“Cunoasterea vorbeste, intelepciunea asculta”
Stii care e diferenta dintre cunoastere, intelepciune si intuitie?
Cunoasterea, intelepciunea si intuitia par a fi sinonime, dar nu sunt. Desi se refera toate la acumularea de ganduri si experiente, sunt foarte diferite, in esenta si in modul in care la aplicam in viata.
Cunoastere vs Intelepciune vs Intuitie
Cunoasterea e asimilarea de fapte, evenimente si informatii despre care ai invatat – din carti, de la altii sau din propria experienta. Inseamna sa fii constient de ceva, si sa ai informatii. Cunoasterea e de fapt legata de fapte si idei pe care le dobandim in urma studiului, cercetarii, investigarii, observatiei sau experientei.
Intelepciunea e abilitatea de a discerne si judeca anume care aspecte ale acelei cunoasteri sunt adevarate, corecte, de durata, si pot fi aplicate in viata ta. E putinta de a aplica cunoasterea la un nivel mai inalt. Si e mai adanca; inseamna sa stii motivele, sau ratiunea de a fi ; sa stii de ce ceva e asa cum e, si ce inseamna asta pentru tine.
Intuitia e nivelul cel mai adanc al artei de a sti, si cel mai important in viata. E o perceptie mai adanca si mai clara asupra vietii, asupra cunoasterii si intelepciunii. Intuitia inseamna sa vezi ce sta la baza cunoasterii, si care e esenta intelepciunii. Este un mod de a intelege mai bine viata si felul in care lucrurile interactioneaza la nivel macroscopic.
Pe scurt: Cunoasterea inseamna informatie, intelepciunea e intelegerea si puterea de a o aplica, iar intuitia e constientizarea esentei, a ceea ce sta la baza unui anumit adevar. Din pacate, putem aduna cunostinte o viata intreaga, dar sa nu vedem intelepciunea. Putem fi intelepti, dar totusi ne scapa sensul profund al lucrurilor.
Christopher Reiss rezuma foarte bine aceste diferente :
“Cunoasterea inseamna sa stii ca desertul e lung de 12.4 mile.
Intelepciunea e sa iti iei suficienta apa pentru drumul prin desert.
Intuitia inseamna sa instalezi un stand de limonada dupa 6 mile.”
Cunoastere inseamna sa stii sa iti gestionezi banii, sa echilibrezi cheltuielile, sa economisesti.
Intelepciunea e sa intelegi cata importanta au banii in viata ta si pentru viitorul tau.
Intuitia inseamna sa intelegi ca banii sut doar un instrument, neavand valoare in afara de ceea ce iti pot aduce.
Cunoasterea inseamna sa inveti sa pictezi si sa te folosesti de aceasta abilitate ca sa iti castigi existenta.
Intelepciunea inseamna sa iti exprimi pasiunea prin pictura, si sa intelegi ca arta e o forma de comunicare care influenteaza vietile celorlalti.
Intuitia inseamna sa intelegi ca orice poate fi o forma de arta, iar tu, creandu-ti propria arta contribui la exprimarea si explicarea esentei a ceea ce te inconjoara.
Cunoastere inseamna sa stii care lucruri, obiceiuri, oameni si placeri te fac fericit.
Intelepciune inseamna sa stii ca, desi acele lucruri iti aduc placere, fericirea nu izvoraste din lucruri, sau situatii, sau oameni. Inseamna sa intelegi ca fericirea vine din interior, si este o stare temporara a mintii.
Intuitie inseamna sa stii ca fericirea nu e scopul vietii, nu e un indicator al calitatii vietii – e doar unul dintre multele stari in spectrul emotiilor noastre. Aceste emotii nu ne contureaza viata; sunt doar niste experiente.
Cunoasterea, intelepciunea si intuitia sunt, toate trei, pretioase – si au locul lor in viata. Dificultatea in a le folosi apare deoarece multora dintre noi nu ne este clar intelesul si diferenta dintre ele, considerandu-le interschimbabile. Edificarea asupra lor, si constientizarea felului in care mintea noastra e folosita de fiecare pot fi factori importanti in a ne ajuta sa profitam la maxim de fiecare din cele trei. Dobandirea si aplicarea informatiilor poate fi valoroasa in sine, totusi trebuie si discernamant pentru judecarea si evaluarea cunoasterii respective, si e nevoie sa gasim esenta si rostul vietii ca intreg. Poate ca cea mai reala forma de cunoastere consta in controlul asupra tuturor celor trei, si in intelegerea modului in care fiecare ne intensifica experienta si calitatea vietii.
- Facebook0
- LinkedIn0
- Facebook Messenger
- Total: 0
”Intuitie inseamna sa stii ca fericirea nu e scopul vietii, nu e un indicator al calitatii vietii – e doar unul dintre multele stari in spectrul emotiilor noastre. Aceste emotii nu ne contureaza viata; sunt doar niste experiente.”
Nu sunt de acord cu aceasta ultima parte,am urmarit cu placere pana aici….imi pare rau ,daca asa cum credem in legea gravitationala sau alte legi ale universului atunci am putea lua in seama si legea atractiei care-ti contrazice direct aceasta ultima parte a studiului tau. Lege-Studiu,tu ce alegi?
Intuitia este ceva care se intampla, nu are nevoie de anumiti pasi ce trebuie urmati. La fel cum spunea si Osho, “este doar un salt de la nimic la existenta”. Trebuie sa invatam sa o acceptam, sa ne apropiem de ea si apoi sa devina indispensabila pentru noi. Poate face diferenta intre esec si succes. Important e sa stim sa ne ascultam si sa actionam in directia potrivita.
Cand spun sa ne ascultam intuitia, nu ma refer sa o accesam sau sa schimbam viata noastra radical de pe o zi pe alta. Acest lucru ar fi facut cu superficialitate si nu ne-ar ajuta pe o perioada indelungata. Eu ma refer la a fi mai atenti la lucrurile ce se intampla in jurul nostru si in primul rand la ce se intampla in noi insine. De abia atunci primul pas important spre o viata traita sanatos si frumos, a fost facut!
Intuitia este perceputa ca un al saselea simt, atribuit in special femeilor. Ele sunt dominate de cele mai multe ori de emisfera dreapta, vazuta ca partea non-verbala, in care se acceseaza cu usurinta emotiile, partea artistica si tot ce tine de sensibilitate, de pacea interioara, este locul creativitatii si imaginatiei, in timp ce barbatii folosesc mai mult emisfera stanga, perceputa ca fiind partea rationala, bazata pe gandirea abstracta.
Alex despre ce sange la tava vorbesti acolo?