Majoritatea oamenilor de stiinta din trecut au fost recunoscuti drept genii inca din timpul vietii: Newton, Mendeleev, Einstein. Astazi comunitatea stiintifica este mai mare ca niciodata. Dar cati dintre cei care se ocupa cu stiinta in zilele noastre va sunt cunoscuti? Unde au disparut?
Amintiti-va cum functioneaza creativitatea: noile idei vin pe calea ciocnirii lor cu alte idei, cu experienta, cu impresiile acumulate. Cele mai bune idei se nasc din intersectarea celor mai neobisnuite lucruri din cele mai diferite domenii. Se poate observa cu usurinta pe exemplul aforismelor si metaforelor.
Craig Calhoun, presedintele Consiliului American pentru cercetare in stintele publice, explica slaba creativitate a savantilor contemporani prin profesionalizarea excesiva. Fiecare se inchide in propria specializare si stie foarte putin din ceea se intampla in alte domenii stiintifice.
Agraveaza situatia si predominanta metodelor tehnice fata de imaginatie. Majoritatea descoperirilor s-au facut pe baza revelatiilor, iar confirmarea lor pe cale tehnica (calcule, experimente) se intampla abia dupa asta, uneori dupa o perioada mai mare de timp. Oamenilor de stiinta din zilele noastre le este prea frica de criticile colegilor pentru a se baza pe imaginatie. Ei prefera sa procedeze invers. Aceasta abordare este mai sigura pentru reputatie, dar da mai putine rezultate, afirma Calhoun.
- Facebook0
- LinkedIn0
- Facebook Messenger
- Total: 0