sa raspunda, a pus pe foc trei vase identice cu apa: in unul a pus un morcov, in altul un ou si in al treilea vas cateva boabe de cafea.

Dupa un timp, a scos din apa morcovul si oul, apoi a turnat intr-o ceasca cafeaua din al treilea vas.
– Ce s-a schimbat? a intrebat-o tatal.
– Oul si morcovul s-au fiert si boabele de cafea s-au dizolvat in apa, a raspuns fata.

– Nu, fiica mea, e doar o privire sumara asupra lucrurilor. Uite, morcovul la inceput a avut o structura tare, dupa a devenit moale si flexibil. Oul fragil si moale inauntru a devenit tare. Pe exterior, ele nu s-au schimbat. Apa clocotita a schimbat doar structura lor. Asa si oamenii, cei puternici pot devini slabi acolo unde cei fragili se intaresc si devin mai puternici.

– Dar cafeaua? a intrebat fiica.
– Oh! E partea cea mai distractiva! Boabele de cafea sunt complet dizolvate in mediul ostil si l-au schimbat. Au transformat apa fierbere intr- o bautura cu o aroma magnifica. Exista oameni speciali care nu se schimba in ciuda circumstantelor, ei schimba circumstantele si le transforma in ceva nou si frumos din care extrag beneficiile si cunostintele.