Există o avalanșă de informații despre introvertiți pe web. Ce e bine e că ajută oamenii să își dea seama de tendința lor de a fi introvertiți. Mulți introvertiți încep să înțeleagă de ce situații percepute de mulți ca probleme sunt pur și simplu non-probleme pentru ei. Iată câteva din acele aspecte pozitive pe care numai introvertiții le-ar înțelege.
91706-1366x768

1. Le place ca petrecerile să fie anulate

Introvertiților le plac petrecerile anulate. Sau, poate că “le place” e prea mult spus. Dar un introvertit chiar nu s-ar supăra dacă o petrecere la care a fost invitat s-ar anula sau amâna.
A petrece cu un grup mare de oameni pentru o perioada lungă de timp ‘suge’ energia introvertitului. Ca să consume mai puțină energie, un introvertit se bucură de conversații cu o singură persoană și nu prea participă la activități de grup. Poate știi pe cineva care deja e catalogat drept “kill joy” pentru că vrea să plece de la o petrecere prea devreme. Nu îl mai judeca și gândește-te la faptul că acea persoană ar putea fi obosită și are nevoie să se reîncarce petrecând timp singur. Ar putea fi un introvertit.

2. Le place și sunt relaxați când nu se vorbește

Societatea are o percepție ciudată despre liniște. Ca și cum ar fi ceva groaznic daca cineva vrea doar să stea singur și tăcut. Nu uita că există ceva numit tăcere împărtășită, și are loc atunci când doi oameni sunt atât de relaxați și se simt atât de bine împreună încât nu e nevoie de nici un cuvânt. Și mai e și singurătatea, care e un refugiu pentru cei creativi.
Celor introvertiți le place liniștea și singurătatea fiindcă doar în liniște sunt produse idei de bilioane de dolari; mintea se poate relaxa, și ei își pot reîncărca bateriile pentru provocările zilei următoare.

3. Se încarcă (cu energie) atunci când sunt singuri

Nu au nici o invitație pentru vineri seara? Nu e o problemă!
Când cei mai mulți dintre oameni ar fi îngroziți și poate chiar deprimați la gândul de a petrece un weekend fără activități sociale, introvertitul tipic deja parcurge lista de lecturi sau poate de vizionări cinematografice. Ori asta, ori deja a ieșit într-o drumeție, e la librărie, lucrează în grădină sau scrie poezii stranii la o cafenea.
Dar: a fi singur nu înseamnă singurătate. Adevărul e că introvertiții au nevoie de “timp singuri” ca să își păstreze energia. Asta nu înseamnă că sunt singuri tot timpul. Echilibrul e cheia, asa cum explica Marti Olsey Laney în cartea sa “Avantajul introvertitului: Cum să strălucești într-o lume extrovertită”: “oamenii introvertiți au nevoie de echilibru între timpul petrecut în singurătate și viața socială, altfel își pierd perspectiva și relațiile.”

4. Se simt bine să mănânce singuri

E proastă reputație să mănânci singur, nu? Doamne-ferește să mănânci o masă fără să ai o altă ființă lângă tine!
Pentru introvertiți, a mânca singuri e o experiență reconfortantă și o ocazie bună de a se bucura cu adevărat de o masă liniștită. Ține minte faptul că cei introvertiți pot fi stimulați și atenția le e distrasă foarte ușor. E bine că oamenii încep să își dea seama de valoarea unei mese liniștite, chiar și la restaurant.

5. Le place să privească

Chiar dacă pare ciudat, așa e.
Introvertiții sunt observatori prin definiție. Sunt tăcuți și preferă să stea pe margine și să-i observe pe cei din jur. Și nu, nu îi judecă pe ceilalți când îi privesc astfel. Și nici nu înseamnă că introvertiții sunt flori de perete. Îți pot vorbi ore în șir dacă tema e ceva de care sunt pasionați sau sunt cunoscători. Doar că, pur și simplu nu simt nici nevoia, nici nu au energia necesară de a fi foarte zglobii și sociabili.
După cum explica Susan Cain: “Nu suntem anti-sociali; suntem doar diferiți-social.”

6. Au puțini prieteni

Mai mult decât oricine altcineva, introvertiții excelează în a da prioritate calității asupra cantității, mai ales când e vorba de prieteni. Își creează relații mai puține, dar profunde. Totuși ceea ce e uimitor e că introvertiților le place lumea online. Poate comunicarea virtuală și rețelele online le lasă mai mult timp, comparativ cu interacțiunile din lumea reală, să gândească și să reflecteze la modul în care să își exprime răspunsurile.

7. Iau totul încet

De cele mai multe ori, acest lucru e considerat o slăbiciune și abilitatea de a “gândi în viteză” e preferată reflecției. Dar introvertiții preferă să facă totul încet și se gândesc bine înainte de a lua decizii importante. Darul înnăscut de a încetini ritmul, de a se acorda la lumea interioară și de a reflecta la experiențe și situații le permite să înțeleagă mai bine și să empatizeze.

Introvertiții se pricep foarte bine să-i tulbure pe cei extrovertiţi fără să încerce prea mult. Pot părea misterioși
și nu își arată reacțiile prin expresia facială. Îți trebuie timp ca să reușești să îi cunoști și să vezi ce îi face să fie atât de profunzi. Învață să-i cunoști, mai ales dacă personalitatea ta înclină spre extroversiune. S-ar putea ca în curând aceste adevăruri să fie valabile și pentru tine.