Multe femei incep brusc o dieta si la fel de brusc o incheie fara sa obtina vreun rezultat. De multe ori asta se intampla din cauza ca nu suntem pregatiti psihologic sa schimbam ceva. Sfaturile noastre va vor ajuta sa va apucati mai calculat de o schimbare in alimentatie.
Sa ne luam ramas bun de la minuni
Majoritatea femeilor lasa o dieta la jumatate de drum (ori pun la loc kilogramele scazute) dintr-un motiv foarte simplu: asteptari prea mari de la propria persoana. Un ritm moderat de slabire este cam asa: 2-3 kg pe luna. Si intr-adevar este neplacut pentru ca nu este o cifra prea impresionanta! Asezati-va si luati o foaie de hartie si scrieti pe ea fraza “Voi slabi cate 3 kilograme pe luna” si alaturi scrieti toate emotiile si gandurile (si cele necenzurate, de asemenea), pe care le simtiti din aceasta cauza. Acordati-va timp sa fiti nemultumiti din cauza ca viata nu este corecta, sa va enervati, sa plangeti. V-ati Calmat? Mergem mai departe.
1-2-3 si incepem sa ne obisnuim
Cand o sa determinate greutatea ideala (fara fanatism – folositi-va de indexul masei corporale), imaginati-va cum o sa aratati cu aceasta greutate. Dar nu abstract, dar cum ar arata corpul vostru. Incercati sa va imaginati senzatiile pe care le aveti – usurimea, flexibilitatea, mobilitatea, cum va atingeti si va imbratisati cu mainile, corpul slab si “topit” de volum. Memorati-le si repetati aceasta vizualizare de cateva ori pe zi. Un mic truc: purtati la voi o fotografie facuta in perioada cand erati slabi si priviti-o cat mai des. In acest fel creierul se va obisnui cu schimbarile.
Avertizat, deci inarmat
Inca inainte sa incepi dieta rezervati-va o saptamana pentru a te observa pe tine si obiceiurile tale. Tineti un jurnal alimentar, notand acolo si ce emotii va insotesc atunci cand mancati si de asemenea orice emotie pe langa tema mancarii. Cu deosebita atentie urmariti cand ati mancat si nu aveati de gand sa faceti asta (ce v-a determinat sa faceti asta: bucuria, enervarea, plictiseala, obiceiul?) si cand ati mancat mai mult decat v-ati fi dorit (iarasi, ce v-a impins sa faceti asta?). Analizand rezultatele peste o saptamana, veti primi harta “zonelor emotionale periculoase”.
Repetitia generala
Pregatiti informatia din timp despre cum va fi organizata alimentatia. Ce produse si in ce cantitati veti manca? Ce feluri de mancare veti pregati din ele? Ce aveti de rezerva in caz ca veniti acasa foarte obositi? Ce veti manca la serviciu? Ce gustari sanatoase trebuie sa aveti in geanta si pe birou in caz ca vi se face foame brusc? Cui ii veti suna sa va faca sa va razganditi in caz ca vi se face pofta de un meniu de la McDonalds? Cu cat mai multe situatii veti prevedea, cu atat mai greu apetitul va gasi o bresa.
Cautam aliati
Cu lenea si apetitul este mai usor de luptat cand aveti in spate o echipa care sa va sustina! Cereti apropiatilor sa va inteleaga: sotul sa nu va ceara aripioare prajite noaptea (aceste mirosuri sunt o adevarata tortura!), prietenele sa nu te corupa sa mergeti la cofetarie, mama in loc de carnaciori facuti de casa sa-ti trimita fructe si legume. Daca cineva face haz pe seama dietelor si a slabirii, pacaliti-l si faceti-o pe victima: “Doctorul mi-a ordonat sa am un regim alimentar strict…”. De obicei asta ii sperie pe “binevoitorii” care va fac sa mancati in plus.
Micile victorii – marile succese
Inainte de data “X” cumparati-va cea mai frumoasa agenda si cel mai dragut pix. Si in fiecare zi de dieta notati toate succesele, chiar si cele mai mici (minim 7 puncte pe zi). Ati mancat doar jumatate de portie? Ati refuzat a doua prajitura? Ati mers o statie pe jos? Notam tot-tot. Mod de intrebuintare: recititi regulat, sa va mandriti cu voi si sa va vorbiti: “Cat sunt de bravo!”. Asa va veti mentine increderea in sine si inspiratia de a castiga!
- Facebook0
- LinkedIn0
- Facebook Messenger
- Total: 0
Foarte interesant si util in acelasi timp pentru cei ce vor sa slabesca.
[…] sursa: shosho.ro […]
Imi place. Cred ca ar trebui sa insisti pe partea asta de pregatire psihologica, mentala, motivationala, mai multe articole pe tema asta. Lucrez in domeniul asta si am ajuns sa cred ca e mai important aspectul acesta decat multe altele, si mereu neglijat, cand defapt trebuie sa primeze si trebuie insistat mai mult. P.S. barbatii sunt in aceeasi oala.