Cum sa citesti 52 de carti in 52 de saptamani si sa economisesti 21.000 dolari? Autor: Justin Miller.
Iata ca a venit acea zi.
Am intors ultima fila a ultimii carti si nu puteam sa cred ca a trecut un an de cand m-am bagat in aceasta provocare. “In acest articol vreau sa impartasesc de ce eu, in 52 de saptamani am citit 52 carti, de ce spun ca am economisit 21 000 $ si cum sa obtineti acelasi rezultat.”
Deci, asezati-va mai bine, cu spatele drept si sa incepem.
De ce am facut acest lucru?
Sa incepem cu o fapta interesanta: Nu am fost niciodata un mare fan de lectura, cel putin pana la 22 de ani e sigur. Adica, nu am citit nimic altceva decat ceea ce a fost asumat in cadrul programului si nu am gasit nici o placere in asta. Cu toate acestea, cand eram boboc la facultate, am dat peste o carte a lui Michael Lewis si chiar mi-a placut. Oricum, dupa ce am luat o alta carte, oficial mi-am atribuit titlul de vierme de carte.
Dar ce sens au toate acestea?
De ce trebuie sa incercam sa citim o carte in fiecare saptamana timp de un an? Este destul de dificil, in plus, cei mai multi dispun indeajuns de o viata grea, in care exista alte activitati mai importante, care necesita atentie.
Pentru ce am facut-o?
1. Idei, idei, idei: care ajuta la generarea de idei, nu numai pentru site-ul meu, dar si pentru viata mea.
2. Cunostinte/educatie: daca nu utilizati creierul, se atrofiaza. Acest lucru imi permite sa fiu in cursul temelor, care imi starnesc interesul, in mod constant.
3. Am ceva de impartasit: cu cat citesc mai mult, cu atat mai multe informatii sunt asimilate in capul meu, ca dupa sa pot impartasi cu altii si pot rezolva diverse probleme.
4. Este o provocare: Cui nu-i place o provocarea buna? Noi trebuie sa facem intotdeauna ceea ce ne impinge inainte sa facem progrese. Aceasta este o modalitate buna de a spori motivatia intrinseca de incredere, disciplina si vointa.
5. Este mai ieftin decat un invatamant superior; mai mult despre acest punct vom vorbi mai tarziu. Toate 52 de carti care au costat aproximativ 500 dolari in total, iar invatamantul superior va costa aproximativ 21.000 dolari. In plus, ma pot concentra pe acele lucruri care imi sunt interesante si pot invata despre ele in timpul unui an mult mai mult decat am fi aflat in patru sau chiar opt, inclusiv aspirantura (vorbim despre sistemul american), de ani de educatie formala.
6. Incepi sa vezi dincolo de privelistea de la fereastra ta: cititul te invata sa depasesti zona de confort mental si sa afli idei, teorii si credinte noi. Veti fi capabil sa evaluati diferite pozitii si convingeri si sa vedeti lumea din diferite puncte de vedere.
7. Cel mai bun profesor: ai acces la cele mai bune minti si profesori de succes din toate timpurile pentru… ei bine, aproximativ 10-20 de dolari pe cap. Aceasta este, probabil, cea mai buna afacere din viata ta.
8. Comunicare: lectura mi-a permis sa construiesc cele mai bune relatii sociale. Simt ca ma face un om mai interesant. Pot vorbi acum despre o gramada de elemente diferite, in orice moment. Nu costa nimic pentru a incepe si mentine o conversatie pe teme diverse.
9. Acest lucru este interesant si surprinzator, repet, acest lucru este foarte taaareee!
Lista poate continua mai departe, dar acestea sunt principalele motive pentru actiunile mele si pe care am vrut sa le impartasesc cu voi.
Pentru cei carora aceste motive nu le sunt suficiente…
Ei bine, daca sunt motivele enumerate nu sunt convingatoare, va spun motivul principal. Faptul ca eram dezamagit de sistemul nostru educational. N-as vrea sa transform aceasta postare intr-o arena unde vor lupta adversarii si aparatori ai sistemului traditional de educatie. Invatamantul modern face o multime de lucruri ca sa ne invete noi cunostinte si competente, pentru a oferi noi idei si directii de dezvoltare, sa ne pregateasca pentru cariera profesionala.
Toate acestea sunt adevarate, dar eu nu sunt sigur ca banii investiti in formare si cel mai important, timpul este optim din punct de vedere a rezultatului. Daca platiti pentru educatie, atunci stiti cat de greu este. Multi oameni intra in datorii mari ca sa-si continue educatia, iar apoi, dupa incheierea studiilor nu pot gasi un loc de munca sau chiar isi dau seama ca profesia pe care au ales nu are corelatie cu munca lor. Se pare ca au aruncat banii in vant?
Am vrut sa testez daca autoeducatie cu ajutorul cartilor poate inlocui vizite la facultate economisind mai mult de 20.000 de dolari, precum si daca o astfel de metoda ar fi buna? De aceea, cu un an in urma am stabilit sa citesc in 52 saptamani 52 carti.
Cum sa citesti cu adevarat o carte in fiecare saptamana?
Dupa o lunga intrare trecem la distractie. Probabil doriti sa stiti cum poate acest lucru sa fie pus in practica. Acest lucru este de fapt mult mai usor decat credeti si puteti folosi metoda propusa pentru toate scopurile de invatare in orice domeniul: cantat la pian, invatarea unei noi limbi, dans, etc.
1. Puneti-va obiectivele potrivite. Acest lucru a fost spus de o mie de ori inainte, dar de acest lucru depinde succesul dumneavoastra. Scopurile ar trebui sa fie importante pentru dumneavoastra, concrete, realiste, masurabile. Sa nu uitati de o recompensa frumoasa pentru realizarea lor.
2. Selectia de carti. In fiecare seara de sambata alegeam o carte care va fi citita saptamana viitoare. Alegeam cartile pe baza recomandarilor de la prieteni, profesori, sau pur si simplu in functie de interesele personale fata de subiecte pe care le-am studiat.
3. Impartirea in pasi mici. Tema de a citi o carte groasa intr-o saptamana ar putea fi un pic intimidanta, dar am impartit paginile, de obicei, pe sase zile (o zi pentru odihna creierului). Astfel, cartea cu 300 de pagini, include o lectura a numai 50 de pagini pe zi, care nu suna atat de infricosator si dificili.
4. Timpul special. Principalul obstacol in calea tuturor acestor intreprinderi este lipsa constanta de timp. Deci, selectati un moment special din rutina dvs care va fi proiectat special pentru lectura. Pentru mine acest timp special a fost dimineata, asa ca am inceput sa ma trezesc un pic mai devreme si sa aloc timpul cititului. In plus, starea de spirit, puterea de vointa si decizie este dimineata la cel mai inalt punct, astfel incat, daca va fi o chestiune complexa, cel mai bine este sa faceti acest lucru este dimineata.
5. Flexibilitate graficului. Nu orice carte pe care am citit-o continea 300 de pagini. Au fost carti semnificativ mai groase care nu au putut fi lecturate intr-o saptamana, este pur si simplu imposibil. In acest caz, am compensat decalajul cu una sau mai multe carti subtiri, astfel ramaneam in conformitate cu programul, fara a compromite programul de lectura.
6. Cititi in orice moment liber. In ciuda orelor de dimineata de lectura, am fost pregatit sa citesc in fiecare minut. Ipad-ul meu era cu mine mereu si peste tot: in transport, in statiile de autobuz, la cozi si chiar la toaleta. Fiti pregatit de a citi cateva pagini in orice moment.
7. Cititi ceea ce va intereseaza. Daca faceti lucrurile pe care le iubiti si aflati noi informatii cu privire la un subiect care a provocat interes, efortul de citire este pur si invizibil. Acesta este secretul principal.
Si care este rezultatul?
Dupa parerea mea, profund personala, in acest an am invatat despre viata, filosofie, precum si despre modalitati de a atinge succesul, despre mine si lumea din jurul meu, mult mai mult decat in opt ani de scoala. Nu a fost un an usor, dupa rezultate obtinute, ma simt complet diferit decat inainte si nu sunt sigur ca o astfel de experienta mi-ar putea oferi o educatie traditionala. Mai mult decat atat, citirea mi-a dat o perspectiva mult mai larga si curaj in creativitate, ceea ce nu este cuprins in programul standartizat al sistemului de invatamint modern.
Ce concluzie se poate trage din povestirile mele?
Astazi exista atat de multe feluri de autoeducare, incepand de la cursuri online si terminand cu cartile traditionale, de aici rezulta ca o investitie majora de bani si de timp in educatia formala nu este cea mai buna solutie. Cel putin pentru mine. Ce parere aveti despre asta?
- Facebook0
- LinkedIn0
- Facebook Messenger
- Total: 0
Ideea este laudabila. Insa ar trebui mentionat ca vorbim despre modul american de a face lucrurile si ca articolul este unul tradus probabil dupa unul american. In rest, cititul face bine!
Sunt curiasa care sunt primele 20 de carti care ti-au schimba perspectiva asupra vietii si care sunt primele 10 care au fost citite dar care nu te-au influentat asa de mult.
*curioasa
pur si simplu sant de acord cu ceea ce-am citit!
Cam aceleasi principii si cand ai mult de invatat.
Cred ca daca ai citi 52 de carti intr-un an la sfarsit ai fi cu totul o alta persoana!
Impart aceeasi parere cu dumneavoastra! As fi bucuros daca ne-ati impartasi si noua cateva titluri ale acestor 52 de carti. 🙂
Initiativa mi se pare cu adevarat laudabila, si chiar cred ca esti un om schimbat dupa o asemenea experienta. Cred ca ar fi util daca ne-ai putea recomanda cateva titluri bune.
Pot sa spun ca si eu sunt dezamagit de sistemul de invatamant din tara; desi am terminat un liceu si apoi o facultate, rezultatele nu au fost multumitoare. Mult stres, timp si bani cheltuiti degeaba. In facultate am avut de a face cu profi batrani, ursuzi si inflexibili, care nu empatizau deloc cu studentii, adevarate fosile vii din epoca comunista. In plus, multe din cursurile de acolo erau rupte de realitate, iar metoda de evaluare a cunostintelor era penibila: erai pus sa reproduci ca un aparat de radio in fata profului ceea ce ai citit/studiat si erai notat in functie de cat de bine spuneai ” poezia”, fie in scris sau oral. Daca reproduceai perfect, luai 10, daca uitai o virgula luai mai putin. Penibil! Si pt ca tacamul sa fie complet, mai erai si jignit de unii profi frustrati sau chiar umilit in unele cazuri.
Ideea cu 52 de carti in 52 de saptamani mi se pare laudabila si de mare folos pt orice persoana. Nici mie nu imi placea sa citesc in timpul scolii, dar, pe la sfarsitul anului 2 de facultate, pot spune ca m-a apucat pasiunea pt citit.
Chiar cu mult inainte de a da peste acest articol imi pusesem in gand sa citesc cate o carte pe saptamana, insa multe dintre cartile ce ma interesau fiind destul de stufoase, nu am putut sa mentin ritmul, asa ca intr-un an citeam de regula putin peste 30 de carti. Mai exact, in anul 2012 am reusit sa citesc 33 de carti din diverse domenii: literatura universala, filosofie, istorie, arta, psihologie, teologie, patristica etc. Dupa cum se poate vedea, sunt fanul lecturilor diversificate, asta deoarece consider ca acestea pot largi perspectiva asupra lumii si vietii, individul astfel scapand de o parte a ignorantei si a ochelarilor de cal pe care inainte ii avea intr-o masura mai mica sau mai mare.
O facultate sau un master, in opinia mea, sunt utile numai datorita hartiilor si patalamalelor ce se obtin in urma absolvirii, asta deoarece la noi in tara nu prea conteaza ce stii sa faci si ce cunostinte detii, ci cate patalamale ai. De asemenea, in ceea ce priveste cursurile suplimentare si trainingurile, utile ar fi doar certificatele si diplomele obtinute acolo pt deschiderea unor usi, insa nicidecum informatiile si cunostintele prezentate acolo. Ce sa zic, suntem o tara de mari “intelectuali”.
Degeaba cereti lista celor 52 de carti. Fiecare isi alege cartile in functie de ce e interesat.
majoritatea oamenilor care termina scoala/facultatea….sunt purtatori de diplome, nu de cunostinte! si eu am descoperit lumea frumoasa a cartilor acum un an, si m-a schimbat foarte mult! FELICITARI PENTRU ARTICOL!!!
Nu e primul si nici ultimul care sustine ca cititul ajuta. asta o stim cu toti, fie ca o recunoastem fie ca nu. important este nu doar ce stim, ci ce facem din cunostintele dobandite.
Kt despre facultate, depinde ce faci, unde si cu ce profi. E adevarat ca nu te ajuta pe cum ai vrea insa nu trebuie sa ne atribuim 100% noua meritele de a descoperii wow o carte pe sapt?
in plus oricat am critica invatamantul traditional, dak trebuie sa recomandam ceva sau sa povestim reproducem ce am invatat in liceu, facultate, master… de ce? pt k suntem un produs al societatii noastre.
si apoi dak in america se intampla asta, dar la noi unde interesele primeaza?
E trist unde s-a ajuns, si poate unde se va ajunge pana knd copii sau nepotii nostri vor merge la scl, sau poate o vor face de a casa online.
e minunat sa citesti, sa te dezvolti ca persoana si mai ales sa te ridici tu, eu, noi ca si omenire.
spor la cititi si alegeri intelepte!
PS. necustinte duce la robie.
Respect pentru aceste cuvinte de incurjare,sa inceapa distractia!
Nu este vorba despre o anume lista cu 52 de carti,ci doar un numar estimativ,minim si totusi esential pentru cei ce sunt sau vor a fi interesati de o lecturare propice de-a lungul unui an. Autorul vrea ca noi,cei ce primim mesajul sa citim minim 52 de carti in decursul a 365 zile.
Am si eu experienta “acestor” carti, nu mai stiu exact numarul, dar citesc o ora in fiecare dimineata de 2 ani si ceva incoace…este fabulos. Am facut Facultatea de Electronica si Telecomunicatii si apoi Facultatea de Finante…nu se compara. M-am dezvoltat in ultimii 2 ani mai mult decat in ultimii 12 de scoala. Rezultate? Am parasit definitiv sistemul de angajat – angajator(mediul IT bancar), acum am 3 afaceri ale mele cu care ma laud si pe care le laud, in conditiile pietii actuale. 🙂 Nu exista reteta pentru succes, succesul are doar pret care se plateste intotdeauna intreg, fara exceptie. Mult succes si voua!
Laudabila ideea de a incuraja lectura… cred torusi ca depinde de la om la om, eu daca prind o carte buna nu o las pana nu o termin (saptamana asta au fost 5 nopti- 5 carti) dar daca acea carte nu ma captiveaza va dura un an lectura ei indiferent de grosime. Nu privesc cititul ca un castig material ci mintal/emotional/spiritual. E mai ok (din punctul meu de vedere) sa citesc o carte buna, sa-mi creez propriul univers in jurul povestii, decat sa vad un film si sa las pe altii sa creeze acel univers pt mine.
Cat despre facultate, si invatamant in general, daca stii ce sa alegi va fi bine. Eu mi-am ales un demeniu care mi-a placut (in ciuda tuturor contraargumentelor din jur), lucrez in acel domeniu si imi face placere atat sa lucrez cat si sa continui sa citesc si sa invat despre domeniul respectiv
Intre 14 si 20 de ani am citit carti nu numai ca era impuse de programa scolara dar mi-au si placut (am 50 de ani ) ,o carte de dragoste sa zicem nu era scrisa de Sandra b… ci de alti scriitori clasici si nise parea ca e o vraja !